"Hedefimiz, GSMH'ya 150 milyar dolar katmak"

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, 17 veya 18 milyar dolar ihracat yetinmeyeceklerini bu rakamı 40 milyar ve üzerine çıkarmak gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, gayrisafi milli hasılaya 60 milyar dolar değil, 150 milyar dolar civarında katkı vermek istediklerini söyledi.

Bayraktar, Samsun'da düzenlenen 2. Tarım Fuarı'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, Birlik olarak uzun yıllardır çiftçinin refah seviyesinin yükselmesi için gayret gösterdiklerini dile getirdi.

Çiftçiye hangi destek verilirse verilsin, hangi çalışmalar yapılırsa yapılsın, bilgi ayağı eksik tutulursa sektörde sonuç alınması ve hedeflenen rakamlara ulaşılmasının mümkün olmadığını anlatan Bayraktar, bu nedenle eğitimi önemsediklerini vurguladı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı başta olmak üzere ilgili bakanlıklarla çiftçileri eğittiklerini anlatan Bayraktar, "Tarım sektörünün gelişmesi ve çiftçinin milli hasıladan daha fazla pay alması açısından özellikle üreticilerin ve sektörün yapısal sorunların çözümüne odaklandık. Türkiye, sulama yatırımlarını bitirememesi halinde bazı ürünlerde açık vermeye devam edecektir. Ayçiçeği ekeriz, mısırda açık veririz, mısırı ekeriz, pamukta açık veririz. Sulama yatırımlarını bitirmemiz lazım. Türkiye genelinde 2,5 milyon hektar araziyi henüz sulamaya açamadık. O bakımdan GAP gibi GOP gibi çok hayati projeleri hayata geçirdiğimizde verimlilik rakamlarının çok yükseldiğini göreceğiz." diye konuştu.

"Son 35 yılda 4,6 milyon hektar araziyi imara açtık"

Bayraktar, sulama yatırımları bitirilemediği takdirde hedeflere ulaşmanın mümkün olmadığına dikkati çekerek, "Türkiye'nin her tarafında verimli arazilerimizi tarım dışı kullanmamamız gerekli. Dünyada enerji ile tarım sektörü stratejik hale geldi. Son 35 yılda 4,6 milyon hektar araziyi imara açarak kaybettiysek, gelecek nesillere vebali vardır. Türkiye'nin verimli arazilerinin sit alanı haline getirileceğini Sayın Bakanımız açıkladı, bunu çok olumlu buluyorum. Başka türlü de arazilerimizi koruma şansımızın olmayacağını düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

"Hayvancılıkta üretim 1 milyon 200 bin tonlara geldi"

"Bu ülkede üretimi desteklersek, ithalatçı politikalardan vazgeçersek kurbanlık sıkıntısı da çekmeyiz." diyen Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu yıl Kurban Bayramı'nda hayvan sıkıntısı olmadı. İthalatı açtığınız zaman, bu millete ithal hayvan yedirirsiniz. Hayvancılıkta üretimimiz 1 milyon 200 bin tonlara geldi. Hızlı bir şekilde artmaya devam ediyor. Hedefimiz 1,5 milyon ton. Böyle giderse 1,5 milyon tonu inşallah sağlayacağız. Arz talep dengesinde hiçbir problem olmayacak. Süt hayvancılığı da önemli, çünkü ana varsa dana vardır. Et ve Süt Kurumunun açılması için en az 2 sene mücadele verdim, bugünler için lazımdı. Et ve Süt Kurumunun devreye koyduğu fiyat 1 lira civarında. Olması gereken fiyat bunlar değil. Hedef 1,15 lira ama ben daha yukarıya doğru çıkartıyorum. Süt hayvancılığında kaliteyi yakalamak istiyorsak fiyatı muhakkak süratle 1,5 liraya getireceğiz."

Bir kilogram süt ile 1,5 kilogram yem alınması gerektiğine işaret eden Bayraktar, "Bu noktaya getirdiğimizde Türkiye, süt hayvancılığında şaha kalkacak ve besi hayvancılığı konusunda sıkıntı çekmeyecektir. Hedefimiz çok büyük. Bugün olduğu gibi gayri safi milli hasılaya 60 milyar dolar değil, 150 milyar dolar civarında katkı vermek istiyoruz. 17 veya 18 milyar dolar ihracat ile yetinemeyiz, bu rakamı 40 milyar ve üzerine çıkarmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir