Ilımlı toparlanma işaretleri geliyor

Özel sektörde görülen canlanma Euro Bölgesi'ndeki büyümeyi destekler nitelikte.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Seda Yalçınkaya 

İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı

Bugün açıklanan Euro Bölgesi hizmetler sektörüne ait PMI verileri, yılın üçüncü çeyreğinde de ılımlı toparlanmanın devam ettiğine işaret etti. Bilindiği üzere, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) 2015 yılı başında başlatmış olduğu genişlemeci para politikası birlik üye ülke ekonomilerindeki canlanmayı hedeflemişti. 2015 yılından bu yana gelen PMI verileri, Euro Bölgesi özel sektör aktivitelerinde ılımlı büyümeyi destekler nitelikte.  

Hatırlanacağı üzere, PMI verilerinde 50 puan eşik değer olarak alınır ve 50 puanın üzerindeki veriler ekonomilerde genişleme olduğunu gösterir. Genel itibariyle bakıldığında Euro Bölgesi'ndeki öne çıkan önemli ekonomiler olan Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya verileri zaman zaman dalgalanma yaşamasına karşın 50 puan üzerindeki duruşunu sürdürüyor. Temmuz ayı verilerine bakıldığında bu ayın yıldızı İspanya oldu. İspanya, yılın üçüncü çeyreğinde güçlü iş aktiviteleri ve yeni iş yaratma kapasitesinin güçlü seyrinin devam etmesi, işsizlik oranını pozitif yönde etkileyebilecek gücü sağlayabilir. Diğer yandan Fransa (52,0) ve İtalya (52,0) piyasa beklentisine paralel olarak ılımlı görünüm devam etmesini destekledi. Euro Bölgesi'nin lokomotifi olarak bilinen Almanya özel sektör genişlemesi büyümeye katkı sağlayacak, oldukça umut verici görünüm ortaya koydu. Diğer yandan Almanya için enflasyon beklentileri içinde olumlu bir beklenti belirtilmiş.    

Markit’in PMI verileri için hazırladığı raporda, PMI verilerinin ılımlı görünüm sunmaya devam etmesi durumunda Euro Bölgesi 2015 yılsonunda en az %1,5 büyüme oranını sağlayabileceği belirtilmiş. Buna karşın, veriler genel çerçevede Euro Bölgesi ekonomisini ayağa kaldıracak niteliğe henüz sahip değil. Yine de ECB’nin parasal genişleme programının Eylül 2016’ya kadar devam edeceği düşünüldüğünde Euro Bölgesi özel sektör verilerinde canlanmanın devam edeceği ve sınırlı da olsa Euro Bölgesi büyümeye katkı sağlayacağını söyleyebiliriz.

http://analiz.integralmenkul.com.tr/uploads/analizler/PIYASA_ANALIZI_20150805144329.JPG

hhh.jpg

http://www.integralmenkul.com.tr/

http://www.integralforex.com.tr/

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.