Irak’ta ticaret hafif arttı, bir ayda normale dönenibilir

KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Boydak, Irak’ın ticari konularda bir numaralı partnerleri olduğunu vurgulayarak, “En problemli dönemlerde bile Türkiye olarak Irak’ta olduk. Yine olacağız" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hatice KEVEN

KAYSERİ - Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak, Irak’a 15-20 gün öncesine göre ihracatın hafiften arttığını, bunun devam etmesi halinde bir ayda hayatın normale döndüğünü göreceklerini söyledi. KAYSO Meclis toplantısında konuşan Boydak, Irak’ın ticari konularda bir numaralı partnerleri olduğunu vurgulayarak, “En problemli dönemlerde bile Türkiye olarak Irak’ta olduk. Yine olacağız. Siyasi meselelere çok aşırı girmeden işimizi takip edeceğiz. 2015 yılı başında silahlar sussun, barış olsun, ekonomi de iyi olsun istiyoruz” dedi.

Merkez Bankası’nın kademeli faiz indirimi yaptığını ve bunun ekonominin iyiye gittiğinin göstergesi olduğunu ifade eden Boydak, “İndirilen miktara düşük dememek, saygıyla karşılamak gerekir. Bir yandan makro ekonomik gelişmelere baktığımız zaman orada makul bir gidişatımızın olduğunu görmekteyim ve bundan memnuniyet duymaktayım.’0.50 puan az, 1 olması lazım’ diyenler var ama MB’nin muhakkak bir bildiği var. Bu yüzden MB’nin kararlarını da saygıyla karşılamak gerekir. Burada faizin düşüşüyle ekonominin direkt hızlanması arasında çok direkt bir ilişki de yok. Faiz sıfır olsun da ekonomi büyüsün diyorsak yanlış. Çünkü Avrupa’da sıfıra yakın faiz var. Ama büyüme olmuyor. Faizle olsaydı büyüme Japonya’nın patlaması lazımdı. 15 yıldır sıfıra yakın faiz var. Onun için burada istikrar bizim için çok çok önemli” diye konuştu.

“İşimiz iyi olsun başka isteğimiz yok”

Makro ekonomik istikrar için kısa vadedede bir miktar daha zorlanmadan yana olduklarını dile getiren Boydak, “Burada ‘Sanayi Odası faiz lobisi mi?’ demeye de gerek yok. Çünkü biz işimizin lobisiyiz. Bizim işimiz iyi olsun başka bir isteğimiz yok. Makroekonomi iyi olacak ki bizim işlerimiz de iyi olacak.Faiz indirimi Türkiye’nin iyiye gittiğinin göstergesi. Türkiye etrafında o kadar problem yaşanmasına rağmen ekonomik olarak iyi durumda. İlk çeyrekte 4.3’lük büyüme iyi. Demek ki komşular normal hayata dönse, ticari partnerliğimiz artarak devam etse, biz bayağı iyi gideceğiz.O yüzden bu halimize şükrediyoruz ve bu politikaların aynen takipcisiyiz” dedi.
“Kimin sicili hizmet doluysa onu seçeceğiz”

Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik değerlendirme de yapan Boydak, “Elimizi vicdana koyup, kim daha iyi hizmet edecekse, kimin sicili hizmet ile doluysa onu seçeceğiz. İnşallah çifte yönetim mekanizması ile ülke daha iyi yönetilecek diye düşünüyorum” diye konuştu.