TOBB, tüm Türkiye’de darbeye karşı bildiri yayınladı

TOBB, tüm Türkiye’de darbeye karşı bildiri yayınladı. 365 oda ve borsa eş zamanlı basın açıklamasıyla darbe girişimini protesto etti. "Bu mutabakatın değerini bilmeliyiz" mesajı verdi...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA

ANKARA - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, 81 il ve 160 ilçede bulunan oda ve borsalarıyla birlikte eş zamanlı yaptığı basın açıklamalarıyla darbe girişimini protesto etti. 

Darbeye karşı, demokratik bir mutabakatın ortaya çıktığı vurgulanan bildiride “Bu mutabakatın değerini bilmeliyiz” denildi. 

İl ve ilçelerdeki açıklamalarda, birden fazla oda-borsa varsa basın bildirisini bir arada yaptılar. Bildiride, Türkiye’nin demokrasiye sahip çıkma konusundaki mutabakatının büyüklüğüne vurgu yaparak, bu mutabakatın değerli görülmesi gerektiği vurgulandı. 

Antalya, Diyarbakır, Denizli ve Trabzon’la sembolik bağlantı yapıldı

TOBB Genel Merkezinde, TOBB Yönetimi ve Ankara’daki oda ve borsaların başkanları, meclis başkanları ile yöneticileri hazır bulundu. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu bildiriyi okudu ve ardından 81 ili temsilen 4 ile canlı bağlantı yapılarak görüşleri alındı. 

TOBB Başkanı, 81 ilde ve 160 ilçedeki bütün oda ve borsalarda açıklama yapıldığını hatırlatarak, ortak bir sesin verildiğini vurguladı ve bildiriyi okudu. Salonda daha sonra canlı bağlantı yapılacak yerlerde de aynı anda bildirinin okunmaya başladığı görüldü. 

Bildiri okunmasının ardından da bağlantılar yapıldı. 

Trabzon TSO Başkanı Hacısalihoğlu: Sesimiz gür çıkar

İlk bağlantıda konuşan Trabzon TSO Suat Hacısalihoğlu, “Trabzon’un vatansever insanları ilk dakikadan itibaren tepkilerini koydular. Karadenizliler olarak sesimiz gürdür. 4 gündür gür sesimizle demokrasimize sahip çıktığımızı haykırıyoruz. Özellikle size teşekkür ediyorum. İlk tepkiyi verenlerden biri oldunuz. Duruşunuz bizi cesaretlendirdi. Trabzon iş dünyası olarak şükranlarımızı sunuyoruz” dedi. 

Diyarbakır çözüm sürecini tekrar istiyor

Diyarbakır Ticaret Borsası Engin Yeşil, TSO Başkanı Ahmet Adar ile birlikte konuştu. Engin Yeşil: “Diyarbakır özel sektörü temsilcileri olarak, ortak açıklamamızı yaptık. Burası peygamberler ve sehabeler şehri. Malabadi köprüsünün UNESCO tarafından kültür mirası kabul edilen Diyarbakır kalesi ve Hevsel bahçelerinin şehri. Darbe girişimi büyük tepkiyle karşılandı. Demokrasinin ve milli iradenin önüne geçecek hiçbir şeye geçit vermedik. Darbeye karşı duruşumuzu net biçimde gösterdik. Ülkemize geçmiş olsun. Ülkemize ve demokrasimize sahip çıkacağız. 81 il 79 milyon kardeşiz. Allah birliğimizi hep korusun. 

Diyarbakır oda ve borsaları olarak teşekkür ediyoruz. Sayın Başkanım, Diyarbakır herkes buradan sürecin başlatılmasını istiyor” diye konuştu. 

Yörükler vatanın kıymetini bilir

Antalya TSO Odası Başkanı Davut Çetin de Antalya merkez ve ilçelerdeki oda borsa başkanlarıyla birlikte açıklama yaptı. Davut Çetin, “Antalya Yörük diyarı bir kent. Yörükler vatan sevgisinin ne olduğunu bilirler. İlk günden itibaren Antalya’da hain saldırıya cevabını vermiş, göğsünü siper ederek durmuştur. Vatandaş ilk anda sokağa çıkarak tepki vermiş, büyük olay olmamıştır. Burada, söylemek istiyorum. Türk Silahlı Kuvvetlerimizin itibarı gözetilerek tepki konulmuştur” dedi. 

