Irak'a yumurta ve beyaz et satışında sorunlar bitiyor

Irak’a yumurta ihracatında gün ve menşei, beyaz ette ise kota sorunu yaşayan AKİB başkanları Irak'a çıkarma yaptı. AKİB, Irak Tarım Bakanı'ndan yumurtada gün sayısının 45'e çıkarılacağı, beyaz ette de kotanın artırılacağı sözünü aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DERYA EĞRİCAN GÜLEÇ

MERSİN - Irak’a özellikle yumurta ve beyaz et ihracatında sorun yaşayan Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) başkanları Irak’tan umutlu döndü. Kimyevi maddeler ile tavuk ve yumurta ihracatlarında yaşanan sıkıntıları yerinde çözmek için Irak’a giden ve Irak Tarım Bakanı Izz Al-Din Al-Dola’yı ziyaret eden AKİB başkanları istediklerini aldı. Yaşanan tüm sorunların çözümü için taahhütler alan başkanlar önümüzdeki süreçte bölgeye ihracatın daha da artacağı görüşünde.

Yumurtada gün sınırı 45’e çıkacak

AKİB Koordinatör Başkanı, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Ateş, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Alican Yamanyılmaz ile AKİB Genel Sekreteri İsmail Çetin Irak’a ihracatta yaşanan sorunları çözebilmek için Irak Tarım Bakanı Izz Al-Din Al-Dola’yı ziyaret etmek üzere Bağdat’a gitti.Irak dönüşü açıklama yapan Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Alican Yamanyılmaz, Irak’a özelikle yumurta ve tavuk eti ihracatında sorunlar yaşandığını söyledi.

Diğer ülkelerin Irak’a gönderdiği yumurtalarda 45 gün sınırı bulunurken Türkiye’den giden yumurtalarda bu sınırın 20 gün olması noktasında sorun yaşandığını bildiren Yamanyılmaz, yaptıkları görüşme sonrasında 20 gün sınırının diğer ülkelerle aynı süreye çekilmesi konusunu görüştüklerini anlattı.Yamanyılmaz, görüşmenin ardından Irak Tarım Bakanı Al-Dola’nın ilgili bürokratlarına görüşme esnasında talimat vererek sorunun en kısa sürede çözüleceğini belirttiğini kaydetti.

“Gübre ihracat sorunu da çözülecek” 

AKİB Koordinatör Başkanı Uğur Ateş ise yurda ihracatçıları sevindirecek haberlerle döndüklerini söyledi. Yapılan görüşmede Irak’a ihracatında sıkıntı yaşanan gübre ve mamulleri için sorunun önümüzdeki üç ayda tamamen ortadan kalkacağının sözünü aldıklarını belirten Ateş, “İhracatçıların sorunlarının çözümü konusunda çok başarılı geçen Irak ziyaretinin olumlu sonuçlarını en kısa sürede uygulamada göreceğimizi umuyorum” dedi.

Türk yumurtasına TR etiketi verilecek

Yumurtayla ilgili bir diğer sorun menşe sorunu oladuğunu belirten Alican Yamanyılmaz “Irak’ta, Ukrayna yumurtalarının Türk yumurtası olarak satılması konusunu görüştük. Türk yumurtalarına TR etiketi konulması ile ilgili talimat Tarım Bakanı tarafından ilgili bürokratlara görüşme esnasında iletilmiştir” dedi. Tavuk eti ihracatında ise kota sorununu görüştüklerini açıklayan Yamanyılmaz, “Irak’a ihracatında kota sorunu yaşanan tavuk eti ihracatı konusu da Irak Tarım Bakanı’na iletildi ve bu sorunun da en kısa sürede çözüleceğinin sözü alındır” ifadelerini kullandı. Yamanyılmaz, “Sorunları yerinde çözmezsek ihracatçımız çok mağdur olacaktı” değerlendirmesini yaptı.

Bu konularda ilginizi çekebilir