Ekonomik gelişmeler ve forex yorumları

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tuncay Turşucu | İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü

Ekonomik Gelişmeler

Türkiye
*    Türkiye'de Ağustos ayı imalat sektörü PMI verisi beklentilerin altında 49,3 olarak açıklandı. Aynı zamanda 50 referans seviyesinin altında açıklanan veri sektörde daralmaya işaret ediyor. Verinin detayı incelendiğinde girdi fiyatlarındaki yükseliş dikkat çekerken, istihdam da ise daralma göze çarpıyor. 
 
ABD
*   ABD'de Ağustos ayında imalat sektörü PMI verisi beklentilerin üzerinde 53,0 olarak açıklandı. Açıklanan veri sektörün genişlemesinin ivme kazanabileceğine işaret ediyor. Kaynak Yönetim Enstitüsünün (ISM) açıkladığı endeks ise 51,1 olarak açıklandı ve beklentilerin altında gerçekleşti. 
 
*   ABD'de Temmuz ayında inşaat sektörü harcamaları beklentilerin üzerinde %0,7 artış gösterdi ve Haziran ayına göre harcamalardaki artışın hızlandığına işaret etti. 
 
Avrupa
*    Ağustos ayında Euro Bölgesi genelinde ayında imalat sektörü PMI verisi beklentilere paralel olarak 52,4 açıklandı. Bölge ülkeleri içerisinde Almanya'da PMI rakamı 53,3 olarak açıklanırken, Fransa'da 48,6 gerçekleşti. Açıklanan veriler Euro Bölgesinde sektörün genişlediğine işaret ederken Fransa'da 50 seviyesinin altında açıklanan veri sektörde daralmaya işaret ediyor. 
 
*    Almanya'da Ağustos ayında işsizlik oranı beklentiler çerçevesinde değişmedi ve %6,4 olarak açıklandı. İşsiz sayısındaki değişim ise beklentilerin üzerinde azalma gösterdi ve işsiz sayısındaki azalma 7 bin kişi olarak gerçekleşti. 
 
*   İngiltere'de Ağustos ayı imalat sektörü PMI rakamı beklentilerin altında 51,5 olarak açıklandı ve sektördeki genişlemenin ivme kaybettiğine işaret etti. 
 
*    Euro Bölgesinde Temmuz ayında işsizlik beklentilerin altında %10,9 olarak açıklandı. Açıklanan veri aynı zamanda Haziran ayı verisi olan %11,1'in de altında gerçekleşti. 
 
Avustralya
*    Avustralya ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde %0.2 büyüme kaydetti, birinci çeyrek rakamı %0.9 olarak gerçekleşmişti. Bir önceki yılın aynı dönemine göre piyasaların beklentisi %2.2 oranında büyümesi yönündeydi ancak rakam %2.0 olarak açıklandı.
 
Ons altında, 1147 seviyesi takip edilmeli

Ons altın, 1140 dolar seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlamakta başarısız kalıyor. Ağustos ayında küresel borsalarda yaşanan kayıpların etkisi, altında güvenli liman algısını artırdı. Fakat buna rağmen, ons altında uzun soluklu bir yükseliş göremediğimizi de söyleyebiliriz.  Dolar endeksi, 95.50 -96.00 aralığına sıkışmış durumda. Bu hafta Dolar endeksinde ki senaryoyu Cuma günü açıklanacak olan ABD Tarım Dışı İstihdam verisi değiştirebilir. Dolarda güçlenme görülür ve Dolar endeksi 96.00 direncinin üzerine ataklar gerçekleştirirse bu durum ons altında satış baskısını arttırabilir. Bugün ise ABD'de TDİ öncesi, ADP özel sektör istihdam verisini takip ediyor olacağız. Piyasaların beklentisi Ağustos ayında 200K artış yaşanması yönünde. Beklentiler dahilinde bir veri, Dolar için pozitif algı yaratabilir. ADP verisi dışında bugün ayrıca ISM New York PMI ve Fed bej kitap raporu açıklanacak. Ons altını teknik olarak incelediğimizde, 1140 seviyesinin üzerine ataklarda 1147 seviyesi takip edilmeli. Ons altında, 1147 seviyesinin aşmasıyla bir miktar daha alımların devamı gelebilir. Ancak, 1140 seviyesinin altında kalmaya devam ettiği müddetçe, yükselişlerde başarısız kalabilir. 

