"Esnafa ucuz motorin imkanı sağlanmalı"

TESK Genel Başkanı Palandöken, başka ülkelerde ticaret amaçlı kullanılan ucuz motorin imkanının bizde de olması gerektiğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ulaştırma sektöründe faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarlara ticaret amaçlı kullanılan ucuz motorin imkanı sağlanmasını istedi.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, petrol fiyatlarındaki düşüşe rağmen Türkiye'deki akaryakıt fiyatlarının yeterince düşmediğini belirterek, bu durumun nedenin yüksek vergiler olduğunu ifade etti.

Esnafın düşük vergili ucuz akaryakıt istediğini belirten Palandöken, şunları kaydetti: 

"Benzin ve motorine yapılan son zamlar taşımacı ve nakliyeci esnafımızı zor durumda bırakıyor. Yurt içinde kullanılan benzin miktarı kadar yurt dışına litresi 1,5 liradan benzin ihraç ediyoruz. Dünyanın en pahalı akaryakıtını biz kullanıyoruz. Halbuki bir litre benzin üzerinde yüzde 65 ÖTV-KDV payı, yüzde 13,3 oranında da dağıtıcı, bayi payı var. Fiyatlara zam yapmak yerine vergiler düşürülerek taşımacı esnafına ucuz akaryakıt verilmesini istiyoruz." 

Palandöken, taşımacılık faaliyetiyle uğraşan esnafın en büyük maliyetinin motorin olduğuna dikkati çekerek, açıklamasına şöyle devam etti:

“Maliyetlerin hızla arttığı bir ortamda şoför esnafımızın ödemek zorunda olduğu gelir vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, katma değer vergisi, özel tüketim vergisi, zorunlu trafik sigorta primleri düşünüldüğünde, gece gündüz yollarda direksiyon sallayan nakliyeci esnafının mesleki faaliyetini sürdürmekte ne kadar zorlandığı aşikardır. Başka ülkelerde ticaret amaçlı kullanılan ucuz motorin imkanı bizde de olmalıdır. Taşıma maliyetleri düştüğünde vatandaşın yediği içtiğinin de fiyatları düşecek, daha ucuza alabilecektir."

Bu konularda ilginizi çekebilir