BOSİAD, MYO projesiyle iş gücü yetiştirecek

BOSİAD, meslek yüksek okulu projesiyle akıllı üretim çağına iş gücü yetiştirmeyi hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Zehra ORUÇ / DÜNYA

BURSA - Bünyesindeki 250 faal firma ile katma değerli üretime odaklanan Bursa OSB, akıllı üretim çağı da denilen Endüstri 4.0'a geçişi sağlayacak yatırımlara ev sahipliği yapıyor.

58 bin kişinin istihdam edildiği OSB'de kurulan Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği (BOSİAD) de, söz konusu yatırımları destekleyecek iş gücünü oluşturmak için düğmeye bastı.

Bölgenin kalifiye eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla planladıkları meslek yüksek okulu için ihtiyaç analiz çalışması yürüttüklerini belirten BOSİAD Başkanı Abdullah Bayrak, "OSB'de anket çalışması ile talepleri topladık. Meslek yüksekokulumuza gelen öğrencilere iş garantisi vereceğimiz şekilde planladık. Metal, makine ve iş makinesi, tekstil ve kimya bölümlerinin olması gerektiğini tespit ettik. Okulun projesi hazır, sadece kaynak yaratarak işe başlamak gerekiyor. Yerimiz hazır, hibe edilmiş bir takım arsalar da var. OSB yönetiminiz de çok istekli" dedi.

Devletin, endüstri meslek liselerinin OSB dışında da kurulmasına destek vermeye başladığını aktaran Bayrak, endüstri 4.0'a operatör yetiştirmekle alakalı yeni bir karar alındığını ve OSB içerisinde kurulacak meslek liselerine verilen 6 bin TL'lik teşvikin, OSB dışındaki meslek liselerine de verileceğini belirtti.

"Endüstri 4.0'a personel yetiştirme noktasında ciddi adımlar atılıyor"

Bayrak, "MEB'in bu konuda ciddi kararlar aldığına ve özel sektöre teşvikler verildiğine dair bilgiler var. Bu çerçevede 25 okul kurulması hedeflenmiş. Ancak içerisinde Bursa yok. Çünkü bu hedefler için arsa maliyetlerinin daha düşük olduğu bölgeler planlanmış. Endüstri 4.0'a personel yetiştirme noktasında ciddi adımlar atılıyor. İstanbul'da bu hedefle bir okul yapılıyor. Endüstri 4.0'a uygun sınıflar düzenliyor ve bu sisteme daha kolay adapte olacak insan gücünün yetiştirilmesi amaçlanıyor" diye konuştu.

BTÜ ile üniversite-sanayi işbirliği

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) ile üniversite-sanayi işbirliğine örnek olacak bir protokole imza atacaklarının bilgisini veren Bayrak, "Bursa OSB'de faaliyet gösteren firmalardan bir çalışma grubu oluşturup BTÜ'den uzman akademisyenlerle ayda bir kez Ar-Ge Proje Çalıştayı yapmayı planlıyoruz. Firmalara stajyer yerleştirme ve başarılı mezunlara referans verilmesi konusunda işbirlikleri yapacağız. Akademisyenlerle firma yöneticileri arasındaki iletişimi geliştirmek, danışmanlık, ortak proje, akademik çalışmanın uygulamaya dönüştürülmesi, BTÜ test ve laboratuar imkanlarının firmalara tanıtılması çalışması da planlamalarımız arasında" dedi.

Kadının istihdama katılımını artırmak için kreş kurulacak

Dernek projelerini 2 yıllık planlama ile oluşturdukları 5 ayrı komisyon çerçevesinde hayata geçireceklerini ifade eden Bayrak, başlıca komisyonlarını kurumsal iletişim, Ar-Ge ve teknoloji geliştirme, sosyal, sportif ve kültürel faaliyetler, işbirlikleri yönetimi ve stratejik yönetim ve kurumsallaşma şeklinde sıraladı. Bayrak, kadının istihdama katılımını artırmak amacıyla OSB'lere kreş yapılması için başlatılan proje kapsamında Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği (BUİKAD) ile bir komisyon oluşturduklarının bilgisini verdi.

Türkiye'nin ilk EKO OSB'si olacak 

Bursa OSB'nin, Almanları da işin içine alarak başlattığı EKO OSB'yi uluslararası boyutta da Ecolabel'i üzerine alarak yapan Türkiye'nin ilk OSB'si olacağının altını çizen Bayrak, online takip edilebilen, karbon ayak izi takip edilebilen ve bire bir izlenebilirliği sağlanan dünyadaki on merkezden biri olacaklarına dikkati çekti. Bayrak, yürüttükleri Çevreye Duyarlı Sanayi Tesisi yarışmasının sorumluluğunu BTSO'nun üstlendiğinin de bilgisini verdi.

"Yeni teşviklerle yabancı sermaye yatırıma davet edilmeli"

Yabancı sermayenin ülkenin kalkınmasında itici güç olduğuna dikkati çeken Abdullah Bayrak, yabancı sermayeye ve yerli üreticilere teşviklerin artırılması ve yeni istihdam alanlarının yaratılması gerektiğine vurgu yaptı. Bayrak, "Yeni teşvikler çıkartılarak yatırım için Türkiye'den vazgeçen firmalar, yeniden Türkiye'ye kazandırılabilir. Onun da ötesinde güven ortamının yeniden sağlanması lazım. Ardından Türkiye'ye yabancı yatırımcının davet edilmesi söz konusu" değerlendirmesinde bulundu.

Bursa OSB'de faal firma sayısı: 250
Önce çıkan sektörler: Otomotiv, tekstil, kimya, makine, plastik
Toplam istihdam: 58 bin
Kadın istihdam: 8 bin
2016 ihracat cirosu: 5.8 milyar dolar
BOSİAD üye sayısı: 175

Bu konularda ilginizi çekebilir