Dirençler: 1147/ 1155/ 1163
Destekler: 1138/ 1130/ 1120

Ham petrol 3 günlük yükselişini sonlandırmaya çalışıyor

ABD ham petrolü son üç günde %25'e yakın yükselirken, dün 49,40 direncinin aşılamaması ile birlikte kazançlarını verdiği görülüyor. Ham petrolün yükselişinde üç ana etken dikkat çekmekteydi. İlki talep cephesinde ABD'nin ikinci çeyrek büyümesinin yukarı yönlü revizesi ile birlikte talep canlanması olduğu algısıydı. İkincisi ise yine ABD'de Enerji Bakanlığının petrol üretiminin düştüğünü açıklaması ve kaya petrolünde özellikle üretim ile ilgili zayıf açıklamalar gelmiş olmasıydı. Üçüncü etken ise OPEC'in daha adil bir fiyat için diğer üretici ülkeler ile görüşecek olmasıydı. Tüm bu etkenlerle ham petrol üç günlük yükselişinde 49$ seviyesinin üzerine çıksa da başarılı olamadı. Bugün ise veri akışında ABD'de ham petrol stokları takip edilecek. Dün Amerikan Petrol Enstitüsü stokların 7,6 milyon varil arttığını tahmin etti fakat Enerji Bakanlığı'nın açıklayacağı resmi veri daha önemli olacaktır. Ayrıca bugün yayımlanacak Bej Kitap'ta petrol üretim faaliyetlerine ilişkin Fed Başkanlarının görüşleri izlenecek. Enerji Bakanlığı verilerinde üretimdeki en sert düşüşün Teksas Eyaletinde olduğu dikkat çekmekteydi. Bugün ayrıca ABD'de açıklanacak olan özel sektör istihdam verisi Dolar endeksi kanalıyla ham petrol üzerinde etkili olabilir.  WTI teknik olarak incelendiğinde 49,40 ve 47,35 arasında oluşan çift tepe formasyonunun 47,35 desteğinin kırılması ile birlikte gerçekleştiği ve hedef seviyesi olan 45,25'e kadar geri çekilmenin devam ettiği göze çarpıyor. Şu an için geri çekilmede ilk destek 43,40 bölgesinden geçerken bu seviyenin kırılması ve altında kalıcılık sağlanması durumunda ham petroldeki geri çekilmeyi 41,80 desteğine kadar izleyebiliriz. Yeni bir yükseliş hareketi içinse ilk olarak 45,25 direncinin kırılması önemli olacaktır. 

