'Irak' kaynaklı ihracat kaybını Avrupa dengeleyecek

Ekonomi uzmanları, Türkiye'nin Irak kaynaklı jeopolitik gerginlikler sebebiyle yaşadığı ihracat kaybını Euro Bölgesi'ndeki toparlanmayla dengeleyebileceği görüşünde birleşiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FRANKFURT - Uluslararası finans kuruluşlarının ekonomistleri, Türkiye'nin Irak kaynaklı jeopolitik gerginlikler sebebiyle yaşadığı ihracat kaybını Euro Bölgesi'ndeki toparlanmayla dengeleyebileceği görüşünde birleşti. 

Musul'un IŞİD tarafından işgalinin yanı sıra bölgede yaşanan risklerin Türkiye'nin ihracata etkileri analistlerin de odağında... Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, geçtiğimiz günlerde yıl sonunda en kötü senaryo düşünüldüğünde, Türkiye'nin Irak'tan dolayı 2,5 milyar dolarlık bir ihracat kaybı yaşayacağını söylerken, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise söz konusu gerginliklerin, Türkiye'nin büyüme görünümü üzerinde aşağı yönlü baskı unsuru oluşturduğunu ancak yıl sonu için öngörülen yüzde 4'lük büyüme hedefinden sapma olmadığını açıklamıştı.  

Berenberg Kıdemli Ekonomisti Christian Schulz, Euro Bölgesi'nde toparlanmanın halen zayıf olduğunu belirterek, önceki kriz ülkeleri İspanya, Portekiz  hatta İspanya'da güçlü bir toparlanma göründüğünü, Almanya ve Fransa gibi merkez ülkelerde ise ekonomik toparlanmanın yavaş olduğunu belirtti. 

Schulz, bu durumun krizin şiddetli aşamasının sona erdiğini gösterdiğini ancak krizin yaralarının sarılmasının zaman alacağını kaydetti.  

Avrupa ve Euro Bölgesi'nde uygulanan sert reform kararlarının etkilerinin özellikle bazı zayıf üye ülkelerde görülmeye başladığını aktaran Schulz, "İşsizlik İrlanda, Portekiz ve İspanya'da tepe seviyesinin altında ve hatta Yunanistan'da bile giderek azalıyor. İstihdam artışının toparlanmanın başlangıç aşamasında gelmesinin sebebi kısmen de olsa işgücü piyasasından kaynaklanıyor. Bunun aksine, henüz ciddi reformları olmayan Fransa, işgücünde henüz bir toparlanma göstermedi" dedi. 

Schulz, Irak'taki gelişmelerin Türkiye ekonomisine olası etkilerinin Euro Bölgesi tarafından telafi edilebilip edilemeyeceği yönündeki soruya ise, "Euro Bölgesi'nde güçlü bir toparlanma Türkiye'ye kesinlikle katkı sağlayacaktır. Ancak, şimdiye kadar Euro Bölgesi toparlanması bunun için oldukça yetersiz" yanıtını verdi. 

 AB'nin payı yeniden artıyor 

ABN AMRO Avrupa ve Orta Doğu Gelişen Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Arjen van Dijkhuizen ise Türkiye'nin ikinci en büyük ticaret ortağı olan Irak'taki gelişmelerin Türkiye'nin bu ülkeye ihracatı için bir risk oluşturduğunu ve Irak'a gerçekleştirilen ihracatın haziran ayında önemli derecede düşüş gösterdiğine dikkati çekti. 

Ancak bu durumun Euro Bölgesi'nin ekonomik toparlanması tarafından telafi edildiğine işaret eden Dijkhuizen, "AB'nin Türkiye ihracatındaki payının tekrar arttığını görüyoruz. Bu net ihracatın 1. çeyrekte GSYH'ye yaptığı olumlu katkıdan görülebiliyor" dedi. 

ING Group Avro Bölgesi Almanya Kıdemli Ekonomisti Carsten Brzeski de Euro Bölgesi krizlerinde en kötünün geride kaldığını ancak bölgede kamu borcunun ve işsizliğin çok yüksek olduğunu vurguladı.  

Brzeski,  Euro Bölgesi'ndeki toparlanmanın Türkiye için diğer ülkelerden kaynaklanan olumsuz etkileri dengelemek için  henüz yeteri kadar güçlü olmadığını sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir