Ekonomik Gelişmeler

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
  • ABD
  • ABD'de ilk işsizlik başvuruları Mayıs ayının son haftasında 276 bin kişi olarak açıklandı. 4 haftalık ortalama 274 bin 750 kişiye yükselirken, devam eden işsizlik başvuruları da aynı dönemde 2 milyon 196 bin olarak gerçekleşti.
  • Fed Açık Piyasa Komitesi üyelerinden Daniel Tarullo, yaptığı açıklamada ABD'deki toparlanmanın kararsız olduğunu ve ilk çeyrekteki büyümenin geçici olup olunmadığı konusunda soru işaretleri olduğunun altını çizdi. Ücretlerde kayda değer bir şekilde artışın gerekli olduğunu belirten Tarullo ayrıca ilk çeyrekteki zayıf görünümün sadece mevsimsellikle açıklanmaması gerektiğini vurguladı.
  • IMF Başkanı Chritine Lagarde, Fed'in %2'lik enflasyon hedefine 2017 ortalarında ulaşacağını belirtirken, faiz artırımının 2016  yılından önce olmaması gerektiğini vurguladı.

 

  • Avrupa
  • Almanya'da Mayıs ayı inşaat sektörü PMI verisi 50,8 olarak açıklandı ve önceki döneme göre sektördeki genişlemenin yavaşladığına işaret etti. Son 4 ayın en düşüğünde açıklanan verinin detayı incelendiğinde iş faaliyetlerinin ve istihdamdaki artışın devam ettiği görülmekte.
  • İngiltere Merkez Bankası aldığı karar ile faiz oranında değişikliğe gitmeyerek politika faizini %0,50 düzeyinde sabit tuttu. BoE ayrıca varlık alımlarını da 375 milyar Sterlin'de sabit tutma kararı aldı.
  • Türkiye
  • TCMB, Mayıs ayına ilişkin fiyat gelişmeleri raporunu yayımladı. Yayımlanan rapora göre Mayıs ayında tüketici fiyatları yüzde 0,56 oranında artmış ve yıllık tüketici enflasyonu yüzde 8,09'a yükselmiştir. Bir süredir yukarı yönlü seyir izleyen gıda fiyatlarında bu dönemde gözlenen düzeltme ile bu grupta yıllık enflasyon gerilemiştir. Diğer taraftan petrol fiyatlarındaki gelişmelerin etkisiyle enerji fiyatlarındaki artış eğilimi sürmüştür. Bu dönemde döviz kuru etkilerine bağlı olarak temel mal grubu enflasyonu yukarı yönlü bir seyir izlerken hizmet enflasyonu yüksek seviyesini korumuştur. Bu doğrultuda çekirdek enflasyon göstergelerinin ana eğilimi temel mal grubu kaynaklı olarak yükselmiştir.

 

Ons Altında tarım dışı öncesinde tedirgin bekleyiş

Ons Altın 1180 seviyesinin altına gerileyerek Dolar karşısında değer kaybını sürdürüyor. Bugün açıklanacak tarım dışı öncesinde 226K beklentilerinin fiyatlanmaya başlandığı ons altında, dün açıklanan devam eden işsizlik başvuruları ise 2196K ile neredeyse son 10 yılın en düşük seviyesine geriledi. Altın verim eğrisini incelediğimizde yükselişine yönelik beklentilerin son 1 yılın en düşük seviyesine geldiğini (Backwardation) ve bununla birlikte altın vadeli opsiyon primlerinin azaldığını görüyoruz. Teknik olarak ele aldığımızda 1180 desteğinde tutunamayan altında 1170 ana desteğimiz olurken, buranın aşağı yöne doğru kırılması satış baskısını artırabilir. 1232 seviyesinden başlayan düşüş trendinin devam ettiği altında yatırımcılarımızın izlemeleri gereken önemli teknik seviyeler; 1184-1194 dirençler, 1170-1167 ise desteklerdir. Bugün ABD'den açıklanacak olan tarım dışı istihdam, işsizlik oranı, ortalama saatlik kazançlar ve Fed Başkanı Dudley konuşması yakından takip edilmelidir.

OPEC öncesinde WTI 58$’da tutunma çabasında

ABD ham petrolü OPEC'in bugün açıklayacağı karar öncesinde, arz kesintisine gidilmeyeceği yönündeki beklentiler nedeniyle geri çekilirken 58,00$ üzerinde tutunmaya çalışıyor. OPEC'in toplam üretimi, Mayıs ayında Irak'ın üretimini artırması ile birlikte yükselirken, günlük üretim 31,58 milyon varil düzeyinde seyrediyor. Piyasa da beklentiler Suudi Arabistan'ın hem Asya'da hem de ABD'de pazar rekabetinin devam edebilmesi için arz kesintisine gidilmeyeceği yönünde. Bugün OPEC kararı ile birlikte ABD'de Mayıs ayı istihdam verilerinin Dolar endeksi kanalıyla ham petrolde hareketliliğe neden olduğu görülebilir. WTI teknik olarak incelendiğinde geri çekilmelerde 58,00-30 destek bölgesinde tutunma çabasının devam ettiği görülmekte. 58,00 desteğinin kırılması ve altında kalıcılık sağlanması durumunda WTI'da 55,70 - 58,00 bandında fiyatlamanın devam ettiği görülebilir. 58,00 desteği üzerinde tutunması ise 59,30 / 60,80 ve 61,80 dirençleri dikkat çekmekte. Bugün ABD'den açıklanacak olan istihdam verileri de takip edilmelidir.

