Çuhacı "Almanya’nın faturası ağır olur"

TÜGİAD Başkanı Rahmi Çuhacı Almanya ile sorunun mülteci krizini tırmandıracağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye- Almanya gerginliğini, Türkiye-AB ilişkileri ve Türkiye-Almanya ticari ilişkileri açısından analiz eden TÜGİAD Başkanı Rahmi Çuhacı, "Türkiye için bu krizin faturası daha ağır olabilir ama diğer yandan Alman ekonomisinin de büyük bir darbe alması seçenekler arasındadır" açıklamasını yaptı.

İnsanlık tarihinin savaşlar, katliamlar ve ağır acılarla yazıldığına dikkat çeken Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Rahmi Çuhacı, Almanya Parlamentosunda alınan Ermeni soykırımı tasarısını kınadığını ifade ederek sürecin titizlikle yönetilmesini istedi. Türkiye’nin arşivlerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da ifade ettiği gibi incelenmeye hazır olduğunu belirten Çuhacı; “Arşivlerinin gerekli incelemeler için açık olduğunu ifade eden bir ülke için hiçbir inceleme yapılmadan böyle bir karar alınarak yargısız infaz yapılmıştır. Bu kararın arkasında sadece kötü niyet yatmaktadır" açıklamasında bulundu. 

Türkiye-Almanya gerginliği mülteci krizini  derinleştirebilir
Geçmişte Fransa ve İsviçre’nin aldığı kararlara atıfta bulunarak, Türkiye-Almanya gerginliğinin sadece iki ülke arasında kalmayıp tüm Avrupa’yı etkileyebileceğini belirten Çuhacı; bunun Türkiye-Almanya gerginliğin bütün Avrupa’ya yayılmasına neden olabileceğini belirtti.
Avrupa Birliği ile Türkiye arasında yapılan Göç Birliği anlaşmasının fikir mimarının Almanya olduğunu hatırlatan  Çuhacı “İki ülke arasındaki diyaloğun kesilmesi, şu anda zaten tehlikede olan göç anlaşmasının tamamlanması ya da  etkin uygulanma sürecini durdurabilir. Hatta bu gerginlik domino etkisi yaratarak, terörün tanımı nedeniyle sıkıntıda olan vize serbestisi ve geri kabul anlaşmasının uygulamasında ciddi aksamalara neden olabilir. Böylesi bir durumda genel mülteci anlaşması zarar görebilir. Bundan en çok mülteci kardeşlerimiz zarar görür ve Avrupa'ya dönük çok ciddi bir mülteci akını başlar" diye konuştu.

Almanya ile krizin faturası Rusya krizinden daha ağır olabilir.
Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin çok derin olduğunu belirten Çuhacı; bir yandan milyonlarca Türk için Almanya’nın vatan; bir o kadar Alman için ise Türkiye’nin ikinci vatan olduğunu belirterek; siyasetçilerin bu anlamda da sorumlulukları bulunduğunun altını çizdi. Avrupa’nın en güçlü ekonomisi olan Almanya’nın, Türkiye’nin dış ticaretinde çok önemli yere sahip olduğunu hatırlatan Çuhacı sözlerine şöyle devam etti:
“Türkiye-Almanya arasında dış ticaret hacmi 38 milyar Dolar olup, 2015 yılında Türkiye 13 milyar 427 milyon dolar ile en fazla ihracatı Almanya’ya yaptı. 2016 yılının ilk 5 ayında da yine Almanya 5.6 milyar dolar ile en fazla ihracat yapılan ülke konumunda. Bununla birlikte  Almanya, Türkiye’ye yapılan doğrudan yabancı yatırımlarda hem yatırımların yapıldığı süre hem de yatırım yapan şirketlerin sayısı bakımından lider."
Jeopolitik gelişmeler, artan terör olayları ve Rusya ile yaşanan uçak krizinin Türkiye’ye maliyetinin şimdiden milyarlarca dolar olduğunu ifade eden Çuhacı “Almanya ile Türkiye arasındaki ticari ilişkiler dikkate alındığında Almanya krizinin Türkiye’ye faturası Rusya krizinden daha da ağır olabilir. Bu sebeple ölçülü tepki vermeliyiz ve öncelikli hedefimiz insanlara ve ekonomimize zarar vermemek olmalı" dedi.

