Gün İçi Yorumu: EUR/USD

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Seda Yalçınkaya - İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı

EUR/USD paritesi 1,12 bölgesinde dengelenmeye devam ediyor. Bugün Euro Bölgesinde yoğun bir veri akışı takip edilse de verilerin pariteye etkisinin sınırlı kaldığını gördük. Günün en önemli verisi ise yıllık bazda açıklanan enflasyondu. Euro Bölgesi yıllık enflasyon %0.2 (flash veri) oranında açıklandı. Bölgenin yıllık enflasyonunda en büyük katkıyı işlenmemiş gıda kaleminin sağladığı dikkat çekti. Temmuz ayında yıllık bazda %1.4 oranında açıklanan işlenmemiş gıda Ağustos ayında %2.3 düzeyine yükseldi. Ancak enflasyonu oluşturan kalemler arasında en yüksek ağırlığı oluşturan hizmetler sektörü, diğer yıllarla karşılaştırıldığında ortalama bir düzeyde (%1.2) katkı sağladığı görülüyor. Düşen enerji fiyatlarıyla birlikte enerji kaleminin enflasyona negatif katkısı geçtiğimiz ay açıklanan yıllık %5.6 düzeyinden, yıllık bazda %7.1 seviyesine yükseldi. Enerji hariç enflasyon verisi ise %1.1 seviyesinde bulunuyor. Bu rakam enerji fiyatlarının gelecekte pozitife dönmesi durumunda enflasyon üzerinde sahip olacağı etkiyi net bir şekilde gösteriyor. Genel anlamda veri ılımlı pozitif yönde. Ancak, bölgenin güçlü bir ekonomik görünüme sahip olması için henüz güçlenmenin sağlandığı söylenemez. Verinin EUR/USD paritesine etkisi sınırlı oldu.
 
Diğer yandan dolar endeksigüniçerisinde 96 seviyesine doğru yükseliş göstermeye devam ediyor. Bu hafta sonu gerçekleştirilen Jackson Hole toplantısında Fed Başkan Yardımcısı Fischer ılımlı açıklamalar yaptı. Bunun etkisiyle Fed faiz artırımına yönelik tarih konusunda kafalar karışsa da, 2015 yılında yapılması beklenen faiz artırımı dolara olan talebi canlı tutuyor. Bu haftanın önem derecesi yüksek veri akışına baktığımızda, ABD’de Cuma günü Ağustos ayına ai,t tarım dışı istihdam, saatlik kazançlar ve işsizlik oranı takip edilecek. Euro Bölgesinde ise Perşembe günü ECB politika faiz kararı ile ECB Başkanı Draghi’nin konuşma yapması bekleniyor.
 
EUR/USD paritesinde 1,12 bölgesi eşik görevi görüyor. Paritenin 1,12 seviyesinin altında gerilemesi durumunda 1,1070 seviyesine doğru geri çekilme riski ortaya çıkabilir. Paritenin 1,12 seviyesi üzerinde seyirler korunduğu sürece teknik olarak 1,1450 seviyesine yükseliş potansiyeli sürebilir. Bugün Euro Bölgesinde veri akışı oldukça yoğun. İtalya ve Almanya perakende satışlar ile Euro Bölgesi ve İtalya enflasyon verileri gündem maddelerini oluşturacak. ABD cephesinde ise, Chicago PMI ve Dallas Fed imalat endeksi takip edilecek veriler arasında bulunuyor.
 
Dirençler: 1,1330 / 1,1385 / 1,1450
Destekler: 1,1210 / 1,1180 / 1,1072

tablo-3-011.jpg

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

http://www.integralmenkul.com.tr/

http://www.integralforex.com.tr/

 

Bu konularda ilginizi çekebilir