Günün Ajandası

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tuncay Turşucu | İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü

İngiltere İnşaat PMI: Birleşik Krallıkta, inşaat sektörüne dair olarak açıklanacak olan satın alma yöneticileri (PMI) endeksi geçtiğim yıl içinde 64.6'dan 57.6'ya gerilemişti. 2015 Temmuz ayında, bir önceki ay göre gerileyen inşaat PMI verisinde düşüşün devam etmesi Sterlinde değer kaybı yaşanmasına neden olabilir. Şubat ayında 60.1 seviyesine yükseldikten gerileme kaydeden veri Haziran ayında kısmi yükselişle 58.1 olarak açıklanmıştı. Ağustos ayına ait veride düşüş görülmesi Sterlin'de değer kaybı yaşanmasına neden olabilir. Piyasa beklentileri 57.5 seviyesinden bulunuyor. (11:30)

 
*    Euro Bölgesi ÜFE oranı: Üretici fiyatlarında yaşanan değişimi ölçen ÜFE oranında yükseliş yaşanması, ileriki dönemlerde TÜFE oranlarını etkileyebilecek olmasından dolayı önem taşımaktadır. Enflasyon yaratma sıkıntısı içinde olan Euro bölgesi için kritik bir veri olan ÜFE oranlarında yaşanabilecek artışın bölge parası Euro üzerinde pozitif yönde etki yaratması beklenmektedir. Yıllık olarak 2013 Temmuz ayından bu yana negatif açıklanan ÜFE oranında Haziran ayı piyasa beklentisi ağırlıklı olarak %-2.1 seviyesinde bulunuyor. Haziran ayında %-2.20 ve Mayıs ayında %-2.00 olarak açıklanan ÜFE oranında düşüşün devam etmesi Euro'da değer kaybının sürmesine neden olabilir. (12:00)
 
*    Amerika MBA Mortgage Başvuruları: Ağustos ayının ilk haftasına yükselişle başlayan ABD Mortgage başvuruları %0.1 oranında açıklanmıştı, ikinci haftada yükselişine devam eden mortgage başvuruları geçtiğimiz hafta %0.2 artış kaydetti. 28 Ağustos haftasına ait olarak açıklanacak verinin geçtiğimiz haftanın üzerinde açıklanması ABD Dolarında değer artışı yaşanmasına neden olabilir. (14:00)
 
*    ABD ADP İstihdam Değişimi: Özel sektörde yaratılan tarım dışı istihdam miktarını gösteren veri, her ayın ilk haftasında devletin yayınladığı tarım dışı istihdam verisinden iki gün önce açıklanmaktadır. Genel olarak devletin açıkladığı verinin öncüsü olarak kabul edilen ADP istihdam değişiminin, son dönemde çok fazla değişiklik gösterdiğini belirtmek yararlı olacaktır. Temmuz ayında 185 bin artış kaydeden verinin Ağustos ayında 200 bini artması bekleniyor. Açıklanacak verinin önceki döneme göre artış göstermesi, ABD Dolar'ında değer artışı yaşanmasına neden olabilir. (15:15)
 
*   ABD Fabrika Siparişleri: Fabrika siparişleri, gelecekteki bir tarihte alıcıya teslim edilecek olan mal veya hizmet anlaşmalarının durumunu göstermektedir. Sipariş oranlarında yaşanacak artışın, ticaret hadlerini yükseltecek olmasına bağlı olarak ülke para birimi üzerine olumlu etki yaratması beklenir. Mart ayında uzun süre sonra ilk kez pozitife geçen veri  %2.2 artış kaydetti. Sonraki iki ay ise negatif olarak açıklanan veri Haziran ayında %1.8 artış kaydetti. Düşüşün devam etmesin endişe yaratıp Dolar'da değer kaybı yaşanmasına neden olabilir. Temmuz ayına dair olarak açıklanacak veri içinde piyasada oluşan beklentilerin %0.9 seviyesinde bulunduğu görülmekte. Fabrika siparişlerinde artış yaşanması ABD Dolarının değer kazancına neden olabilir. (17:00)
 
*    ABD DOE Ham Petrol Stokları: Haftalık olarak Birleşik Devletlerde oluşan ham petrol stok miktarını göstermektedir. Stoklarda yaşanan artışın, ABD ham petrol fiyatı üzerinde olumsuz etki yaratması beklense de her zaman aynı etkinin görülmediğini belirtmek yararlı olacaktır. Geçtiğimiz hafta -5452 bin varil azalış gösteren stokların 28 Ağustos bitimli hafta içerisinde arttığı gözlemlenirse ABD Ham Petrol fiyatında gerileme devam edebilir. Beklentiler 700 bin varillik artış olabileceğini gösteriyor. (17:30)         
 
 
Ekonomik Takvim

11:30     GBP       İngiltere İnşaat PMI(Ağustos)   (Beklenti:57.5   Önceki:57.1)

12:00     EUR       Euro Bölgesi ÜFE(Aylık)(Temmuz)           (Beklenti:-0.1%                Önceki:-0.1%)
12:00     EUR       Euro Bölgesi ÜFE(Yıllık)(Temmuz)            (Beklenti:-2.1%                Önceki:-2.2%)
14:00     USD       ABD Mortgage Başvuruları(28 Ağustos)                               (Önceki:0.2%)
15:15     USD       ABD ADP Istihdam Değişimi(Ağustos)    (Beklenti:200K  Önceki:185K)
16:45     USD       ABD ISM New York PMI(Ağustos)                           (Önceki:68.8)
17:00     USD       ABD Fabrika Siparişleri(Temmuz)             (Beklenti:0.9%  Önceki:1.8%)
17:30     USD       ABD DOE Ham Petrol Stokları(28 Ağustos)           (Beklenti:900K  Önceki:-5452K)
17:30     USD       ABD DOE Cushing Petrol Stokları(28 Ağustos)                    (Beklenti:400K Önceki:256K)
21:00     USD       ABD Fed Bej Kitap Raporu                          

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. 

www.integralmenkul.com.tr

www.integralforex.com.tr