TL ve BIST direniyor

İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu piyasaların seyrini değerlendirdi...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tuncay Turşucu
İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü


Piyasalarda dalgalanmalar devam ediyor. BIST endeksi 81100-83300 aralığında seyrini korurken, USDTRY kurunda da 2.67-2.71 arasındaki seyir izleniyor. İçeride siyaset odaklı beklentiler piyasalara yön verirken, dışarıda Yunanistan konusu özellikle Euro üzerinde büyük etkiler yaratıyor. EURUSD paritesi önceden tepki verdiği 1.0950 seviyesinin de altına gerilerken, 1.0860 seviyeleri güçlü destek olarak izlenecek gibi duruyor. Yunanistan ile AB tarafındaki görüşmeler sürüyor ancak henüz uzlaşmaya yönünde olmasını bir kenara bırakın uzlaşmaya yakın bir açıklama bile gelmiş değil. Yunanistan referandumun müzakerelerin yönünü değiştireceğine inanırken, AB tarafında referandum sonucu görüşmeler üzerinde belirleyici bir rol oynamış görünmüyor. Bu durum iki tarafın uzlaşma noktasından uzakta olmasına neden olmuş durumda. Başka deyişle kemer sıkma konusunda her iki tarafta taviz vermez ise uzlaşma olması zor gibi. Bu durum euro’daki baskının devam etmesine neden oluyor. Eğer görünüm Yunanistan’ın euro’dan çıkmasına doğru ilerlerse EURUSD paritesinde 1.08 seviyesinin altına doğru seyirler görmek mümkün olabilir. Buna karşın bir noktada anlaşma noktasına ulaşırsa EURUSD paritesinde yeniden 1.11-1.12 bölgesine doğru tepkiler görebiliriz. Ancak yukarıda 1.14 seviyesi EURUSD paritesinde önemli bir üst sınır olarak görülüyor. Aşağıda ise 1.04 seviyeleri Fed’i rahatsız eden noktalar olarak ön plana çıkıyor. 

Bütün bu gelişmeler olurken içeride TL’nin dolara karşı performansı oldukça başarılı sayılabilir. Diğer gelişen ülke para birimlerine kıyasla TL’nin ABD dolarına karşı daha güçlü bir duruş sergilediğini söyleyebiliriz. Bunda en önemli etkenin içeride hükümet kurma çalışmalarının resmi olarak başlamasına yönelik beklentiler olduğu söylenebilir. Yurtiçinde piyasalar bir şekilde hükümetin kurma beklentisini satın almak istiyor. Bu nedenle BIST endeksinde ve TL’de güçlü seyirler görmekteyiz. Ancak bu iki kanat içinde daha iyi seviyeler için siyaset konusunda daha somut gelişmelere ihtiyacımız var. Hükümetin kurulması durumunda endekste 83300 seviyesinin üzerine yükselen ve belki de 85000-86000 seviyelerinin test edildiği bir seyir görebiliriz. Aynı şekilde USDTRY kurunda da 2.63’lerin test edildiği seyirler izlenebilir. Ancak buna karşın piyasalarda erken seçim algısının giderek daha fazla ağırlık kazanması durumunda ise BIST’te sert satışlar, TL’de ise hızlı değer kaybı görülebilir. Böyle bir senaryoda ise Endekste 76600 desteğinin zorlanması, USDTL’de ise yeniden 2.81 seviyesinin denenmesi muhtemel senaryolar arasında sayılabilir. Ancak şimdilik piyasalar koalisyon görüşmelerini bir miktar satın almayı ve mevcut seviyelerde süreci izlemeyi tercih ediyor görünüyor. 

BIST 100 endeksinde tepkili seyirler zayıf da olsa sürüyor. 81600 desteğinin işlevini kaybettiğini söylemek mümkün. Bunun karşılığında 81100 seviyesini daha etkili bir destek olarak izliyoruz. Teknik görüşümüzde bir değişiklik yok. Güçlü bir endeks için 83300 seviyesindeki 50-günlük ortalamasının üzerine yerleşen bir endekse ihtiyacımız var. Ancak şimdilik bu kolay görünmüyor. Satış baskıları teknik olarak 81100 seviyesine kadar tekrar oluşabilir. 81100-83300 aralığında dalgalanmalar görebiliriz. 81100 desteğinin altında 80000 desteği önemini koruyor. Portföyler de sınırlı pozisyon görüşümüzü koruyoruz. 

BIST 100 endeksi kısa vadeli grafik


258-005.jpg

BIST 30 endeksinde 101600 seviyesindeki 50-günlük ortalama altındaki seyirler korunuyor. Mevcut seyirler sürdüğü sürece 98500 seviyesine doğru satış baskılarını yaşamak muhtemel. Endekste satışlar 98500 seviyesi üzerinde karşılandıkça seyir 98500-101600 aralığında dalgalı bir şekilde korunabilir. VIOP endeks kontratında ise 101600 seviyesi altında kaldığı sürece uzun pozisyonda kalmak riskli olabilir. Endekste 101600 seviyesine doğru tepkilerin oluşması durumunda 101600 endeks seviyesi stop loss alınacak şekilde kısa pozisyon denenebilir. Uzun pozisyonlar için ise 98500 endeks seviyesi stop loss alınmalıdır. 

BIST 30 endeksi kısa vadeli grafik
 

66-019.jpg

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. 

http://www.integralmenkul.com.tr/

http://www.integralforex.com.tr/