Piyasa beklentimiz

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tuncay Turşucu - İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü

Yunanistan referandumunun ardından dün Avrupa endeksleri ve tahvillerinde satış baskısı hâkimdi. BIST 100 endeksi ise açılışta bir miktar güne negatif başlasa da daha sonrasında toparlanarak 82000 seviyesini aştı. Dün Merkel ve Hollande görüşme gerçekleştirdi ve Yunanistan’dan yeni reform paketi sunmasını istediler. Yunanistan’a yönelik gelişme ve çözümler küresel borsalar üzerinde etkisi olacak. Bu sabah Asya piyasalarında negatif seyir hâkim. S&P ise dün günü 2100 puan seviyesinin altında tamamladı. Dolar endeksi 96.0 puan seviyesine yerleşmeye çalışsa da içeride USDTRY paritesi sakin seyrini koruyor. Hatta bir miktar TL lehine hareketler görüyoruz. Ayrıca Brent petrolde dün %5’ e yakın düşüş hareketi içeriye pozitif yansıdı bile denebilir. Bu sabah BIST 100 endeksinde kısmen pozitif yatay bir açılış bekliyoruz. 83300 seviyesine doğru hareketler önemli olacak. Mevcut seviyesinin aşılması durumunda yakın hedef olarak 84000 seviyesi test edilebilir.

BİST 100 Endeksi Teknik Analizi

BIST 100 endeksi 81600 seviyesini geçerek 82000 seviyesinin üzerinde kapanış gerçekleştirdi. Endeksin mevcut seviye üzerinde kalmakta başarılı olması durumunda 83300 seviyesindeki 50-günlük ortalamaya doğru tepkiler görebiliriz. 82600-83300 arasında bulunan 50-100 ve 200 günlük hareketli ortalamalara doğru gelebilecek tepkilerde bir miktar daha zayıf olması muhtemel görünüyor. Yunanistan meselesi BIST 100 endeksinde açılışta baskı yaratsa da etkisi kısa sürdü. Mevcut alım pozisyonları korunabilir, mevcut pozisyonlara ek olarak 83300 seviyesini aşması gerekli. Aksi halde endeksin yükseliş seyri kısa süreli olabilir.

Destekler: 81600- 80900-80300            
Dirençler: 83300-83600-84500

BİST 30 Endeksi Teknik Analizi ve VİOP Strateji

BIST 30 endeksi 99300 seviyesinde tutunmayı başardı ve yükseliş hareketinde 100000 puan çizgisinin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Mevcut seviyede tutunma sürmesi durumunda 101700 seviyesindeki 50-günlük ortalamaya doğru tepkiler görülebilir. Ancak endeksin yükselme iştahı çok güçlü olmayabilir. Bu nedenle yeni uzun pozisyonlar denemek için endeksin 101700 seviyesi üzerinde kalıcı hale gelmesi gerekir. Endeksin mevcut seviyeyi aşamaması veya üzerinde kalıcı olamaması durumunda ise uzun pozisyonlar riskli olacaktır.

Destekler: 99300-98300-96200               
Dirençler: 101500-101800-103000

Avrupa

Almanya’da Mayıs ayında fabrika siparişleri beklentilerin altında %0,2 daralma gösterdi. Yıllık bazda ise fabrika siparişleri geçen yılın aynı dönemine göre %4,7 artmış oldu. 

Euro Bölgesinde Temmuz ayında Sentix’in açıkladığı yatırımcı güveni endeksi beklentilerin üzerinde 18,5 olarak açıklanırken, Haziran ayı değeri olan 17,1 seviyesinin üzerinde gerçekleşti. 

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis Maliye Bakanlığından istifa ettiğini açıkladı. Başbakan Tsipras’ın ise Almanya Başbakanı Merkel ile görüşeceği ve Tsipras’ın bugün günü Euro Bölgesi liderlerine yeni teklifler sunabileceği açıklandı. 

IMF’den gelen açıklamada Yunanistan’ın durumunun yakından izlendiği belirtilirken, yardım istenmesi halinde Yunanistan’a yardım etmeye hazır olunduğunun da altı çizildi. 

Dün Almanya Başbakanı Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Hollande arasında gerçekleştirilen görüşmede Yunanistan referandum sonucu gündeme geldi. Yunanistan ile ilgili henüz bir planın oluşmadığını vurgulayan Merkel, "Zaman daralıyor, Tsipras yarın önerisini sunmalı" ifadesini kullandı.

