STK'lardan ortak bildiri

Önde gelen Sivil Toplum Kuruluşları, darbe girişimine karşı "Karanlıktan Aydınlığa 15 Temmuz" bildirisi yayınladı...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sercan AKINCI - Mehmet FİLOĞLU

İSTANBUL - Geçtiğimiz cuma günü askeriyenin içindeki bir grubun kalkıştığı ve vatandaşların karşı koyması sonucu başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişiminin ardından 12 sivil toplum kuruluşu bir araya gelerek darbelere karşı ortak metin açıkladılar. Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Başkanı Mustafa Koca, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, Deniz Ticaret Odası (DTO) Başkanı Metin Kalkavan, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendecileri Federasyonu (TAMPF) Başkan Yardımcısı Sami Kariyo, Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Başkanı Yaşar Doğan, Türkiye Seyehat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy ve Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Ahmet Erdem’in katıldığı toplantıyla açıklanan metni MÜSİAD Başkanı Olpak okudu. "

Öznesi millet olan demokrasi kazandı” 

Türkiye’nin 15 Temmuz Cuma gecesi önce karanlığı, sonra da ortaya konan büyük inanç ile aydınlığı yaşadığını ifade eden Olpak, 15 Temmuz’un artık, öznesi millet olan demokrasinin kazandığı bir gün olduğunu savundu. Bugünün sadece Türkiye’nin değil, dünyanın tarihine geçecek milli irade günü olduğunu kaydeden Olpak, antidemokratik her türlü girişimin karşısında kararlılıkla durduklarını vurgulayarak şöyle devam etti: “Ülkemizin büyük demokrasi yürüyüşüne yönelik 15 Temmuz saldırısında, millet ile iradesi arasındaki köprüye atılan her bomba, sıkılan her kurşun, aslında bunu yapanların karanlık planlarının aydınlığa çıkmasını sağladı. Milletin iradesinden başka irade tanımıyoruz… Ülkemizdeki iş dünyasının temsilcileri olarak, demokrasimizin derinleşmesi ve ekonomimizin güçlenmesinin sivil bir yönetimle mümkün olduğunun bilinci ile demokrasi dışı güçlerin müdahalelerinin en başta ekonomimize büyük zarar vereceğini, tüm birikimlerimizi heba edeceğini biliyoruz. Seçilmiş hükümeti yıkmaya yönelik teşebbüsler demokrasimizi ve ekonomimizi katledecektir. Bu hain girişimin çökertilmesinin orta ve uzun vadede ülkemiz ekonomisine olumlu yansımalarının olacağı kanaatindeyiz. Çünkü iş dünyası huzur, güven ve istikrar ister. 

Şimdi sağduyu ve hukuk zamanı 

Çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz… İlk refl eks olarak olumsuz etkiler hissetsek de ülkemizin güçlü imajı, kısa sürede hem iç pazarda hem de dış pazarlarda bu olumsuzlukları bertaraf edecektir. Keza, kamuoyunun da izlediği gibi bütün piyasalar süratle normal seyrine ulaşmıştır. Bundan sonra da bizler daha çok çalışarak ve üreterek ekonomimizi büyütmeye devam edeceğiz. Şimdi ‘sağduyu ve hukuk’ zamanı… Şimdi, paralel terör örgütü darbecilerinin hukukla yüzleşme ve milletin derin hafızasında mahkûm olma zamanıdır. Bu ihanet tezgahını tasarlayan hainlerin hukuk çerçevesinde yargılanarak, en ağır ve caydırıcı cezaları almasını bekliyoruz. Artık darbe kelimesinin literatürden kalkmasını istiyoruz. Meclis’te siyasi partiler arasında takdir edilen bir yaklaşım varken toplumda ayırımcılık yapılması teröristlerin amacına ulaşmasına sebep olur. Sağduyu içerisinde hareket etmeliyiz. Gün birlik günü, milletimize teşekkürler… Milli İradeyi korurken şehit düşen vatandaşlarımıza ve güvenlik görevlilerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz.” Daha çok çalışıp, üreteceğiz İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, böylesi büyük bir badirenin altından ülke olarak hızlı kalktığımızı belirtti. Herkesin işinin başında olması gerektiğini savunan Çağlar, “Daha çok çalışıp, daha çok üreteceğiz. İlk dakikadan itibaren başarılı olamayacaklarını biliyorduk” ifadelerini kullandı.

