İnternet Yönetişim Forumu İstanbul'da düzenlenecek

İnternet Yönetişim Forumu'nun (IGF) dokuzuncu yıllık toplantısı 2-5 Eylül tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştirilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - IGF'den yapılan açıklamaya göre, hükümet temsilcileri, iş dünyası, bilişim ve sivil toplum temsilcileri, internet yönetişimde sınırlar ötesinde karşılaşılan zorlukları tartışmak üzere IGF'nin dokuzuncu yıllık toplantısında bir araya gelecek. 

İstanbul'da bu yıl "Çok Paydaşlı Güçlendirilmiş İnternet Yönetişimi için Kıtaları Birleştirmek" temasıyla toplanacak IGF kapsamında, dört gün boyunca 2 binden fazla delege İstanbul'da buluşacak. Tüm dünyadan binlerce kişi ise toplantıya internet üzerinden uzaktan bağlanarak aktif olarak katılabilecek. Birçok üst düzey hükümet yetkilisi, büyük küresel firmaların yöneticileri ve sivil toplum kuruluşlarının liderleri katılımcılar arasında olacak. 

Programdaki oturumlar ve atölyelerde, "Erişim Sağlama Politikaları", "İçerik Oluşturma", "Yaygınlaştırma ve Kullanım", "Büyüme ve Kalkınma aracı olarak internet", "IGF ve İnternet Ekosisteminin Geleceği", "Dijital Güvenilirliği Artırma", "İnternet ve İnsan Hakları", "Önemli İnternet Kaynakları ve Ortaya Çıkan Sorunlar" başlıkları altında kategorize edilen konular ele alınacak. Bunlara ek olarak, ağ tarafsızlığı ve IANA (Internet Assigned Numbers Authority) yönetiminin değişimi, iki ana oturumda masaya yatırılacak. 

En iyi uygulamalar forumları ise "Yerel içeriğin oluşturulması", "İstenmeyen iletişimin düzenlenmesi ve azaltılması", "Çok paydaşlı katılım mekanizmaları", "Çevrim-içi çocukların korunması" ve "Bilgisayar Acil Durum Müdahale Ekipleri (CERTs)" konularına yer verecek.  

IGF öncesinde 1 Eylül'de, Türkiye'nin ev sahipliğini yaptığı Ekonomik Kalkınma için Kapasite Geliştirme konusunda Üst Düzey Liderler toplantısı ve farklı paydaşların ev sahipliği yapacağı çeşitli internet yönetişimi toplantıları yapılacak. Bilgi ve kayıt için "http://www.intgovforum.org" adresi ziyaret edilebilecek. 

Forumu, BM Genel Sekreteri topluyor 

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin her yıl BM Ekonomik ve Sosyal Konseyi (DESA) aracılığıyla topladığı İnternet Yönetişimi Forumu'nda internetin geleceği ve internetle ilgili fırsatlar ve karşılaşılan zorluklar tartışılıyor. 

IGF, internet yönetişimiyle ilgili kamu politikaları hakkında diyalog sağlayan açık, her kesimi dahil eden ve şeffaf bir forum olma özelliği taşıyor. Forumla, internetin sunduğu imkanların artırılması ile siber güvenlik, gözetim ve ağ tarafsızlığı gibi ortaya çıkan risk ve sorunların üstesinden gelmenin yolları konusunda ortak bir anlayışın geliştirilmesi amaçlanıyor. 

Bir karar alma misyonu bulunmayan IGF'nin toplantılarında yürütülen tartışmalar diğer internet yönetişimi platformlarında uluslararası gündemin şekillenmesi, görüşmeler için temelin oluşturulması ve karar alınmasına katkı sağlıyor. IGF ayrıca gelişmekte olan ülkelerdeki paydaşlara internet yönetişimi tartışmalarında yer alma fırsatı veriyor, kapasitelerini geliştirmelerine katkı sağlıyor ve İnternet hakkındaki bilgilerini güçlendiriyor.