Gün İçi Yorumu: GBP/USD

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Emre Çayırlı / İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı

GBP/USD paritesi, İngiltere’de açıklanan sanayi ve imalat üretimi verilerinde etkisiyle birlikte 1.5420 seviyesinde bulunan desteğine geri çekildi. Son dönemde Yunanistan kriziyle birlikte değer kaybeden Euro’ya paralel olarak gerileyen Sterline bir darbede imalat üretiminden geldi.  Bugün açıklanan İngiltere imalat üretiminde beklenen yükselişin gerçekleşmemiş olması ve aylık bazda Nisan ayına göre %0.6 daralma olduğunu açıklanması Sterlin/Dolar paritesini 1.5420 seviyesine kadar geriletti. Ulusal İstatistik Ofisinin yayınladığı rakamlara göre Mayıs ayı sanayi üretimi %0.4 artış kaydetti. Sanayi üretiminin yıllık bazdaki artışı ise %2.1 oranında gerçekleşti. Yaşanan bu artış içinde en yüksek pay ise %7.3 artış ile madencilik ve taş ocakçılığı sektörlerinden geldiği açıklandı. Buna karşı imalat üretiminde geçen ay açıklanan yıllık %0.2 artışın %0.1’e revize edilmiş olması ve Mayıs ayında aylık %0.6’lık gerileme yaşanması, ilerleyen süreçte büyüme oranı üzerine aşağı yönlü bir baskı yaratabileceği beklentisiyle birlikte Sterline satış getirdi. Paritenin ABD kanadında ise gözler yarın gece açıklanacak olan Fed FOMC toplantı tutanaklarında olacak. Güvercin tonda bir metin pariteye denge getirebileceği gibi faiz artırımına yaklaşan bir Fed görülmesi parite üzerindeki satış baskısının artmasına neden olabilir.  

zscc.jpg

GBP/USD paritesi teknik olarak analiz edildiğinde; 1.5910 seviyesinden bu yana devam eden düşüş trendinin parite üzerinden etkili olmaya devam ettiği görülmekte. Gün içinde 1.5540 destek seviyesini kıran Sterlin / Dolar paritesinin kırılma sonrasında ana destek seviyesi olarak takip ettiğimiz 1.5420 bölgesine kadar gerilediği görülmekte. Oldukça kritik bir destek seviyesi olan 1.5420 aşağısında kalınması paritenin ikinci bir satış baskısı içine girmesine neden olabilir. Böyle bir senaryoda 1.5360 / 1.5260 seviyeleri ara destekler olmak üzere 1.5170 bölgesi ana destek olarak takip edilebilir. Yaşanabilecek düzeltme hareketlerinde ise 1.5465 / 1.5540 seviyeleri direnç olarak izlenebilir. 4 saatlik hesaplamalar göre Bollinger alt bandının dışına çıkan paritede düzeltme hareketini yaşanmasına karşı dikkatli olunmasında yarar var, buna karşın MACD’nin halen negatif bölgede bulunması düşüş trendinin bir müddet daha devam edebileceğini gösterir nitelikte.  

wddwdwaf.jpg

Destekler: 1.5420 / 1.5360 / 1.5260
Dirençler: 1.5465 / 1.5540 / 1.5640

 

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. 

http://www.integralmenkul.com.tr/

http://www.integralforex.com.tr/