Dirençler: 45,25 / 46,20 / 46,90
Destekler: 43,40 / 41,80 / 40,55
 
Euro’da güç arayışı devam ediyor, 1.1320 üzerinde alımlar hız kazanabilir 

Dün sabah 1,1330 seviyesine kadar yükselen EUR/USD paritesi topladığı gücü sürdüremedi ve dün gün içinde yeniden 1,1220 seviyesine geriledi. Dün sabah saatlerinden itibaren Euro Bölgesinde yoğun bir veri akışı vardı. Euro Bölgesi ve üye ülkelerinde açıklanan Ağustos ayı imalat PMI verileri karışık bir görünüm sergiledi. İmalat sektörüne ait PMI verileri; İtalya ve Fransa'da son 4 ayın, İspanya'da son 10 ayın ve İrlanda'da son 18 ayın en düşük seviyesinde açıklanırken, Almanya'da 16 ayın en yükseğinde geldi. Euro Bölgesi genelinde ise imalat PMI, 0.1 gerileme ile 52.3 düzeyinde ılımlı görünümünü sürdürdü. Markit'in PMI verileri için hazırladığı raporda, Euro Bölgesi iç pazar satında kuvvetlenmenin olduğu, bununda ihracat tarafında talepteki yaşanan artışa bağlı olduğu belirtilmiş. Ayrıca, ihracat sipariş girişlerinde de artış gözlenmiş. Ancak son zamanlarda Çin cephesinde yaşanan yavaşlamanın ihracat hızını ne şekilde etkileyip etkilemeyeceğini görmek gerektiğine de değinilmiş. Verilerin açıklandığı sırada EUR/USD paritesi 1,1330 seviyesinden gerileme gösterdi. Diğer yandan Euro Bölgesi işsizlik oranı Temmuz ayında 0.2 puan gerileme ile %10,9 oranında açıklandı. Bölgedeki işsizlik oranı Temmuz ayında bir miktar iyimserlik yaratsa da halen daha çift haneli seviyelerde olması pariteyi olumlu etki etmedi. Paritenin ABD kanadında ise Ağustos ayına ait olarak açıklanan ISM imalat PMI 52.7'den 51.1'e geriledi, Markit imalat PMI verisi ise 0.1 puan yükseliş kaydetti. EUR/USD paritesi teknik olarak analiz edildiğinde; 7 Ağustos tarihinden bu yanana yükseliş eğilimini koruyan paritenin son saatlerde 1.1150 bölgesinden başlayan ikincil bir yükseliş trendinin etkisinde yükseldiği görülmekte. Yukarı alanda 1.1300 bölgesi üzerinden kalıcılık sağlanması 1.1360 / 1.1400 direnç seviyelerine doğru alımları hızlandırabilir. 1.1400 üzerinde ise 1.1560 seviyesi ilk ana direnç olarak takip edilebilir. Olası geri çekilmelerde ise 1.1180 / 1.1200 aralığı en kuvvetli destek konumunda bulunuyor.

Dirençler: 1.1320 / 1.1360 / 1.1400
Destekler: 1.1260 / 1.1200 / 1.1150
 
İngiltere ve ABD’de açıklanan PMI verileri paritenin seyrini bozmadı

GBP/USD paritesi üzerindeki satış baskısı son saatlerde biraz yavaşlamış ve fiyat hareketi yataylık kazanmış gibi görülse de 1.5300 altında kalınması pariteye yeni bir satış dalgası getirebilir. Markit tarafından açıklanan Ağustos ayı İngiltere İmalat Sektörü PMI raporunda geçtiğimiz aya göre çok büyük değişim olmadığı görüldü. Mayıs ayından bu yanan 51 bölgesinden hesaplanan PMI endeksi, Ağustos ayında geçtiğimiz aya göre 0.4 puan gerileyerek 51.5 seviyesinde hesaplanmış durumda. 51.5 seviyesi aynı zamanda 1992'den bu yana açıklanan verilerin ortalama değeri durumunda. Yayınlanan raporda tüketim mallarında yaşanan talep artışının iç piyasa tarafından desteklendiğinden bahsedilmiş fakat genel olarak karışık bir görünüm olduğu söylemek mümkün. Dolar endeksinin 95.50 etrafında yatay seyrine devam ettiği bu sabah, dün ABD'de açıklanan PMI veriler de paritenin hareketlilik kazanmasına neden olmadı. Ağustos ayına ait olarak açıklanan ISM imalat PMI 52.7'den 51.1'e geriledi, Markit imalat PMI verisi ise 0.1 puan yükseliş kaydetti. Bugün ise ABD'de açıklana olan ADP özel sektörü istihdam raporu takip edilecek, İngiltere'de ise inşaat PMI raporu açıklanacak. GBP/USD paritesi teknik olarak analiz edildiğinde; geçtiğim Haziran ayında başlayan yükseliş eğiliminin sonlandığı görülmekte. Geçtiğimiz hafta Çarşamba gününden sonra Dolarda yaşanan kuvvetlenme ve Sterlin yaşanan değer kaybının etkisiyle hızla değer kaybeden paritede 8 Temmuz'da test edilen 1.5330 bölgesi ilk ana destek noktası olarak takip edilebilir. Bu bölgenin altında kalıcılık sağlanması satış baskısının 1.5180 bölgesine kadar devam etmesine neden olabilir. Tepki alımlarının görülmesi veya satış pozisyonlarda kar realizasyonu yaşanmadı durumunda ise 1.5440 direnç olarak takip edilebilecek fiyat seviyesini oluşturmakta. 

