IMF, piyasada havayı bozdu

Dünya ekonomisinin hız keseceğine işaret eden IMF tahminleri, Avrupa’ya sıçrayan ebola virüsü ve Çin’de zayıflayan hizmetler sektörü yatırımcının moralini bozdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Dünya ekonomisine ilişkin endişeler, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) açıklamaları ve küresel büyüme tahminini düşürmesinin ardından artınca küresel hisse senedi piyasalarında dün yeni satış dalgası kabardı. ABD’de 3. çeyrek bilançolarını açıklamaya başlayacak olan şirketlerin karlılıklarına ilişkin olumsuz beklentiler, Avrupa’da yaşanan ebola paniğinin özellikle havacılık hisselerine kötü yansıması ve Çin’de hizmetler sektörünün eylülde yavaşladığına işaret eden verilerin de etkisiyle borsalarda sert düşüşler yaşandı. Dow Jones endeksi önceki gün yüzde 1.60 düşüşle günü tamamlarken, S&P 500 endeksi yüzde 1.51, Nasdaq endeksi yüzde 1.56 değer kaybetti. ABD’yi takip eden Asya ve Avrupa’da da yatırımcı satışa geçti. Japonya’da Nikkei, Güney Kore’de Kospi, Hindistan’da Sensex, Hong Kong’da Hang Seng endeksi geriledi. Avrupa tarafında açılışta gösterge endeks Stoxx Europe 600 yüzde 0.3 azalırken, Londra’da FTSE-100 Frankfurt’ta DAX,İtalya’da MIB 30 endeksi, Paris’te CAC 40, İspanya’da IBEX 35 endeksi kayıp verdi. 

Ebola paniği, havacılık şirketlerini düşürdü 

IMF’nin morallari bozmasının yanında İspanya’ya sıçrayan ebola virüsünün yarattığı panikle havacılık hisselerinde düşüş meydana geldi. Air France’a 500 milyon euroya mal olan grev de havacılık hisselerini etkiledi. Küresel ekonomiden gelen hayal kırıklığı yaratan veriler sonrasında Avrupa borsaları son 1.5 ayın en düşük seviyesine indi. IMF’nin büyüme tahminlerini düşürmesi sonrasında Kasım teslimi Brent petrolünün varil fiyatı 91 dolala Haziran 2012’denbu yana en düşük düzeye geldi. 

“Euro, 0.95 dolara inecek” 

Bu arada, euro/dolar paritesinin son 26 ayın en düşük seviyesi 1.2640 seviyelerinde seyretti. Deutsche Bank euronun dolar karşısında 2017’de 0,.95’e ineceğini öngördü. Banka, yatırımların sağladığı düşük getiri ve ticaret fazlası faktörleriyle Avrupa’dan çıkacak sermayenin kuru yüzde 25 düşüreceğini öngörüyor. Parite için Barclays’in 1 yıllık tahmini 1.10 seviyesinde bulunuyor.

Dünyada ekonomik büyüme %3.3’e inecek

Uluslararası Para Fonu (IMF) küresel ekonomik büyüme tahminlerini bu yıl üçüncü defa düşürürken, Euro Bölgesi’nin bazı önemli ülkeleri ve Japonya ile Brezilya gibi büyük gelişmekte olan ülkeler için zayıf büyüme uyarısında bulundu. IMF, Dünya Ekonomik Görünümü raporunda, bu yıla ait küresel büyüme beklentisini yüzde 3.3’e, gelecek yıla ait tahminini ise yüzde 3.8’e düşürdü. IMF temmuzda 2014 büyüme tahminini yüzde 3.4, 2015 tahminini ise yüzde 4 olarak açıklamıştı. Euro bölgesinin üç büyük ekonomisi Almanya, Fransa ve İtalya için beklentilerini de aşağı çeken IMF gelişmiş ekonomilerin parasal destekleri sürdürmesinin önemine dikkat çekti. IMF, ABD ve İngiltere gibi güçlü ekonomiler için daha sağlam büyüme beklentisini ifade ederken, Japonya ve Brezilya’ya ilişkin büyüme beklentilerini de düşürdü. IMF, ABD için bu yıl yüzde 1.7 olan büyüme beklentisini yüzde 2.2’ye çıkardı. Euro Bölgesi beklentisini yüzde 1.1’den yüzde 0.8’e indirdi. Türkiye’nin 2014 ve 2015’te yüzde 3 büyümesini öngören IMF raporda, “Türkiye’de 2014’te büyümenin lokomotifinin kamu harcamaları ve yatırımları olması bekleniyor. Buna ihracat da katkı sağlayacak. 2015’te ise parasal genişlemenin gecikmiş etkisiyle büyüme özel tüketim ve yatırımdan gelebilir” diye yazdı. IMF, Türkiye ekonomisine yönelik temel tehlikenin gelişmekte olan ülkelere sermaye girişlerindeki keskin bir azalma olduğunu belirterek, buna karşı iç tasarrufl arın artırılması gerektiğine dikkat çekti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir