IMF'den Japonya'ya uyarı

IMF yıllık Japonya raporunda, Japonya'nın 2014'te yüzde 1,6 ile potansiyelinin üstünde büyüyeceğini belirtti. Buna karşın, aşağı yönlü risklerin orta vadede devam ettiğinin de altını çizdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - Uluslararası Para Fonu (IMF), Japonya ekonomisinin bu yıl yüzde 1,6 ile potansiyelinin üstünde büyüyeceğini, ancak aşağı yönlü risklerin orta vadede devam ettiğini açıkladı. 

IMF, Japonya ekonomisine ilişkin yıllık gözden geçirme raporunda, ekonominin artan yatırımlarla canlandığını ve vergi artırımını aşan tüketici harcamalarıyla potansiyelinin üzerinde büyüyeceğini ifade etti.  

Raporda, Nisan ayında yürürlüğe giren vergi artırımının etkileri ortadan kalktığında, enflasyon oranının yüzde 1'in biraz üzerinde gerçekleşeceği belirtildi. IMF, fiyatlarda kaydedilen artışı büyük oranda Yen'in değer kaybetmesine bağladı. Ülkedeki finans sektörünün ise istikrarını koruduğuna işaret edilen raporda, finans piyasalarının devlet tahvillerinden uzaklaşarak dengelendiği görüşüne yer verildi. Japon ekonomisindeki üretim açığının azalacağı ve fiyat artışlarının ivme kazanacağı ileri süren IMF, enflasyonun 2016 - 2017 mali yılında yüzde 2 hedefine ulaşacağını öngördü. 

Aşağı yönlü riskler devam ediyor  

Japon ekonomisinin potansiyelinin üstünde büyümesini övgüyle karşılandığını belirten IMF, öte yandan aşağı yönlü risklerin orta vadede devam ettiğinin de altını çizdi. Raporda, mali sorunların ve diğer risklerin en aza indirilmesinde en iyi yöntemin hükümetin ekonomik stratejisinin zaman geçirmeden ve kararlı bir şekilde uygulaması olduğu söylendi. 

Ekonomik büyümenin, artan işgücü verimliği ve sermaye birikimi ile orta vadede yüzde 1 seviyesinde devam edeceğini öngören IMF, işgücüne katılım oranındaki düşüşün ise Gayri Safi Milli Hasılayı (GSMH) olumsuz etkilediğine dikkat çekti. İşgücü piyasasını ilgilendiren reformların yavaş olarak nitelendiren IMF, bu alandaki reformların hızlandırılması gerektiğini kaydetti.   

"Abenomics başarılı olmazsa, ekonomi bozulur" 

Japonya Başbakanı Shinzo Abe'in mali canlandırma, parasal genişleme ve yapısal reformlar üçlemesinden oluşan ve Abenomics olarak anılan ekonomi politikasının başarılı olmaması durumunda, Japon ekonomisi gücünü kaybedebilir ve kamu finansmanına ilişkin endişeler artabilir diyen IMF, Japonya Merkez Bankası'na tavsiyelerde bulundu. 

"IMF yöneticileri, üretim açığının kapanma ve enflasyonun yükselme eğiliminde olduğu bu dönemde gevşek para politikalarına gerek olmadığı görüşünde birleşiyor" ifadesine yer verilen raporda, JoB'nin gelecek politikalarına yönelik iletişimini güçlendirmesi önerildi. Gevşek para politikalarının tamamlayacı mali politikalar olmaması durumunda yeni risklere neden olacağını belirten rapor, JoB'yi bu konuda uyardı.  

Bu konularda ilginizi çekebilir