Alman ekonomisi de ciddi zarar görür.
3.5 milyon Türk’ün Almanya'da yaşadığını ve bu rakamın ciddi bir bölümünün ülke ekonomisine katkı sağladığını söyleyen Çuhacı “Almanya’da yaşayan gurbetçilerimiz önemli bir ölçüde Alman ekonomisine yön veriyorlar. Almanya'da 80 bin dolayında Türk kökenli işletme var. Bunlar da yaklaşık olarak 370 bin kişilik bir istihdam yaratıyor. Bu şirketler toplamda yıllık 35 milyar Euro ciro yapıyor. Bununla birlikte 1960’lı yıllarda işçi statüsünde Almanya’ya giden Türk vatandaşlarının artık birer girişimci statüsüne ulaştığını ifade eden Çuhacı “Alman Federal Parlamentosu’nun ülkelerinde yaşayan Türk nüfusunun ve bunların ekonomik gücünü görmezden gelip böylesi talihsiz bir karar almasını anlayamıyorum" dedi. 
Türkiye’nin de Almanya için çok önemli ve güçlü bir pazar olduğunu hatırlatan Çuhacı “Türkiye, Almanya’dan yılda 21 milyar Euro’ya yakın ithalat yapıyor. Dolayısıyla Almanya’nın dış ticaretinde önemli bir konuma sahip Türk ekonomisi tarafından uygulanacak muhtemel yaptırımlar Almanya ekonomisine çok ciddi darbe vurabilir. Hiçbir Alman markası, alternatifi olmadığı yanılgısına kapılmamalı." dedi. 


TÜGİAD hakkında
1986 Yılında kurulan Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD), Türkiye’de genç işadamlarının en geniş profilde bir araya geldiği ilk ulusal ve tek uluslararası yetkinliğe sahip dernektir.
Türkiye çapında 115’i kadın olmak üzere 870 üyesi olan TÜGİAD; inşaat, tekstil, dış ticaret, otomotiv ve yedek parça, turizm, yiyecek, mekanik ve diğer metal ürünlerin imalatı gibi 60’dan fazla sektörü ve dünya çapında 100 ülkeye ihracat yapan ihracatçıları kapsamaktadır. Yaş ortalaması 35 olan genç, girişimci ve dinamik TÜGİAD üyeleri, yıllık ortalama 18 milyar dolar ihracat ve 23 milyar dolar ithalat gerçekleştirmektedirler. TÜGİAD üyelerinin en çok dış ticaret yaptığı ülkeler ise; Almanya, İtalya, İngiltere, ABD, Fransa, Rusya, İspanya başta olmak üzere Avrupa ülkeleri, komşu ülkeler, Türk Cumhuriyetler, Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkeleridir.
G20 Genç Girişimciler İttifakı’nda (G20 GGİ) Türkiye’yi temsil eden TÜGİAD, aynı zamanda ittifakın Dönem Başkanlığını yürütmektedir. Ayrıca, Avrupa’da 11 ülkeden 300 binden fazla girişimciyi temsil eden JEUNE’ün Başkan Yardımcılığı görevini sürdüren TÜGİAD, 45 bin üyesi bulunan Avrupa Genç Girişimciler Konfederasyonu (YES) Başkan Yardımcısıdır.

TÜGİAD Başkanları
1986 - 1994 Kurucu ve Onursal Başkan Cefi KAMHİ,
1994 - 1998  Murat BEKDİK
1998 - 1999  Hamdi AKIN
1999 - 2002  Muharrem YILMAZ
2002 - 2004 Hayati KAYA
2004 - 2008  Murat SARAYLI
2008 - 2010  Lütfü KÜÇÜK
2010 - 2012  Murat COŞKUNKAN
2012 – 2015  Ali YÜCELEN
2015 - ...   Rahmi ÇUHACI

Detaylı bilgi için: www.tugiad.org.tr web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
G20 Genç Girişimciler İttifakı Hakkında 
G20 Genç Girişimciler İttifakı (YEA), G20 ülkelerinde ekonomilerdeki yenilenmeleri yönlendirme, iş hacmi yaratma, yenilik ve sosyal değişim yaratma amacı taşıyan ve girişimciyi odak alan organizasyonların bir araya gelmesinden oluşmaktadır. YEA, G20 ülkelerinde genç girişimcilik konusunda sınırlar arası deneyimleri paylaşma, pozitif bir yön değişimi yaratma, genç girişimciler için global bir iletişim ağı oluşturma ve en önemlisi dünya çapında girişimcilik açısından işbirliği oluşturacak bir dayanışma ortamı yaratma amacıyla kurulmuştur. Bilgi için: www.g20yea.com