"İstikrarlı büyümenin formülü inovatif girişimcilik"

TÜGİAD Başkanı Rahmi Çuhacı beklentilerin üzerinde gerçekleşen yılın ilk çeyrek büyümesini değerlendirerek, iş dünyası için bu gelişmenin oldukça memnuniyet verici olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Rahmi Çuhacı, tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye Ekonomisinin büyüme rakamlarının umut verici olduğunu belirterek, istikrarlı büyüme performansının formülünün ‘inovatif girişimcilik’ olduğunu söyledi.

Bölgesel jeopolitik gerginliklere, ticaret ortaklıklarında yaşanan sorunlara ve küresel ekonomideki gerilemeye rağmen Türkiye ekonomisinin büyüme performansının devam ettiğini söyleyen Çuhacı, “Türkiye ekonomisinin 2016 yılı ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 4,8 oranında büyümesi piyasaları hem rahatlatmış hem de ümit vermiştir. 

Söz konusu zaman diliminde Türk ekonomisi, Avrupa Birliği ve OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomilerin başında gelerek bir kez daha potansiyelini kanıtlamıştır. Türkiye ekonomisi kaldığı yerden büyümeye devam ediyor. Bu dönemdeki büyüme performansımız bir başarı hikayesidir” dedi.
 
Bu pozitif süreci fırsat olarak görüp, uzun vadeli yapısal reformların hayata geçirilmesi gerektiğini ifade eden Çuhacı “Genç girişimciler ve genç işadamları olarak ihracatın büyümeye pozitif katkı verdiğini hatırlatarak, ihracatın reel olarak ithalattan daha fazla büyümesi gerekiyor.  Bunun için de TÜGİAD olarak hem yeni pazarlar bulmak konusunda hem de mevcut ekonomik sorunların çözümüne ilişkin çalışmalar yapıyoruz” dedi.

"Mevcut büyüme rakamlarını iyi analiz etmek lazım"
Dönemsel nedenlerden dolayı sadece Türkiye’nin değil dünyadaki tüm ekonomilerin sıkıntılı bir dönem geçirdiğine dikkat çeken Çuhacı büyüme verilerini şu sözlerle değerlendirdi:
“Küresel ve bölgesel sıkıntılara rağmen 2016 yılının ilk çeyreğinde elde edilen büyüme performansı piyasalara umut serpmiştir. Fakat bunun da devamlılığı önem arz etmektedir. 

Teknoloji ithal ederek, cari açık problemini sürekli yaşayarak 2023 hedeflerine ulaşmakta hem zorluk yaşayabilir, hem de 21'inci yüzyılın rekabet koşullarında büyük sıkıntılar ile karşılaşırız. Mevcut büyüme rakamlarını iyi analiz etmek lazım. İnşaat sektörü, kamu yatırımları ve tüketime dayalı bir büyümemiz var. Turizm sektörü için sıkıntılı bir dönem geçireceğimiz sır değil. 

Dolayısıyla hem bu büyüme verilerinin verdiği moralle, hem de sorunları çözme fırsatını iyi değerlendirerek yapısal reformları yapmamız lazım.  İstikrarlı büyümenin formülü inovatif girişimcilik, AR-GE ve katma değerli ihracattan geçiyor. Bunun için de daha çok yatırım ve üretim yapmamız gerekiyor.” 

Bununla birlikte eğitime yatırım yapan, kendi markalarını yaratan, bilim ve teknoloji üreten ülkelerin ekonomik büyümelerinin sürdürebilir olduğuna dikkat çeken Çuhacı "Ekonomik gelişmişlik ve kalkınma seviyesi ile inovasyon ve teknoloji yaratma kapasitesi arasında doğru orantılı bir ilişki var. ” dedi.