Dirençler: 1.5330 / 1.5300 / 1.5255 / 1.5180
Destekler: 1.5375 / 1.5420 / 1.5440 / 1.5525
 
Lirada tansiyon hala devam ediyor 

USD/TRY, 2.92-2.93 aralığında seyirlerine devam ediyor. Merkez Bankası toplantısının ardından yeni rekor seviyeler test eden paritenin, son iki haftadır sakin seyrettiğini söyleyebiliriz. Kur tarafında tansiyon hala devam ediyor ancak yeni rekor seviyeler test etmek yerine, 2.90-3.00 aralığında denge arayışı içerisinde olduğunu söyleyebiliriz.  Dolar endeksi 95.50 seviyesinde seyrediyor. Bugün ABD'de ADP özel sektör istihdamı, ISM New York PMI ve Fed Bej kitap raporu açıklanacak. ABD'den gelecek olan haber akışı Doların seyri açısından önemli olabilir. Dolarda güçlenme görülmesi durumunda ise USD/TRY paritesinde yukarı yönlü ataklar oluşabilir. Türkiye'de ise yarın enflasyon rakamlarını takip ediyor olacağız. USD/TRY paritesini teknik olarak incelediğimizde, 2.8850-2.9550 bant aralığı görüşümüzü koruyoruz. Parite bu bant aralığının alt seviyesi olan 2.8850 seviyesini kırar ve kalıcılık sağlarsa bu durumda satışların devamı gelebilir. Ancak belirtmekte fayda var, siyasi belirsizlik devam ettiği müddetçe yukarı eğilimler mevcut. 

Dirençler: 2.9350/2.9540/2.9600
Destekler: 2.9220/2.9045/2.8985
 
Dolar/Yen 119,00 destek bölgesinden kuvvet alıyor

USD/JPY paritesi Çin'den gelen imalat sektörü PMI rakamının düşük gelmesi ile piyasalarda yeniden hareketliliği artırırken, artan Yen talebi ve zayıflayan Dolar paritede geri çekilmeye neden oldu. Asya'da karmaşık görünüm sürerken Şangay endeksi de günlük kayıplarını azaltmaya çalışıyor. Bu durum aynı zamanda artan Yen talebini kısmen sınırlıyor. Dolar cephesinde ise bugün açıklanacak özel sektör istihdam değişimi verisi paritede hareketliliği artırabilir. Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi ise paritenin yönü hakkında ana belirleyicilerden biri olacak. Bu veri aynı zamanda Fed'in iki hafta sonra gerçekleştireceği Eylül toplantısından önceki son veri olacak. USD/JPY paritesi teknik olarak incelendiğinde geri çekilmede paritenin 119,00 - 119,25 bölgesinden kuvvet aldığı görülmekte. Bu seviyenin üzerinde tutunması paritenin yükselişi açısından önemli görülmekte. 119,00 desteğinin aşağı yönlü kırılması durumunda ise 118,30 desteğine doğru geri çekilme oluşabilir. Yükselişte ise paritenin yeniden 120,40 direnci üzerine çıkması ve bu seviye üzerinde kalıcılık sağlaması yükselişin devamı açısından takip edilmelidir. 

Dirençler: 120,40 / 121,40 / 122,00
Destekler: 119,00 / 118,30 / 117,15

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. 

http://www.integralmenkul.com.tr/

http://www.integralforex.com.tr/