İran Cumhurbaşkanı: Kadınlar eşit haklara sahip olmalı

İran Cumhurbaşkani Hasan Ruhani, Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada kadınların sosyal, kültürel ve iktisadi alanlarda eşit haklara sahip olması gerektiğini dile getirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAHRAN - İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Cumhurbaşkanlığı resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada, "Sahip oldukları vakar, onur ve iffetli şahsiyetleriyle erkekler kadar toplumun her alanında var olan ülkemizin kadınları, fırsat, güvenlik ve sosyal alanlarda da eşit haklara sahip olmalıdır" ifadelerine yer verdi. 

Açıklamada, Hz. Fatma'nın hayatının sadece kadınlara değil tüm insanlara örnek olduğunu ifade eden Ruhani, Hazreti Fatma'nın doğum gününü ve Kadınlar Günü'nü kutladı. İslami ölçülere göre erkeğin kadına, kadının erkeğe bir üstünlüğünün bulunmadığını belirten Ruhani, "Kadının asli vazifesi annelik görevidir ve çocuk eğitiminden daha üstün bir görev yoktur. Fakat bu durum kadının, sosyal, iktisadi ve kültürel alanlarda etkin görevler üstlenmesine engel değildir" ifadesini kullandı.   

Kadının sorumluluk alanının sadece eviyle sınırlandırılmaması gerektiğine işaret eden Ruhani, "Bizim 'Umut ve Sağduyu' hükümet proğramımızın gerçekleşmesi, İranlı kadınların, toplumun her alanında etkin olmasıyla mümkün olacaktır. Bu, medeni bir toplum olmanın geregidir" görüşlerini paylaştı. 

Hazreti Fatma'nın doğum yıl dönümü, her yıl İran'da Kadınlar Günü olarak kutlanıyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir