40 bin üyeli meslek örgütünde başkanlık için 5 aday yarışacak

İSMMMO'da 26 yıldan bu yana başkanlık yapan Yahya Arıkan, tüzük gereği pazar günü gerçekleşek Genel Kurul'da görevi bırakıyor. Adaylar arasında en iddialı isimler olarak Yücel Akdemir, Adem Çalışkan ve Turgay Kanarya öne çıkıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MERVE YİĞİTCAN

İSTANBUL - Yaklaşık 40 bin üyesiyle Türkiye ve Avrupa'nın en büyük meslek örgütlerinden İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) pazar günü yapılacak yeni başkanın belirleneceği Genel Kurul'da yaklaşık 20 bin üyenin oy kullanması bekleniyor. Yahya Arıkan 26 yıllık İSMMMO başkanlık koltuğuna veda etmeye hazırlanırken, adaylar Yücel Akdemir, Adem Çalışkan ve Turgay Kanarya arasında zorlu bir başkanlık yarışı geçmesi bekleniyor. Başkanlık için en iddialı adayın muhalif duruşuyla tanınan Arıkan'ın da desteklediği Yücel Akdemir olduğu konuşuluyor. AK Parti çevrelerinin desteklediği en genç aday Adem Çalışkan'ın da adaylık için yoğun çalışmalar yaptığı biliniyor. Yahya Arıkan'ın da bulunduğu Çağdaş Demokrat Muhasebeciler Grubu'ndan ayrılarak kendi grubunu kuran Turgay Kanarya ise İSMMMO'da siyasetin kapı dışında bırakılmasından yana. Söz konusu 3 adayın dışında Güç Birliği Grubu adayı Emine Funda Üçüncü ile Türkiye Mali Müşavirler Grubu adayı Oktay Yeşilyurt da pazar günü başkanlık için ter dökecek adaylar arasında. Başkan adaylarına mercek tutulduğunda ise her adayın ortak vaadinin şirketlerde çalışan bağımlı meslek mensuplarına taban ücret uygulaması getirmek olduğu görülüyor.

Çağdaş Demokratik Muhasebeciler Birliği Grubu Adayı Yücel Akdemir: Meslekte haksız rekabeti engelleme projeleri hazırlıyor

Yücel Akdemir, halen Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Sekreteri görevini yapıyor. Akdemir, başkan olması halinde yapacaklarını şu şekilde anlattı: "Uluslarası saygınlığı olan mesleğimizin en büyük odası için prormosyon vaatlerde bulunulması yanlış. 26 yıl önce bir kağıt parçasıyla bize devredilen odamızı, bugün 17 noktada destek birimi, 1000 civarına çalışanı olan bir kurum haline getirdik. İktidar Grubu olarak başlatılan çalışmaları devam ettireceğiz. Özellikle bağımlı mali müşavirlerimiz için ciddi projelerimiz var. Çalışma Bakanlığı ile bir protokol imzaladık. Bu üyelerimiz için yeni bir asgari ücretin belirlenmesi yönünde bir protokol bu. Meslek mensuplarının 25003000 liradan daha az bir ücrette firmalarda çalışmasını uygun bulmuyoruz. Bizim mesleğimizde mevzuat sürekli değişiyor, işlerini nasıl birleştirirler, bununla alakalı bir meslek kararı aldık. Önümüzdeki dönem hayata geçireceğiz. Haksız rekabete karşı bir yazılım geliştirdik. Önümüzdeki dönemde tamamıyla hayata geçecek."

Güç Birliği Grubu Adayı Emine Funda Üçüncü: Oda tarihinin ilk kadın başkan adayı

Emine Funda Üçüncü, 26 yıllık İSMMMO tarihinde ilk defa kadın başkan adayı olarak tarihe geçti. Funda Üçüncü, seçim çağrısında şu ifadeleri kullandı: "Başta mesleki saygınlık olmak üzere, meslektaşlarımızın hayat standardını arttırmak, tahsilat sorununu çözmek, haksız rekabetin ve mesleki tekelleşmenin önlenmesi, yeni iş alanlarının yaratılması, bağımlı ve kadın meslektaşlarımızın öznel sorunlarının çözülmesi için İSMMMO yönetimine ‘Güç Birliği' olarak talibiz. Bizler mesleki sorunlarımızı ülke sorunlarından ayrı görmüyoruz. Mesleki bağımsızlığımızı sağlamak, mesleğimizi uluslararası standartlara kavuşturmak ve meslektaşı kucaklayan daha müzakereci ve mücadeleci bir oda yönetimi yaratmak üzere İSMMMO yönetimi için ‘Güç Birliği'yaptık."

