Fed için istihdam tamam

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tuncay Turşucu - İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü

Manşet beklentinin altında ama Haziran ve Temmuz aylarında yukarı revizeler yapılmış… ABD tarım dişi işsizlik verisi 217K beklentinin oldukça altında altında 173K seviyesinde oluştu. Ancak bunun yanında Temmuz verisi 215K’dan 245K ‘ya ve Haziran verisi ise 231K’dan 245K’ya yukarı yönlü revize mevcut. Haziran verisi ikinci kez yukarı revize ediliyor. Son iki için yukarı revizeler piyasada dolar pozitif olarak algılandı. İlk etapta dolarda gevşeme olsa bile hemen ardından dolarda güçlenmeler görülüyor. İşsizlik oranı %5.3 seviyesinden %5.1 seviyesine geriliyor. Bu rakam Fed’in tam istihdam beklentisi olan %5-%5.2 seviyelerinde bulunuyor. Bu Fed’in istihdam ayağında beklentilerinin karşılandığı yönündeki düşüncemizi destekliyor. Uzun dönemli işsiz sayısında çok önemli bir değişim görülmüyor. Ortalama saatlik ücretlerde 8 sentlik yükseliş var ve 25.09$ seviyesine ulaşmış durumda. Söz konusu artış yıllık bazda %2.2 seviyesinde ve enflasyon beklentisi ile uyumlu görünüyor. Geçen ayki yıllık artış %2.1 seviyesindeydi. Ancak kriz öncesi dönemde ortalama yıllık büyümenin %2.3 seviyelerinde olduğunu hatırlatmak isteriz. Enflasyon hedefleri için bu konuda daha fazla performansa ihtiyaç var görünüyor.

Veri dolar pozitif… Sonuç olarak gelen veri Dolarda mevcut güçlü algıyı destekliyor. Ancak yeni bir güçlenme ivmesi yaratması beklenmeyebilir. Fed’in faiz artırımı için istihdam açısından beklentilerinin büyük ölçüde karşılandığını düşünüyoruz. Ancak enflasyon beklentileri ise henüz karşılanmış değil. Bu bakımdan Eylül’de faiz artışı için olumlu ancak yeterli bir veri olmayabilir.

Veri sonrası dolar lehine seyirler izleniyor… Verinin ardından ABD dolarında güçlenme görüldü. Geçen iki ayın yukarı revize edilmesi bunda etkili faktör. Ayrıca saatlik kazançlardaki artışta olumlu. Dolar endeksi 96 seviyesinden 96.50 seviyesine yükselirken, şu sıralarda 96.2 seviyesine geriliyor. EURUSD paritesi ise 1.1135 seviyesinden 1.1090 seviyelerine geri çekilirken yeniden 1.1135 seviyesine doğru güçlenmiş durumda. Dolardaki güçlenme içeride TL karşısında da hissedildi. USDTRY kuru 2.977 seviyelerinden rekor seviye olan 3 seviyesini görmesinin ardından şu sıralarda 2.9943 seviyelerinde katı seyrini sürdürüyor. Dolar endeksinde 96.40 direnci önemli olurken ilk hareketin ardından bu seviyeyi geçemediğini izliyoruz. Bu seviyenin üzerine yerleşmesi durumunda dolardaki güçlenme bir miktar daha kalıcı olabilir. Ancak bunun için bir süre daha izlemeye ihtiyaç var. Fakat gerilemeler olsa bile güçlü dolar beklentisi devam ettiğinden sınırlı geri çekilmeler görülebilir.

 

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.