Ekonomik gelişmeler ve forex yorumları

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Tuncay Turşucu | İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü

 

Ekonomik Gelişmeler

ABD

ABD'de 28 Ağustos ile biten haftada mortgage başvuruları %11,3 artış gösterdi. Mortgage başvuruları bir önceki hafta %0,2 artmıştı. 

ABD'de Ağustos ayı özel sektör istihdam değişimi beklentilerin altında 190 bin olarak açıklandı ve bir önceki aya göre istihdam edilen kişi sayısının arttığına işaret etti. 

ABD'de Temmuz ayında fabrika siparişleri beklentilerin altında %0,9 artış gösterdi. Fabrika siparişleri bir önceki ay %2,2 artmıştı.

Fed tarafından yılda 8 kez yayınlanan 'Bej Kitap' ABD ekonomisinin genel bir görünümünü ortaya koyuyor. Temmuz Ağustos dönemini ele alan Bej kitap, bir çok eyalette büyümenin mütevazi olarak devam ettiğini belirtti.

Avrupa

İngiltere'de Ağustos ayı inşaat sektörü PMI verisi beklentilerin altında 57,3 olarak açıklandı fakat Temmuz ayı verisinin üzerinde açıklanarak sektördeki genişlemenin ivme kazandığına işaret etti. Verinin detayı incelendiğinde inşaat yapımında güçlü ve ivmeli genişlemenin devam ettiği görülüyor. Girdi maliyetleri ise son 4 ayın en düşüğüne geriledi.

Euro Bölgesinde Temmuz ayında üretici enflasyonu beklentiler çerçevesinde -%0,1 olarak açıklandı. Yıllık ÜFE ise beklentileri karşıladı ve -%2,1 olarak gerçekleşti. 

Türkiye

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Başkan Yardımcısı ve Kıdemli Türkiye Analisti Alpona Banerji, Türkiye'ye ilişkin temel senaryonun "yatırım yapılabilir" notunun korunması yönünde olduğunu söyledi.

Petrol

ABD'de ham petrol stokları 4,66 milyon varil artış gösterdi. Verinin detayı incelendiğinde üretimin günlük 119 bin varil düşüş dikkat çekiyor. Rafinerilerin ham petrol talebinde 269 bin varillik azalma göze çarparken, ABD'nin petrol ithalatı da 656 bin varil arttı.

Ons altın tekrardan satış baskısı altına girdi

Yarın ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam öncesinde ons altında sakin seyir sürüyor. Dün akşam Fed'in Bej kitap raporundan çıkan ılımlı büyüme mesajı değişmezken, ons altında önemli bir etki yaratmadı. Aynı zamanda özel sektör istihdamı olarak bilinen ADP değişimi 190 K gelirken beklenti 200K'nın bir miktar altındaydı. Ons altının seyrine etki eden diğer türevlerini incelediğimizde; ilk olarak ons altında 1 aylık risk-reversal' larda aşağı yönlü dönüşüm var. Bunun anlamı ise altında 1 aylık alım opsiyonu talep yetersizliği sebebiyle satım opsiyonuna göre daha da ucuzlamaya devam ediyor. Ons altına öncülük eden diğer göstergelerden madencilik endeksi ve SPDR altın ETF'lerinde ise aşağı yönlü dönüş söz konusu. Teknik olarak incelediğimizde ons altın yükseliş trendine geri dönüş noktası olan 1147 seviyesini aşamaması sonrası alım gücünün zayıflayarak tekrardan 1120-1130 bandına döndüğünü görüyoruz. Ons altında zayıf seyir devam ederken, 1120 destek seviyesini dikkatle izliyor olacağız. Bu destek kırılırsa ons altında geri çekilmelerin 1100 bandına doğru geri çekilmenin devam ettiğini görebiliriz. Bugün ABD'den açıklanacak olan ilk ve devam eden işsizlik başvuruları, bileşik PMI ve ISM hizmet verileri yakından takip edilmelidir.

Dirençler: 1140/ 1147/ 1155
Destekler: 1130/ 1120/ 1115

ABD’de üretimin düşmesi stok verisinin etkisini tersine çevirdi

ABD ham petrolü dün açıklanan ham petrol stokları verisi ile yönünü yeniden yukarı çevirdi. Açıklanan veri stokların arttığını gösteriyor fakat verinin ayrıntısı incelendiğinde stokların artış nedeninde üretim bulunmuyor. 4,66 milyon varil artış görülen stokların arkasındaki iki ana etkenden biri, rafinerilerin ham petrol talebinin 269 bin varil azalması ve ABD'de petrol ithalatının günlük 656 bin varil artması. Fiyattaki yukarı yönlü hareketin sebebi ise ABD'de üretimin 119 bin varil azalarak 9,218 bin varile düşüş gösterdi. Bu rakam aynı zamanda 2015 yılının Ocak ve Şubat aylarındaki seviyeye denk geliyor. Bu da stoklar fazla gelmesine rağmen ham petrolün yeniden yukarı yönlü olmasına neden oluyor. Açıklanan veri henüz arz fazlası görünümünü bozmuş değil fakat ABD'de üretim düşmeye devam ederse yukarı yönlü hareketleri destekleyecek bir ortam oluşabilir. WTI teknik olarak incelendiğinde yükselişte 46,35 ara direncinde yorulma görülüyor. Bu seviyenin aşılması ve üzerinde kalınması ham petrolün yükselişini devam ettirmesi açısından önemli olacaktır. Ana direnç ise şu anda 47,35 ve 49,40 bölgesinden geçiyor. Geri çekilmede ise 45,25 seviyesinin altına geçilmesi durumunda 43,40 ana desteğine doğru geri çekilme oluşabilir. 