Meslekte Birlik Grubu Adayı Adem Çalışkan:İSMMMO Üniversitesi ve ofis desteği için çalışacak

Daha önce 2010'daki Genel Kurul'da adaylığını koyan Adem Çalışkan, bir seçim ara verdikten sonra yeniden başkanlık için adaylığını koydu. Özellikle sosyal medyada yoğun adaylık çalışmaları yapan Çalışkan, göreve gelmesi halinde ekibiyle yapacakları çalışmaları şu şekilde sıraladı: "Önce mesleğe itibar getireceğiz. Devlet ile iş dünyası arasında bir konumdayız. Ne işçi ne memuruz. Paydaş taraflarımıza bunu hatırlatacağız, saygınlığı kademeli olarak 3 yılda getireceğiz. Hala bir apartman dairesinde profesyonel görüntünün dışında çalışan meslek mensuplarına belirli bir ofis standardı getirmeleri için finansal destek sağlayacağız. Eğitim bizim için çok önemli. Bu nedenle yıllardır yapılmayan okul çalışmasını İSMMMO Üniversitesi şeklinde hayata geçireceğiz. 26 yıl boyunca bağımlı çalışan meslek mensuplarına yönelik hiçbir çözüm ortaya konulmadı. Ücrette taban çalışması yapılmadı. Meslek camiası için olmazsa olmaz olan taban fiyat uygulaması getireceğiz. Maktu aidatla ilgili projelerimiz var. Tahsilat sorununu çözeceğiz. Meslek mensuplarının aileleri için sosyal projeler geliştireceğiz."

Bağımsız Mali Müşavirler Grubu: Siyaseti kapı dışına bırakmalıyız

Turgay Kanarya, şu an İSMMMO Başkan Yardımcılığı görevini yapıyor. Geçen yıl Çağdaş Demokrat Muhasebeciler Grubu'ndan ayrılıp kendi grubunu kurdu ve adaylığını açıkladı. Kanarya, başkanlık vaatleriyle ilgili şu bilgileri verdi: "Biz odaya siyasetin karıştırılmasını istemiyoruz. Siyasetin kapı dışında bırakılmasını savunuyoruz. Şu ana kadar yaşanan bütün sıkıntıların sebebi Türk siyasetinin odaya sokulmasından kaynaklı. En büyük vaadimiz bu. Mesleğin itibarını kaybetmesinden dolayı meslekten göç başladı. Bunu tersine çevirmek için meslektaşların gelir düzeyini yükseltmek için çalışmalar yapacağız. 2 dönemden fazla kimse bizim grubumuzda yer almayacak, birisinin işaret etmesiyle kimse başkan olmayacak. İstisnasız tüm gruplarla işbirliği yapacağız. Her yıl mali tabloları detaylarıyla yayınlanan, hakkında yıllardır süren söylentilerin son bulduğu, saygın ve şeffaf bir oda olabilmek için varız."

Türkiye Mali Müşavirler Birliği Adayı Oktay Yeşilyurt: Vergi kaçıran patronun cezasını biz çekmeyelim

Oktay Yeşilyurt, daha şeffaf bir oda söylemiyle seçim çalışmalarını yürütüyor. Şeffaflık ekseninde hareket ettiklerini söyleyen Yeşilyurt, başkan olması halinde birlik olarak yapmak istediklerini şu şekilde açıkladı: "Avukatlık müessesesinde olduğu gibi İSMMMO'da da ‘sosyal yardımlaşma sandığı'nı hayata geçirmek istiyoruz. Oda yasası buna uygun. Vergi Usul Kanunu'nun Geçici 227'nci maddesinin de bir an önce kaldırılmasına çalışacağız. Çünkü bu kanun nedeniyle vergi kaçıran bir şirket yüzünden, şirketin verdiği bilgiler çerçevesinde kayıt tutan meslek mensupları, ‘müşterek müteselsil' nedeniyle cezaya çarptırılıyor. Oysa iş sahibiyle bir tutulmamız kabul edilemez. Diğer önceliğimiz meslek mensupları için sosyal tesis ve huzurevi projemiz olacak."

Bu konularda ilginizi çekebilir