Tarım dışı öncesi EUR/USD paritesi 1,12 bölgesinde fiyatlanıyor

EUR/USD paritesi, dün 1,1380 seviyesine doğru yaptığı ataktan sonra 1,1220 seviyesine geriledi. Bugün  226K beklentiye sahip ABD Mayıs ayı tarım dışı istihdam verisi açıklanacak. 16-17 Haziran'da gerçekleştirilecek olan Amerika Merkez Bankası (Fed) toplantısı öncesinde son istihdam verisi olması nedeniyle önemli bir veri. Beklentinin üzerinde güçlü bir veri ile karşılaşırsak dolar endeksi yükselebilir ve dolar diğer para birimlerine karşı değer kazanabilir. Bu durumda, dolar algısı global piyasada güçlenebileceği gibi EUR/USD paritesi üzerinde önemli derecedeaşağı yönlü baskı yaratabilir. Aksi durumda ise, 200K altında bir veri gelmesi Fed'in kritik zamanlaması açısından dengeleri bozabilir. Aynı zamanda Mayıs ayına ait ABD saatlik kazançlar ve işsizlik oranı da takip edilecek.  Diğer yandan Yunanistan bugün IMF'e ödemesi gereken borcunu ay sonuna birleştireceğini açıkladı. Yunanistan'ın parite üzerinde nasıl bir etki yaratacağını gün içerisinde yaşanacak gelişmelerle takip ediyor olacağız. EUR/USD paritesi teknik olarak analiz edildiğinde, paritenin 1,1280 direnci üzerinde tutunamadığını görüyoruz. 1,1275-80 bölgesinin altındaki fiyatlamalarda zayıf bir görünüm oluşabilir. Ancak satışların 1.1280 seviyesi üzerinde karşılanması durumunda 1,1460 direncine doğru kademeli yükseliş korunabilir. Gün içerisindeki gelişmelerin parite üzerinde volatil hareketler yaratabileceğini tekrar hatırlatmakta fayda var. Sabah saatlerinde Euro Bölgesinden de Almanya Fabrika Siparişleri açıklanacak.

Sterlin 1,5180’den başlayan yükselen trend üzerinde zorlanma yaşıyor

GBP/USD paritesi, dün 1.5430 direnç bölgesine kadar yükselmiş olsa da bu seviyelerde tutunamayarak 1,5335 desteğine doğru geriledi. Dün PPK toplantısını tamamlayan İngiltere Merkez Bankası (BoE) politika faiz oranı ve varlık alım programında beklendiği gibi herhangi bir değişiklik yapmadığını açıkladı. Uzun süredir, para politikasında değişikliğe gitmeyen BoE'nin açıklamaları da piyasada hareketlilik yaratmadı. Bugün İngiltere'de Mayıs ayına ait enflasyon beklenti anketi açıklanacak. ABD kanadında ise Mayıs ayına ait tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve saatlik kazançlar takip edilecek. ABD'de beklentinin üzerinde güçlü bir veri ile karşılaşırsak dolar endeksi yükselebilir ve dolar diğer para birimlerine karşı değer kazanabilir. Bu durumda, dolar algısı global piyasada güçlenebileceği gibi GBP/USD paritesi üzerinde önemli derecede baskı yaratabilir. 16-17 Haziran'da gerçekleştirilecek olan son Amerika Merkez Bankası (Fed) toplantısı öncesi bugün açıklanacak ABD verileri kritik öneme sahip. GBP/USD paritesi teknik olarak analiz edildiğinde; 1.5535 seviyesinden başlayan düşüş trendinin kırılması sonrasında 1.5180 seviyesinden yeni bir yükseliş trendi başlamış durumda. Ancak yükselen trend üzerinde fiyat hareketlerinin yavaşladığı ve yükseliş için zorlandığı görülüyor. Parite bu trend üzerinde tutunma gerçekleştiremezse kademeli olarak 1.5330 - 1,5260 seviyeleri destek olarak takip edilebilir. Yukarı yönde ise ana düşüş trendinin de geçtiği 1.5460 seviyesi en kritik bölge konumda bulunuyor.