Dirençler: 46,35 / 47,35 / 49,40
Destekler: 45,25 / 44,30 / 43,40

Euro'da gözler Draghide...

EUR/USD paritesi 1,12 bölgesinde dengelenmeye devam ediyor. Dün ABD cephesinde Ağustos ayı ADP özel sektör istihdam değişimi 200K kişi beklentiye karşın 190K kişi düzeyinde açıklandı. Verinin içeriğine bakıldığında, hizmet sağlayıcılarının 173K kişi, ticari mal sağlayıcılarının ise 17K kişi istihdam oluşturmuş durumda. ADP değişimi çok çok güçlü değil ve son 1.5 seneye bakıldığında tarım dışı istihdam verisi ile aralarındaki güçlü korelasyon bozulmuş durumda. Bu yüzden Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi için ADP'ye bakarak yorum yapmak oldukça zor. Bugün ise Euro Bölgesinde oldukça yoğun veri akışı takip edeceğiz. Euro Bölgesi ve üye ülkelerinde hizmet sektörüne ait PMI verileri ile Euro Bölgesi politika faiz kararını açıklayacak ve açıklamanın ardından ECB Başkanı Draghi konuşma yapacak. Konuşmada daha fazla gevşeme yapıp yapmayacağına yönelik ipuçları aranacak. Diğer yandan ABD tarafında işsizlik başvuruları, dış ticaret dengesi, bileşik ve hizmetler PMI ile ISM imalat dışı endeksi takip edilecek. EUR/USD paritesi teknik olarak analiz edildiğinde, 200 günlük hareketli ortalamanın üzerinde kalma çabaları başarısız kaldığı görülüyor. Paritenin günlük bazda 1,1330 seviyesine kadar görülen yükselişlerde ivme kaybı yaşanıyor. Ancak paritenin 1,12 seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi halinde bu atakların görülmesi normal. Dolar endeksi 95 - 96 seviyesi arasında yatay ancak zaman zaman güçlenmeye eğilimli bir şekilde devam ediyor. Dolar endeksi şu an paritenin yönünü belirleyici güçte değil. Buna karşın ilerleyen günlerde durum değişebilir. Diğer bir değişle, paritenin 1,12 bölgesinin altında fiyatlanması halinde 1,1050 seviyesine dek geri çekilme potansiyeli oluşabilir. 

Dirençler: 1,1330 / 1,1385 / 1,1450
Destekler: 1,1210 / 1,1180 / 1,1050

Dün İngiltere ve ABD’de açıklanan veriler paritenin seyrini bozmadı. 

GBP/USD paritesinde 1.5800 bölgesinden başlayan değer kaybı yedinci günde de etti. Geçtiğimiz hafta İngiltere konut sektörüne dair açıklanan veriler sonrasından değer kaybına başlayan parite fiyatı Fibonacci 50,0 bölgesine yaklaştıkça durulmaya başladı. Dün İngiltere'de ABD'de açıklanan veriler ise paritenin seyrini çok fazla etkilemedi. İngiltere'de CIPS / Markit tarafından açıklanan inşaat sektörüne dair PMI endeksi 0,2 puan artış kaydetti. Açıklanan rapora göre, girdi maliyeti son dört ayın en düşük seviyesine geriledi. Düşen enerji ve yakıt maliyetleriyle girdi fiyatlarına yaşanan yavaşlama inşaat sektörüne destek vererek PMI endeksinin yükselmesine katkı sağlamış durumda. Alt kalemlerde ise konut ve ticari inşaatlarda artış yaşanırken, altyapı çalışmalarında yavaşlama olduğu görülmekte. Paritenin ABD kanadında ise ADP Araştırma Enstitüsü tarafından açıklanan istihdam raporunda, tarım dışı özel sektörde 190 bin kişilik artış olduğu açıklandı. Bu rakamın 173 bini hizmet sektöründe yaşanan artıştan kaynaklanmış durumda. GBP/USD paritesi teknik olarak analiz edildiğinde; Mayıs ayında başlayan yükseliş eğiliminin sonlanması sonrasında değer kaybının devam ettiği görülüyor. 2015 yılında görülen dip ve zirve fiyatları arasında yapılan Fibonacci hesaplamasına göre Fibo 50,0 bölgesine denk gelen 1.5250 seviyesi önemli bir destek olarak görülmekte. Bu seviyenin kırılması durumunda Haziran ayında destek olarak çalışan 1.5170 seviyesi takip edilebilir. Fibo seviyesi üzerinden gelecek tepki alımlarında ise 1.5330 ara direnç 1.5400 / 1.5440 aralığı ana direnç bölgesi olarak değerlendirilebilir. 

