'Peynir Kralı' hayatını kaybetti

Peynir Kralı olarak ünlenen Bahçıvan Gıda’nın kurucusu Mecit Bahçıvan, 85 yaşında hayata veda etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bahçıvan Gıda’nın kurucusu Mecit Bahçıvan, hayatını kaybetti.

Türkiye'de süt ve süt ürünleri sanayisinin duayenlerinden Mecit Bahçıvan, Azeri bir ailenin çocuğu olarak 1931’de Erivan’da doğdu.

Mecit Bahçıvan, Rusya’nın komünist düzeninden ve Azeri-Ermeni çatışmalarından kaçan ailesiyle önce İran’a geçti. Urmiye’de 2 yıl yaşadıktan sonra 1938’de İran sınırından 4 eşekle Türkiye’ye gelen Mecit Bahçıvan ve ailesi Muş’ta iskan edildi. Çocuk yaşta ticaret yapmaya başlayan ve orta okuldan sonra ’Ticarette karar kılan’ Bahçıvan, 1950’li yıllarda Doğu ve Güneydoğu Anadolu illeri arasında ticaretini büyüttü.

Yolların kapalı olduğu kış aylarında Muş’tan yaya olarak Bitlis’e defalarca yürüyerek giden ve her yıl 15-20 kişinin donarak öldüğü Nemrut eteklerindeki 1850 metre rakımlı Rahva’yı kendine yol yapan Mecit Bahçıvan, bu yolculuklardaki başarısı nedeniyle ’Rahva Kralı’ olarak ünlendi. Doğu ve Güneydoğu illerinin köylerinden süt toplayıp peynir ticaretine başlayan ve bölgedeki süt fiyatlarını belirleyecek kadar güçlü bir tüccar olan Mecit Bahçıvan, İstanbul’da ticaret yaparken de yine Doğu ve Güneydoğu’nun sütünü kullandı ve bölge ekonomisine katkı sağladı. Türkiye’deki kaşar peyniri ticaretinin yarısını yapar halene gelen ve bu nedenle de ’Peynir Kralı’ olarak ünlenen Bahçıvan İTO ve İSO’daki çalışmalarıyla da Türk sanayicileri arasında ağırlık kazandı.

Hayatı kitap oldu

Mecit Bahçıvan, 76 yaşındayken hayatını yazdı.

Başçıvan'ın hayatını yazdığı kitap, "Rahva Krallığından Peynir Krallığına" adını taşıyor.