ABD

ABD’de Haziran ayında hizmetler sektörü PMI verisi beklentilere paralel olarak 54,8 olarak gerçekleşti. Verinin detayı incelendiğinde sektördeki iş faaliyetlerinin büyümesinde ivme kaybı yaşandığı fakat yeni iş faaliyetlerindeki büyümenin hız kandığı görülüyor. Sektörün istihdam yaratma etkisi ise son 3 ayın düşüğüne geriledi. Haziran ayında imalat dışı ISM verisi ise beklentilerin altında 56,0 olarak gerçekleşti. 

Türkiye

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Haziran ayı aylık fiyat gelişmeleri raporunu yayımladı. Rapora göre; Haziran ayında tüketici fiyatları yüzde 0,51 oranında azalmış ve yıllık tüketici enflasyonu yüzde 7,20’ye düşmüştür. Gıda fiyatlarındaki düzeltmenin sürmesiyle bu grupta yıllık enflasyondaki düşüş belirginleşmiştir. Bu dönemde döviz kuru etkilerine bağlı olarak temel mal grubu enflasyonu sınırlı bir oranda yükselirken hizmet enflasyonu yüksek seviyesini korumuştur. Türkiye’de TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi Haziran ayında bir önceki aya göre değer kaybetti ve 98,38 düzeyinde gerçekleşti. TÜFE bazlı endeks 2014 yılı Mart ayından bu yana ilk defa 100 seviyesinin altına düşmüş oldu. 

Şirket Haberleri 

ASELSAN ELEKTRONİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. / ASELS - Şirket ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı arasında toplam (KDV hariç) 7.875.000 dolar tutarında sözleşme imzalanmıştır. 

TÜRKİYE VAKIFLAR BANKASI T.A.O. / VAKBN – Banka, GMTN programı çerçevesinde 193 gün vadeli 22.800.000 dolar tutarında yurt dışında borçlanma aracı ihracı SPK tarafından onaylandığını bildirmiştir.

TÜRKİYE VAKIFLAR BANKASI T.A.O. / VAKBN - Banka, Alman Kalkınma Bankası (KfW) ile T.C. Hazine Müsteşarlığı garantisi altında 3 yıl geri ödemesiz 10 yıl vadeli 200 Milyon EUR tutarındaki kredi sözleşmesini 24 Haziran 2015 tarihinde imzalamış olup, proje kapsamında Bankamız ve T.C. Hazine Müsteşarlığı arasındaki Garanti Protokolü ise 6 Temmuz 2015 tarihinde imzalanmıştır. 

FENERBAHÇE FUTBOL A.Ş. / FENER - Profesyonel futbolcu Luis Carlos Almeida da Cunha - Nani' nin transferi için futbolcunun kendisi ve kulübü ile anlaşmaya varılmış olup, bonservis bedeli olarak 6.000.000 EUR ödenecektir. 

TÜRKİYE İŞ BANKASI A.Ş. / ISATR, ISBTR, ISCTR, ISKUR – Banka 101 gün vadeli ve 344.546.230 TL nominal değerli banka bonosunun 06.07.2015 tarihi itibarıyla vadesi gelmiş olup, itfa işlemi gerçekleştirilmiştir.

REYSAŞ GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. / RYGYO - Şirketin çıkarılmış sermayesinin 240.000.000-TL'den 246.000.001-TL'ye artırılmasıyla ilgili olarak Sermaye Piyasası Kurulu'na başvuru yapıldığı bildirilmiştir.

REYSAŞ TAŞIMACILIK VE LOJİSTİK TİCARET A.Ş. / RYSAS - Şirketin çıkarılmış sermayesinin 110.000.000-TL'den 119.350.000-TL'ye artırılmasıyla ilgili olarak Sermaye Piyasası Kurulu'na başvuru yapıldığı bildirilmiştir.

ZORLU ENERJİ ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş. / ZOREN- Şirket, 500.000.000 TL olan mevcut sermaye tavanını 750.000.000 TL’ye artırılmasıyla ilgili olarak bedelli sermaye artırımı yapılacağını bildirdi.

REYSAŞ GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. / RYGYO - Şirket 500.000.000.-TL çıkarılmış sermayesinin 240.000.000-TL'den 246.000.001-TL'ye artırılmasıyla ilgili olarak Sermaye Piyasası Kurulu'na başvuru yapılmıştır.

