BIST ve gelişen ülke endeksleri kritik tepki noktalarında

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tuncay Turşucu İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü

BIST endeksine sadece TL veya dolar bazında bakmanın dışında döviz sepeti dışında bakıldığında oldukça kritik bir destek noktasından tepkilerin geldiğini görmekteyiz. Sepet bazında görünüm özellikle yabancı yatırımcılar açısından önemli bir gösterge. Sepet bazında endeks grafiğinde 26236 seviyesinden geçen uzun vadeli trend çizgisinden tepkilerin geldiğini görmekteyiz. Bu seviye TL bazlı endekste yaklaşık 76500 seviyesine karşılık geliyor. 

Bunun dışında MSCI gelişen ülkeler endeksine bakıldığında ise 2010 yılından bu yana gerilediği ve tepki verdiği önemli bir destek seviyesine gerilediği görülüyor. 

Kısacası bu noktalardan gelişen ülkelere yönelik bir alım dalgası oluşursa grafiğe göre şaşırtıcı olmayacak. Bunlara ek olarak TL döviz sepeti grafiğine de bakıldığında grafiğin TL’de kritik değer kayıplarını ifade eden zirve noktasına yaklaştığı görülüyor. Başka deyişle her üç grafikte kritik dönüm noktalarında yer almakta. 

Bu grafikler bize şunu gösteriyor. Yakın vadede ya gelişen bizde dahil olmak üzere gelişen ülkelere yönelik kısa vadeli bir alım dalgası gelecek, ya da başarılı olmazsa ve grafikler kritik seviyelerin ötesine geçmeye başlarda önemli kırılmalar olacak. Pozitif senaryonun oluşması durumunda BIST endeksi 81800 seviyesindeki 50-günlük ortalama direncine doğru yükselişini uzatabilir ve belki de bu seviyeyi geçebilir. Bu dalganın şiddetine ve ömrüne bağlı olacak. Aynı şekilde döviz sepetinde 2.84 bölgesine doğru gevşeme oluşurken, USDTRY’de ise yeniden 2.70 seviyesine doğru geri çekilmeler görülebilir. 

Buna karşın negatif senaryoda ise BIST endeksinde 75200 seviyesine doğru baskı oluşabileceği gibi, Döviz sepetinde 2.96 seviyesindeki zirve seviyesinin üzerine doğru zorlamalar oluşabilir. Bu durum USDTRY’de 2.8080 seviyesinin geçilerek yeni rekorlar oluşmasına neden olabilir. Elbette bir üçüncü senaryo daha var. Grafikler bu noktalarda kalarak bir süre yatay ve yönsüz bir dönem görebiliriz. Haber akışları ve global piyasalar önümüzdeki günlerde belirleyici olacak gibi duruyor. Ancak grafiklerin kritik yerlerde olduğu ve anlamlı mesajlar verdiği kesin. 

BIST 100 Endeksi kısa vadeli grafik

ttttttt-002.jpg

MSCI Gelişen Ülkeler Endeksi grafiği 

ttttttt1.jpg

Döviz Sepeti (0,50€+0,50$) grafiği 

ttttttt2.jpg

http://www.integralmenkul.com.tr/​

http://www.integralforex.com.tr/

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.