Irak'a resmi ziyarette bulunacak

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin daveti üzerine, 20-21 Kasım'da Irak'a resmi ziyarette bulunacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BAĞDAT - Başbakan Ahmet Davutoğlu, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin daveti üzerine, 20-21 Kasım'da Irak'a resmi ziyarette bulunacak. 

Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Davutoğlu'nun, Irak Başbakanı El-İbadi'nin daveti üzerine yapacağı ziyaret Irak’ta yeni hükümetin kurulmasının ardından ilişkilere yeni bir ivme kazandırılması için önemli bir fırsat olacak. 

Başbakan Davutoğlu'nun, ülkenin yeni bir sürece başlamaya çalıştığı böyle bir dönemde gerçekleştireceği ziyaretin, Irak yönetimine verdiği desteği ve ilişkilere verilen önemi de gösterdiğine işaret eden Başbakanlık kaynakları, ziyarette, ikili ilişkiler, enerji ve enerji güvenliği konularının ele alınacağını ifade etti. 

Başbakanlık kaynakları özellikle enerji konusunda merkezi yönetim ile Kürt yönetimi arasında varılan mutabakattan büyük memnuniyet duyulduğunu, Irak’ın kendi kaynaklarını kullanarak bir an önce ekonomik ve siyasi istikrara kavuşması için her türlü katkıyı vermeye hazır olunduğunu dile getirdi.

IŞİD başta olmak üzere uluslararası terörle mücadelenin Başbakan Davutoğlu'nun temaslarında yine önemli bir başlık olacağını belirten Başbakanlık kaynakları, Türkiye'nin IŞİD'i ortaya çıkaran sebeplerin öncelikli olarak hedef alınması ve bu sebeplerin ortadan kaldırılmasını da içeren kapsamlı bir yaklaşım gerektiğini savunduğunu aktardı. 

Başbakan Davutoğlu, ziyaret sırasında Başbakan İbadi ile görüşmeleri sonrası basın toplantısı düzenleyecek. Davutoğlu'nun, Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum ve Irak Meclis Başkanı Selim el-Ceburi ile görüşmesi  planlanıyor. Davutoğlu, ziyarette, Türkmen milletvekilleri ile de ayrı bir görüşme gerçekleştirecek. Ziyaretin Erbil ayağında da IKYB Başkanı Mesut Barzani ve diğer yetkililerle görüşülmesi öngörülüyor. 

Davutoğlu'na ziyarette, bazı bakanlar, milletvekilleri ve diğer ilgililerin bulunacağı bir heyet de eşlik edecek. 

Türkiye-Irak ilişkileri

Irak'a, başbakan düzeyinde son ziyaret, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından,  28-29 Mart 2011'de Bağdat, Necef ve Erbil’e yapılmıştı.

Irak Başbakanı Nuri Maliki de son olarak 21 Ekim 2010'da Türkiye'yi ziyaret etmişti. 

İki ülke arasındaki son resmi temas ise Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi'nin 5-7 Kasım'da Türkiye'yi ziyareti ile olmuştu. 

Dışişleri bakanı sıfatı ile daha önce Irak'ta Erbil, Musul, Basra, Kerkük, Necef ve Kerbela’yı farklı vesilelerle giden Başbakan Davutoğlu, yine dışişleri bakanı olduğu dönemde Süleymaniye şehrinde düzenlenen II. Süleymaniye Forumu’na katılımı vesilesiyle de Irak’ı (Erbil ve Süleymaniye’yi) 4 Mart 2014'te ziyaret etmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, başbakan sıfatı ile 10 Temmuz 2008'de Bağdat’ı ziyareti sırasında, kendisi ile Irak Başbakanı Nuri el-Maliki tarafından "Türkiye Cumhuriyeti ile Irak Cumhuriyeti Hükümetleri Arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) Kurulmasına İlişkin Ortak Siyasi Bildirge” imzalanmıştı.

Türkiye, bugüne kadar 18 ülke ile YDSK mekanizması kurdu, bunların ilki Irak ile hayata geçirildi.