‘Mobilya ve beyaz eşyada vergi indirimi yıl sonuna kadar uzasın’

KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Büyüksimitci, Mobilya ve beyaz eşyada vergi indirimi yıl sonuna kadar uzatılması çağrısında bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HATİCE ŞİMŞEK

KAYSERİ - Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, gayrimenkuldeki KDV ve tapu harcı indiriminin, mobilyadaki KDV indiriminin ve beyaz eşyada uygulanan ÖTV indiriminin yıl sonuna kadar uzatılmasının özellikle istihdam açısından çok önemli olduğunu dile getirdi.

Kayseri Sanayi Odası Mart ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda konuşan KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, istihdam seferberliği kapsamındaki çalışmaların oldukça iyi gittiğini, bu konuda hükümet tarafından verilen desteklerin de işadamları açısından bir fırsat olduğunu söyledi. KAYSO olarak hükümetten bir takım taleplerinin olduğunu açıklayan Büyüksimitci, “Bildiğiniz gibi konutlarda uygulanan KDV ve tapu harcında yapılan indirim 30 Eylül’e kadar. Bunun işyerlerini dahil ederek yıl sonuna kadar uzatılması inşaat sektörümüz için yeni bir itici güç olacaktır. Mobilyada uygulanan KDV indiriminin ve beyaz eşyada uygulanan ÖTV indiriminin mümkün ise sürekli hale getirilmesi, mümkün değil ise yıl sonuna kadar uzatılması, özellikle istihdam açısından çok önemli olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu. Hükümet tarafından verilen desteklerin çok yerinde olduğunu ifade eden Büyüksimitci şunları söyledi: “Eximbank limitlerinin ve Kredi Garanti Fonu kefaletlerinin artırılması piyasayı ciddi manada canlandırdı. Yine KOSGEB tarafından KOBİ’lere sunulan 50 bin TL’ye kadar kredilerle toplamda 11 milyar TL direkt piyasaya girecek. KOBİ’lerimize can suyu olacak bu kredilerle piyasaların rahatlayacağını düşünüyoruz.”

‘Moody’s’e değil, işimize odaklanalım’

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s tarafından Türkiye’nin kredi notu görünümünün negatife çekildiğini hatırlatan Büyüksimitci, geçmişte de böyle olduğunu ancak o dönemde de ülke olarak en yüksek yabancı yatırımı aldıklarını kaydetti. Büyüksimitci, bu tür not indirimlerini çok fazla dikkate almadan işlerine odaklanıp, üretmeye devam etmeleri gerektiğini söyledi.

16 Nisan’da yapılacak referanduma da değinen Büyüksimitci, “Koalisyon hükümetleri ve siyasi istikrarsızlıklar nedeniyle ülkemiz ekonomisinin 50 cent’e muhtaç olduğu, gıda ve benzin kuyruklarının yaşandığı, IMF’e el açtığımız günlere bir daha geri dönmek istemiyoruz” dedi. Kürsüye çıkan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ise ülke ekonomisine verdikleri destekten dolayı sanayicilere teşekkür ederek, çalışmaları hakkında bilgi verdi.