Gün İçi Yorumu: EUR/USD

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Seda Yalçınkaya İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı

Bugün Amerika Birleşik Devletinde kurtuluş günü olması nedeniyle ABD piyasaları kapalı. Bu yüzden EUR/USD paritesinde Euro Bölgesinde açıklanan veri akışı etkili oldu. Euro Bölgesi ve kıta ülkelerinde Haziran ayı hizmet sektörüne ait son hesaplanan PMI verileri açıklandı. Bölge ülkelerinde genel bakışta 2015 yılı içerisinde hizmet sektöründe iyileşmenin devam ettiği görülüyor. İtalya 12 ayın en yükseği olan 53.4, İspanya ise 4 ayın en düşüğünde 56.1 seviyesinde açıklandı.  Almanya hizmet sektörüne ait veri 54.2 olan piyasa beklentisinin altında açıklanmasına karşın, 2 ayın yükseğinde 53.8 düzeyinde geldi. Fransa hizmet sektörü 2012 yılından bu yana en yükseğinde 54.1 seviyesinde açıklandı. PMI verilerinin içerisinde en dikkat çeken ülke Fransa oldu. Bilindiği gibi, PMI verilerinde 50 puan eşik değer olarak alınır ve 50 puanın üzerindeki veriler ekonomilerde genişleme olduğunu gösterir. Fransa verileri göz önüne alındığında, 2015 yılı Ocak ayından bu yana kademeli olarak hizmet sektöründeki genişleme devam ediyor. Servis sektöründe yaşanan büyümenin ülke büyüme oranına olumlu katkı sağlayacağı beklenebilir. 

Euro Bölgesi’nin en güçlü ekonomisine sahip olan Almanya hizmet PMI verisi ise piyasa beklentisini karşılamakta zorlandı. Buna karşın, Haziran verisi 2015 yılında hizmet sektör faaliyetlerinde görülen büyümesinde ılımlı hızlanma sinyalleri gözlenmekte. Euro Bölgesi hizmet sektörü ise 2012 yılından bu yana en yükseğinde 54.4 seviyesinde açıklandı. Euro Bölgesinde açıklanan PMI verilerinin 2015 yılı başından itibaren hizmet sektöründe ülkelere katma değeri yüksek bir genişleme olduğu görülüyor. Bu toparlanmanın en büyük nedeni Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) bu yıl başlattığı varlık alım programı ve programın yarattığı olumlu etki. Bu bağlamda, parasal genişlemenin birinci hedefi olan Euro Bölgesi ülke ekonomilerindeki ekonomik canlanma pozitif yönde cevap veriyor.
Diğer yandan Avrupa kanadında Yunanistan’a ilişkin 5 Temmuz referandum ve oylama sonucunun yansıtacağı dalgalanma kritik bir süreci işaret ediyor. Yunanistan’ın Euro Bölgesinden çıkma riskinin doğması yeni görüşmelerin yapılmasına ve sürecin daha belirsizleşmesine neden olabilir. Avrupa Hükümet sözcülerinden yansıyan genel görüş, Yunanistan’ın Euro Bölgesinde kalmaya devam etmesi yönünde. 

Pazartesi piyasa açılışına referandumdan çıkan sonuç, EUR/USD paritesinin gapli (boşluk) açılmasına neden olabilir. EUR/USD paritesi teknik olarak incelendiğinde; günlük grafikte oluşan yükselen trend çizgisi üzerinde paritedeki seyrin devam ettiğini görüyoruz. Parite fiyat hareketlerinin oluşturduğu yükselen trend çizgisinden geçen 1,0985 desteği üzerindeki seyrin sürmesi önemli. Bu seviyenin aşağı yönde kırılması durumunda 1,0953 ve 1,0820 destekleri takip edilebilir. Diğer yandan 100 günlük basit H.O’nın geçtiği 1,1040 seviyesi destek görevi görmeye devam ediyor. Bu seviyelerin altında oluşabilecek fiyatlamalar paritede satış baskısını artırabilir.  Dolar endeksinin 96,00 seviyesi üzerinde kalması paritenin yukarı yönde yükseliş momentumu sınırlıyor. Buna karşın, paritenin 1,1130 direnci üzerine çıkması halinde 1,12 bölgesine doğru yükseliş görülebilir.

Dirençler: 1,1130 / 1,1245 / 1,1280 
Destekler: 1,1040 /1,0953 /1,0820

http://analiz.integralmenkul.com.tr/image_resize.php?resim=http://analiz.integralmenkul.com.tr/uploads/analizler/EURUSD_20150703153822.png

aaaaaa-002.jpg

http://www.integralmenkul.com.tr/

http://www.integralforex.com.tr/

Sermaye Piyasası Kurulunun Seri:V, No:55 Yatırım Danışmanlığı Faaliyetine ve Bu Faaliyette Bulunacak Kurumlara İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ’i Uyarınca Yayımlanan Uyarı Notu

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.