SÖKTAŞ TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET A.Ş. / SKTAS - Şirket tarafından ihraç edilen 25.000.000 TL tutarındaki tahvilin 06.10.2015 tarihinde yapılacak olan 2. kupon ödeme dönemine ilişkin faiz oranı %3,5297 olarak kesinleştirilmiştir.

NET TURİZM TİCARET VE SANAYİ A.Ş. / NTTUR -  Net Turizm Ticaret A.Ş'nin tüm aktif ve pasifinin bir bütün halinde Net Holding A.Ş. bünyesinde birleşilmesine oybirliğiyle karar vermiştir.

DOĞAN ŞİRKETLER GRUBU HOLDİNG A.Ş. / DOHOL - Şirketin tüzel kişiliğinin 1 yıl süre ile bütün kamu kurum ve kuruluşlarının ihalelerine katılmaktan yasaklanması kararı kaldırılmıştır. 

YAPI VE KREDİ BANKASI A.Ş. / YKBNK - Banka ile Banka ve Sigorta İşçileri Sendikası (BASİSEN) arasında 16. Dönem Toplu İş Sözleşmesi imzalanmıştır.

Tüm Haberler için Kaynak: KAP

Bugün Genel Kurul Gerçekleştirecek Şirketler

ÖZBAL ÇELİK BORU SANAYİ TİCARET VE TAAHHÜT A.Ş. (15:00)        

http://www.integralmenkul.com.tr/

http://www.integralforex.com.tr/

Sermaye Piyasası Kurulunun Seri:V, No:55 Yatırım Danışmanlığı Faaliyetine ve Bu Faaliyette Bulunacak Kurumlara İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ’i Uyarınca Yayımlanan Uyarı Notu

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Çekince: Bu bilgiler ve görüşler önceden haber vermeksizin değiştirilebilir. İntegral Menkul Değerler A.Ş. bilgilerin ve ifade edilen görüşlerin doğru, eksiksiz ve güncelleştirilmiş olduğuna dair (açıkça ifade edilmiş veya ima edilmiş) hiçbir beyan ve taahhütte bulunmaz. İçerik kesinlikle mali, hukuki, vergi veya diğer konularda bir tavsiye niteliği taşımadığı gibi, tamamen içeriğe dayalı olarak yatırım yapılmamalı veya karar alınmamalıdır. Herhangi bir yatırım konulu karar almadan önce bir uzmandan görüş alınmalıdır. Sorumluluğun Sınırlandırılması: İntegral Menkul Değerler A.Ş. herhangi bir sınırlandırma olmaksızın, dolaylı, direkt veya bir fiilin sonucu olarak ortaya çıkan zararlar da dâhil olmak üzere her türlü kayıp ve hasarla ilgili sorumluluk kabul etmez.
Bu rapor tarafımızca doğruluğu ve güvenilirliği kabul edilmiş kaynaklar kullanılarak hazırlanmış olup yatırımcılara kendi oluşturacakları yatırım kararlarında yardımcı olmayı hedeflemekte ve herhangi bir yatırım aracını alma veya satma yönünde yatırımcıların kararlarını etkilemeyi amaçlamamaktadır. Yatırımcıların verecekleri yatırım kararları ile bu raporda bulunan görüş, bilgi ve veriler arasında bir bağlantı kurulamayacağı gibi, söz konusu kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan kurum çalışanları ile Ulukartal Holding A.Ş. ve İntegral Menkul Değerler A.Ş.'nin herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır. 
Bu rapordaki her türlü iç ve dış piyasa tablo ve grafikler, bu konularda resmi hizmet veren yetkili üçüncü kişi kurumlardan elde edilmiş olup, İntegral Menkul Değerler A.Ş. tarafından herhangi bir maddi menfaat beklentisi olmaksızın genel anlamda bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır. Bu raporda bulunan bilgiler belli bir gelirin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir.
Forex piyasası kaldıraçla çalışan bir pazardır, dolayısıyla yüksek seviyelerde risk içerir ve yatırdığınız parayı kaybetmenize sebep olabilir. Forex yatırımları her yatırımcı için uygun bir pazar olmayabilir. Piyasanın içerdiği riskleri tam olarak anladığınızdan emin olunuz ve eğer gerek duyarsanız bu tip işlemleri daha önce yapmış olan kişilerden tavsiye alınız.