Çağlar: Yüksek faiz yürümemize bile engel

İTO Başkanı Çağlar, 'Yüksek faiz ayağımızda öyle bir pranga ki bırakın koşmamızı, yürümemize bile engel' dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Merkez Bankası'nın faiz indirip indirmeyeği tartışmaları sürerken, İTO Başkanı İbrahim Çağlar, yüksek faizin iş dünyası için bir pranga olduğunu söyledi.

Çağlar, yaptığı yazılı açıklamada, Merkez Bankası yeni yönetiminin 20 Nisan'da faizleri indirmesi kadar, bankaların da ara finansmanda reel sektörün yanında daha sağlam durmasına ihtiyaç olduğunu vurguladı. 

Piyasalarda Merkez Bankasının faizleri indireceği yönünde bir beklenti oluştuğunu ifade eden Çağlar, "İki yıldır finansman maliyeti çok arttı. Yüksek faiz ayağımızda öyle bir pranga ki bırakın koşmamızı, yürümemize bile engel." açıklamasında bulundu.

Çağlar, "Reel sektör ve bankalar aynı gemideyiz. Unutulmamalı ki, bizim finansmana ne kadar ihtiyacımız varsa, aynı oranda da bankaların bize ihtiyacı var. Bankaların sunacağı likidite, piyasada vade uyumsuzluğu sorununa karşı kaynak arayan tüm sektörler için hayatidir. Reel sektör ara finansman, yani önceden planlanmamış ihtiyacını karşılamakta zorlanırken, TCMB de bankalar da ayrı ayrı duyarlı olmak zorunda. Özellikle kamu bankaları, yasalar çerçevesinde finansman maliyetini düşürecek adımlara ön ayak olabilir. 20 Nisan'da faizin düşürülmesini umuyor ve bekliyoruz. Çünkü reel kesime verilecek destek, şüphesiz katma değer, istihdam, kar ve refah olarak dönecek." ifadelerini kullandı.