Destekler: 1.5250 / 1.5170 / 1.5085
Dirençler: 1.5330 / 1.5400 / 1.5440

Belirsizlik ortamının devam etmesi Türk Lirasını zayıflatıyor

Türkiye'deki mevcut siyasi belirsizliğin, ilerleyen günlerde kredi notuna olumsuz yansıyabileceği endişeleri Türk Lirasını zayıflatıyor. Dün gün içerisinde, Moody's tarafından gelen açıklamalar bile, kurun yükselişini engellemedi diyebiliriz. Moody's Türkiye'ye ilişkin temel senaryoda notun korunması yönünde olduğunu belirtti. 2015 yılının son not görünümü ise 4 Aralık olarak gözüküyor. Türkiye'de bu sabah saat 10:00'da enflasyon rakamları açıklanacak. Türkiye'de enflasyon yüksek seyrini koruyor. Bu durum, Merkez Bankası tarafından yakından takip edildiği gibi, PPK toplantılarının ardından yayınladıkları raporlarda, enflasyon tarafına şahin bir tonla vurgu yapılıyor. Asya piyasalarındaki kaos, Fed faiz artırım süreci ve Türkiye'de erken seçim yankıları sürerken, Merkez Bankasının yalnızca enflasyon tarafını takip etmediğini söyleyebiliriz. Son dönemde siyasi belirsizlik nedeniyle, Lira verilere karşı duyarsızlaştığından, Türkiye'de açıklanan verilerin etkileri Lira üzerinde daha az hissediliyor. Bundan dolayı Türkiye'de açıklanacak olan enflasyon rakamları beklentinin çok altında ya da çok üzerinde gelmediği müddetçe, Lirada etkisini göremeyebiliriz. ABD'de ise Cuma günü açıklanacak olan Tarım Dışı İstihdam verisi öncesinde, dün ADP özel sektör istihdam verisi açıklandı. Piyasaların beklentisi 200K artış göstermesi yönündeydi ve veri bir miktar altında kalarak 190K olarak gerçekleşti. Temmuz ayı verisi ise 185K'dan 177K'ya revize edildi. ADP sonrası kur tarafında etki görülmedi. USD/TRY paritesi teknik olarak analiz edildiğinde; Temmuz ortasından başlayan ana yükseliş trendi üzerinde hareketin devam ettiği görülmekte. Son dönemde 20 Ağustos sonrasında yaşanan sıkışma da yukarı yönde kırılmış durumda. Yükselişin devam etmesi için 2.95 seviyesinden bulunana direncin üzerinde kalıcılık sağlaması gerekiyor. Böyle bir senaryoda 2.9775 / 2.9850 aralığı ilk ana direnç bölgesi olarak takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 2.9335 / 2.9230 / 2.9050 seviyeleri destek olarak izlenebilir. 

Dirençler: 2.9500 / 2.9775 / 2.9850
Destekler: 2.9335 / 2.9230 / 2.9050

USD/JPY paritesinde yükselişin devamı 120,40 üzerinde kalıcılığa bağlı

USD/JPY paritesi dün ABD piyasalarındaki yukarı yönlü hareketlerle birlikte yeniden yükselirken, Çin'de piyasaların kapalı olması ve Asya cephesindeki sakin veri akışı paritenin yükselişini destekliyor. Paritede veri akışından çok ABD Borsalarının yukarı yönlü hareketi belirleyici oldu. %2'lere yakın primle kapatan ABD borsaları Dolar'ı da olumlu etkiledi. Yen cephesinde Çin'de tatil olması nedeniyle sakin bir görünüm var. Asya para birimlerine karşı Yen'de bir miktar değer kaybı öne çıkıyor. Bu da Çin'de piyasaların kapalı olmasının Yen'de daha önce oluşan güvenli liman talebinin nispeten gevşediğine işaret ediyor. Veri akışında bugün ABD'de dış ticaret verileri ve hizmetler sektörü PMI rakamları izlenecek. Yarın ise Fed'in Eylül ayı toplantısı öncesinde en son izleyeceği son istihdam verisi izlenecek. Özellikle 200 bin üstü bir istihdam rakamı ve saatlik ücretlerde minimum %0,3'lük bir artış Fed'i memnun edebilir. USD/JPY paritesi teknik olarak incelendiğinde yukarı yönlü hareketlerde 120,40 direnci üzerinde fiyatlama sürerken, henüz kırılmanın gerçekleştiğini söylemek için erken. Yükselişin devamı açısından paritenin bu seviye üzerindeki kalıcılığı izlenecek. Kırılma durumunda ise ana direnç 121,40 olmak üzere ara direnç olan 120,80 bölgesine doğru yükselişin devam ettiği görülebilir. Geri çekilmede ise 119,00 ana desteği dikkat çekerken, 120,40 bölgesi de ara destek seviyesi olarak öne çıkıyor. 

Dirençler: 120,80 / 121,40 / 122,00
Destekler: 119,00 / 118,30 / 117,15

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. 

http://www.integralmenkul.com.tr/

http://www.integralforex.com.tr/