USDTRY ABD tarım dışı öncesi sakin seyrediyor

ABD tarım dışı istihdam öncesi USDTRY paritesi sakin seyrini koruyor. Dün, dolar endeksindeki zayıf görünüme rağmen paritenin sert bir şekilde yükseldiğini ve sonrasında 2.6580'lere kadar geri çekildiğini gördük.  Bu sabah ise 2.67 seviyelerinde seyrediyor. Bugüne baktığımız zaman içeride önemli bir veri akışı bulunmazken ABD'den tarım dışı istihdam rakamını takip ediyor olacağız. Tarım dışı istihdamda beklentiler 226Bin'lik bir artış olacağı yönünde.  Beklentilerin üzerinde bir veri alınması durumunda Dolar endeksine destekleyici olabilir. Ayrıca bu veri Fed'in 16-17 Haziran'da yapacağı toplantı öncesindeki son veri olacağı için önem teşkil ediyor. İçeride ise Pazar günü yapılacak seçimin belirsizliği dolayısıyla Türk Lirası üzerinde temkinli görünümün devam ettiğini söyleyebiliriz. Teknik olarak incelediğimizde,  USDTRY paritesini genel pencerede 2.67-2.7050 aralığında izlemeye devam ediyoruz. Paritede 2.67 seviyesinin altında geri çekilmeler olması durumunda 2.6650 desteği önem kazanacak. Bu seviyenin de kırılması 2.6450'lere doğru düşüşleri hızlandırabilir. Buna karşın 2.67 seviyesi üzerinde seyir korunduğu sürece 2.67-2.7050 aralığındaki bant hareketinin devam ettiğini öngöreceğiz. 

USD/JPY tarım dışı öncesinde volatilitesini düşürüyor

USD/JPY paritesi bugün açıklanacak olan ABD istihdam verileri öncesinde Yen'deki zayıf görünümün de desteğiyle 124,00 üzerinde tutunmaya devam ediyor. Bugün ABD'den açıklanacak veriler oldukça önemli. Fed'in Haziran ayı toplantısından önce son veri olma özelliği ile birlikte, ilk çeyrekte beklentileri karşılamayan ve mevsimsel etkiler olarak yorumlanan tarım dışı istihdam verisinin yeniden 200 bin üzerinde gerçekleşmesi Fed'in istihdam piyasasına ilişkin görüşünü güçlendirebilir. ADP verilerinin beklentileri karşılamasına rağmen özellikle imalat sektöründe işten çıkarmalara değinmesi ve Mayıs ayı imalat sektörü PMI raporları arasındaki çelişki de göze çarpan bir detay. Hizmetler sektörü PMI raporu ise sektörün istihdam yaratma kapasitesinin son 1 yılın en yükseğine çıktığını gösteriyor. İstihdam verileri saat 15:30'da ilan edilecek. USD/JPY paritesi teknik olarak incelendiğinde paritede volatilitenin düştüğü ve hafta boyunca ortalamada 124,30-40 bölgesinde seyrettiği görülmekte. Geri çekilmelerde kısa vadeli desteği 123,60-75 bölgesi öne çıkarken, bu bölge aynı zamanda yükselen destek çizgisi olarak göze çarpmakta. Bu seviyenin kırılması durumunda ise ana destekler 122,75 ve 121,45 olarak takip edilebilir. Yükselişte ise paritede 124,90 direnci önemli görülmekte. 124,90 direnci üzerinde rekor tazeleyecek olan paritede yukarı yönlü hareketin devamında ise 125,30 ve 125,75 dirençleri göze çarpıyor.

Ekonomik Takvim

09:00     EUR       Almanya Fabrika Siparişleri(Aylık)(Nisan)                          (Beklenti:0.5% Önceki:0.9%)

09:00     EUR       Almanya Fabrika Siparişleri(Yıllık)(Nisan)                          (Beklenti:-0.6% Önceki:1.9%)

11:30     GBP       BoE Enflasyon Beklenti Anketi(Mayıs)                                (Önceki:1.9%)

15:30     USD       ABD Tarım Dışı İstihdam(Mayıs)                                        (Beklenti:226K Önceki:223K)

15:30     USD       ABD İşsizlik Oranı(Mayıs)                                                  (Beklenti:5.4% Önceki:5.4%)

15:30     USD       ABD Ortalama Saatlik Kazançlar(Aylık)(Mayıs) (Beklenti:0.2% Önceki:0.1%)

15:30     USD       ABD Ortalama Saatlik Kazançlar(Yıllık)(Mayıs) (Beklenti:2.2% Önceki:2.2%)

15:30     USD       ABD Ortalama Haftalık Çalışma Saati(Mayıs)                    (Beklenti:34.5   Önceki:34.5)

15:30     CAD       Kanada İşsizlik Oranı(Mayıs)                                                    (Beklenti:6.8% Önceki:6.8%)

17:30     TRY        Türkiye Hazine Nakit Gerçekleşmeleri                               

19:40     USD       Fed Dudley Konuşması               

http://www.integralmenkul.com.tr/

http://www.integralforex.com.tr/

 

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.