ASO'dan yabancı işadamlarına mektup

Ankara Sanayi Odası Başkanı Özdebir, yabancı iş adamlarına mektup yazarak acele karar vermemelerini istedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, üyelerinin iş ilişkisi içinde olduğu yabancı şirket ve iş adamlarına mektup yazarak, Türkiye ile ilgili aceleci bir karar vererek hata yapmamalarını istedi.

ASO'dan yapılan açıklamaya göre, Özdebir, söz konusu mektubunda, 15 Temmuz'da Türkiye’de gerçekleştirilen darbe girişiminin, halkın kararlı tutumuyla kısa sürede engellendiğini anımsatarak, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım olmak üzere, tüm siyasi partiler ile milletvekillerinin Türkiye’nin demokratik siyaseti ve kurumlarının arkasında kararlılıkla durduğunu belirtti.

Türkiye ekonomisinin 2015'te yüzde 4, 2016'nın ilk çeyreğinde ise yüzde 4,8 büyüyerek dünyanın en iyi performans gösteren piyasaları arasına girdiğine dikkati çeken Özdebir, "Türkiye’nin ekonomik temelleri güçlüdür. Devlet bütçesinin performansı iyidir. Bütçe açığının GSYİH’ya oranının 2016’da yüzde 1,6 olması beklenmektedir. Türk bankaları yüzde 13 sermaye yeterlilik oranıyla finansal olarak güçlüdür. Türkiye’nin, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek gibi iddialı bir hedefi bulunmaktadır. Bu amaçla Türkiye, süregelen ekonomik ve yapısal reformlarını herhangi bir gecikmeye mahal vermeden gerçekleştirmeye devam edecektir." ifadesini kullandı.

'Piyasalar kısa sürede yatıştı'

Özdebir, pazartesi gününden itibaren döviz ve borsada birtakım oynaklık gözlemlendiğini, fakat kısa bir süre sonra piyasaların yatıştığını da belirterek, ekonomik aktivitelerin olağan bir şekilde sürdürüldüğünü, Türk ekonomisinin yapısal olarak güçlü olduğunu kaydetti.

ASO olarak önceliklerinin, olağan işlerine devam etmek, üye firmaların rutin aktivitelerini yürütmelerine yardım etmek ve rekabet edebilirliklerini sürdürmelerini sağlamak olduğuna işaret eden Özdebir, "Bu kapsamda, Türk iş dünyası ile olan iş ilişkileriniz hakkındaki endişeleriniz tamamıyla anlaşılabilir. Fakat sizi temin ederim ki odamız üye firmaları eskisi gibi tam fonksiyonlu olarak yükümlülüklerini yerine getirebilir durumdadır. Aceleci bir karar vererek hata yapmamanızı rica ediyorum. Umarız ki karşılıklı fayda odaklı iş ilişkilerimiz devam edecek ve bu ilişkiler Türk firmaları ile güçlenecektir." değerlendirmesinde bulundu.