"Paralele destek veren işadamları hesap vermeli” 

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, 2013 yılına kadar bugünkü paralel yapı üyeleri olan kişi ve kurumlara kendilerinden de yardım ettiğini, ancak o tarihten sonra onların iç yüzünü anladıklarını ve bunu sonlandırdıklarını söyledi. 2013-2016 arası bu tavrı koymayan işadamları olduğunu aktaran Kopuz, “Bu kapsamda paralel yapının iş dünyası ayağına yapılacak operasyonları destekliyoruz. Biz zamanında gerçeği görüp desteğimizi çektik. Bu süreçte gerekli tavrı almayanlar hesabını da verecek” dedi. Kopuz, iş dünyası olarak darbe girişimine dahil olanların en ağır şekilde cezalandırılmasını istediklerini söyledi. 

Darbeciler hukuk içinde cezalarını almalı 

Deniz Ticaret Odası (DTO) Başkanı Metin Kalkavan, Türkiye’nin darbe girişimde ilkleri yaşadığını söyledi. Daha önce halkın üzerine bu derecede ateş açılmadığını, Meclis’in bombalanmadığını hatırlatan Kalkavan, “Çok önemli süreçlerden geçiyoruz. Cuma gecesi darbeye direnenler bu ülkenin demokrasisi, hukukun üstünlüğü için canlarını feda ettiler. Bu girişimde bulunanlar da hukukun içinde en ağır cezaları almalılar” ifadelerini kullandı. Kalkavan, darbe girişiminin yaşandığı gece yabancı bir şirketin CEO’su ile yemekte olduğunu, yaşananlar karşısında kendisinin de şaşırdığını belirterek, “Bununla birlikte kendisine burasının Türkiye olduğunu, işlerin hızlı bir şekilde rayına oturacağını söyledim ve öyle oldu” dedi. 

AVM'lerde hayat normale dönüyor 

Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendecileri Federasyonu (TAMPF) Başkan Yardımcısı Sami Kariyo, cumartesi günü AVM’lerin kullanım oranlarının sınırlı kalmasına karşı pazar günü, ortalamalara yaklaşıldığını kaydetti. Hayatın hemen normale dönmeye başladığına dikkat çeken Kariyo, pazar günü AVM’lerdeki işlemlerin pazar ortalamalarının 85- 90’larını yakaladığını kaydetti. 

30 bin Rus’tan 9’u ülkesine dönmek istedi 

Türkiye Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Rusya ile charter seferlerin başlaması için çalışmalar yürüttüklerini kaydederek, “30 bin kişi şu an Antalya’da ama darbe girişiminin ardından sadece 9 kişi ülkesine dönmek istedi” dedi.

Artık kenetlenme günüdür 

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Başkanı Mustafa Koca, “Güneşin 16 Temmuz sabahı daha iyi doğduğuna inanıyoruz” dedi. Dördüncü çeyrekte ekonomik verilerin daha iyi olacağını savunan Koca, “Herkes kendi sorumluluk alanında kalarak kendi görevini yerine getirirse, Türkiye farklı yerde olacaktır. Artık arızaları giderme ve 2023 hedefl erine kenetlenme günüdür” ifadelerini kullandı.

Üretmeye ve gece nöbetlerine devam edeceğiz 

Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Başkanı Hasan Sert de iş dünyası olarak üretmeye devam edeceklerinin, aynı zamanda gece nöbetlerine de devam edeceklerinin altını çizdi. Sert, darbe girişimlerinin artık literatürden kaldırılmasını istediklerini de sözlerine ekledi.