İş bulamayan mühendisler iş güvenliği uzmanı oluyor

İş bulamayan mühendislik mezunları, son çare olarak iş sağlığı ve güvenliği uzmanı oluyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Yenibiris.com, iş arayanların eğilimlerini inceleyerek hangi bölümden mezun olanların hangi pozisyonlara başvurduğunu açıkladı. Buna göre mühendislik mezunları kendi meslekleri dışında en çok iş sağlığı ve güvenliği uzmanı pozisyonuna başvuruyor.

Yenibiris.com, iş arayanların eğilimlerini inceleyerek hangi bölümden mezun olanların hangi pozisyonlara başvurduğunu ortaya koydu. Buna göre mühendislik mezunları kendi meslekleri dışında en çok iş sağlığı ve güvenliği uzmanı pozisyonuna başvuruyor.  İşletme ve iktisat fakültelerini bitiren gençler en çok bankaların gişe elemanı pozisyonuna ilgi gösteriyor. Gişe elemanlığı, üniversitede dış ticaret ve Avrupa Birliği eğitimi görmüş kişilerin de birinci tercihi. Veriler, yaklaşık her üç üniversite mezunundan birinin, okuduğu bölümle ilgili bir iş seçtiğini gösteriyor. 

Nükleer enerji mühendisliğini bitirenler bankalarda gişe elemanı olmak istiyor

Yenibiris.com, veri tabanının yaklaşık 5 milyonunu oluşturan üniversite mezunu iş arayanların iş tercihlerini, bitirdikleri okullara göre inceledi ve ilginç sonuçlara ulaştı. Üniversitede gördüğü eğitimle ilgili çalışanlar daha çok hukuk, sınıf öğretmenliği, eczacılık, fotoğrafçılık, gazetecilik, bilgisayarlı muhasebe ve mühendislik gibi belli alanlardan mezun. Mühendislik mezunlarından ise okuduğu alana göre farklı işlerde çalışmak durumunda olanlar var. Örneğin matematik mühendisleri en çok yazılım uzmanlığını seçiyor. Meteoroloji mühendisliği mezunları ise iş sağlığı ve güvenliği uzmanı ilanlarına başvuru yapıyor. Yasal zorunluluk nedeniyle son yıllarda uzman ihtiyacı artan iş sağlığı ve güvenliği, mühendislik mezunlarının önemli bir kısmının ilk tercihi olarak öne çıkıyor. Nükleer enerji mühendisliğini bitirenler de bankalarda gişe elemanı olarak çalışmak istiyor.

En popüler alan bankacılıkta gişe elemanlığı

Kurumsal olması, eğitim ve kariyer fırsatları sunması gibi özellikleri nedeniyle en fazla başvuru yapılan sektör olan bankacılıkta gişe elemanlığı en çok alım yapılan pozisyonlardan biri. Gişede görev yapmak için deneyim aranmıyor. Belli bir bölüm bitirme zorunluluğu da yok. Bankalar, gerekli eğitimi kendileri veriyor. Bütün bu sebeplerle gişe elemanı, sadece nükleer enerji değil, arıcılıktan antropolojiye, el sanatlarından astronomiye, dış ticaret ve Avrupa Birliği’ne kadar çok farklı disiplinlerde eğitim görmüş gençlerin en çok başvuru yaptığı alanların başında geliyor.

İşe alım piyasasında her zaman ilk sırada gelen satış, tıpkı gişe gibi farklı bölümlerden gençlerin ilgisini çekiyor. Satış uzmanlığına başvuranlar arasında işletme, Fars dili ve edebiyatı, iktisat, elektrik, prehistorya ve istatistik mezunları sıklıkla görülüyor.  

Fransız Dili ve Edebiyatı okuyanlar, ingilizce öğretmeni olarak iş arıyor

İncelemede dikkati çeken bir başka durum, İngilizce dışındaki dillerde eğitim görenlerin kendi alanlarında iş bulamamalarından dolayı İngilizce öğretmenliğine yönelmesi. Örneğin İtalyan ile Fransız Dili ve Edebiyatı okuyanlar, İngilizce öğretmeni olarak iş arıyor. Yunan dili, Bulgar dili üzerine eğitim gören gençler ise en çok yönetici asistanı ilanlarına başvuruyor.     

Sinema ve televizyon, eski çağ dilleri ve kültürleri, geleneksel Türk el sanatları, halkla ilişkiler, İngilizce iktisat, İngilizce işletme, ithalat-ihracat, kanatlı hayvan yetiştiriciliği, matbaa öğretmenliği ve siyaset bilimi mezunları ise gişe elemanlığından resepsiyonistliğe,  öğretmenlikten tıbbi mümessilliğe kadar çok çeşitli iş ilanlarına başvuruda bulunuyor. Yenibiris.com analizine göre yaklaşık olarak üç kişiden bir tanesi, üniversitede okuduğu alanla ilgili bir işi tercih ediyor.

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı en çok tercih edilen alan

Yenibiris.com’un açıkladığı verilere göre, hangi bölüm mezunu en çok hangi işe başvuruyor şu şekilde açıklandı:

“-Havacılık ve uzay mühendisliği mezunu: Makina mühendisi.

-Fransızca kamu yönetimi mezunu: Yönetici asistanı.

-İlahiyat mezunu: Din kültürü öğretmenliğinin yanı sıra gişe elemanı.

-İşletme organizasyonu ve çiftlik yönetimi mezunu: Ön muhasebe elemanı.

-Maliye mezunu: Gişe elemanı.

-Mobilya ve dekorasyon öğretmenliği mezunu: İş sağlığı ve güvenliği uzmanı.

-Tekstil/terbiye öğretmenliği mezunu: Müşteri temsilcisi.

-Dokümantasyon ve enformasyon mezunu: Satış danışmanı.

-Balıkçılık teknolojisi mühendisliği mezunu: İş sağlığı ve güvenliği uzmanı.” 

Bu konularda ilginizi çekebilir