Denizli: Meydanlar dolu

Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer de, “Bizler burada birlikteyiz. İlk andan itibaren ülkeye, demokrasiye kasteden hain girişime karşı duruyoruz. Dün (önceki gün) akşam da meydanlar doluydu. Denizli vatanına, milletine, özgürlüğe, milli iradeye, demokrasiye sahip çıkıyor. Bunu gördükçe inancımız artıyor. Türkiye’de darbe girişimine karşı ilk tepkiyi verenlerden biri siz oldunuz. Hem Türkiye’yi, hem de camiamızı cesaretlendirdiniz, gurur duyuyorum. Biz de ilk andan itibaren net biçimde darbeye karşı koyduk, koymaya da devam ediyoruz” dedi. 

Hisarcıklıoğlu: Demokrasiye sahip çıkmaya devam edeceğiz

Bağlantıların ardından Hisarcıklıoğlu kısa bir açıklama yaparak, “Bu 81 ilde 160 ilçede 1 milyon 500 bin tüccar ve sanayici adına, bunların asli temsilcileri olan oda ve borsa başkanlarımızın ortak açıklamalarıyla metni okudur. Türk özel sektörü olarak dün olduğu gibi yarın da her zaman darbelerin karşısına çıkacağımızı,  milli iradenin karşısına kim çıkarsa çıksın onlara karşı duracağımızı bildirmiş olduk” dedi. 

TOBB ve TOBB’a üye oda ve borsalar tarafından yayınlanan bildiri şöyle:

Demokrasi vazgeçilmezimiz, milli irade gücümüz, kardeşliğimiz geleceğimiz 

Türkiye’de özel sektörün tamamını temsil eden TOBB ve 365 Oda-Borsa olarak 81 İl’de, bu ortak açıklamayı aynı anda yapıyoruz.

15 Temmuz gecesi milletimiz ve milli kurumlarımız, demokrasimize kasteden alçakça bir saldırıyı önlemiştir. Halkımız sandığa ve demokrasiye sahip çıkmıştır.

Darbe girişimi haberleri ortaya çıktığı gece, Birliğimiz ve Oda-Borsa camiası olarak tepkimizi ilk anda ortaya koyduk.

Bu hain kalkışmanın başarısızlığa uğraması, Türk milletinin birlikte duruşu, kararlı tutumu ve demokrasiye sahip çıkma iradesiyle mümkün olmuştur.

Ülkemizin bütün kurumlarının, siyasi partilerimizin, sivil toplumun, basın kuruluşlarımızın, demokrasiyi sahiplenmiş olmasından herkes büyük bir mutluluk duymalıdır.

Demokrasi düşmanlarına karşı iktidarı ve muhalefetiyle siyasi partilerimizin ve siyasetçilerimizin gösterdiği birlik, beraberlik ve kararlı duruş, en büyük takdiri hak etmektedir.

Başta Sayın Cumhurbaşkanımız, Meclis Başkanımız, Başbakanımız ve Meclisteki tüm siyasi partilerimizi, cunta heveslileri karşısındaki dik duruşlarından dolayı yürekten kutluyoruz.

Gözü dönmüş darbecilerin saldırılarına büyük bir sebatla direnen, böylece Gazi unvanını bir kez daha hatırlatan Meclisimizle gurur duyuyoruz.  

Bu darbe girişimi karşısında direnen, tavır sergileyen herkese, başta kahraman emniyet görevlilerimize ve TSK’nın şerefli mensuplarına, gönül dolusu teşekkür ediyoruz. Onlara minnettarız.

Ama en çok, darbecilerin silahları karşısında kahramanca direnen milletimizin azim ve cesaretiyle kıvanç duyuyoruz. 

Bizler, gücünü sandıktan, yetkiyi milletten almayan bir idare istemiyoruz.  Ülkemiz için demokrasi dışında bir seçenek de görmüyoruz.

Ordu içinde örgütlenmiş bu terörist çetenin tamamen ortaya çıkartılmasını ve adalet önünde hesap vermesini bekliyoruz.

Hayatını kaybeden kahraman şehitlerimize Allah’tan rahmet, kıymetli ailelerine sabırlar, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

Milletimiz onları daima minnetle ve rahmetle anacaktır. 

Değerli Basın mensupları,

Allah’a şükür milletimizin sağduyusu, feraseti, cesareti ve Allah’ın yardımıyla bu belayı, bu fitneyi durdurduk. 

Bu şerden, hem demokrasimizi, hem de birlik ve beraberliğimizi güçlendirerek çıktık.

Hepimiz demokrasi konusunda toplumda sağlanan bu büyük mutabakatın değerini bilmeliyiz.

Şimdi çok daha güçlü olmak, birbirimize daha fazla sarılmak, birbirimizi daha fazla sevmek zorundayız.

Çünkü bizi biz yapan, bizi ayakta tutan, bizi millet yapan unsur budur.

Ülkemizi kaosa sürüklemek isteyenlerin tuzağına düşmeyeceğiz. İş dünyası olarak daha fazla çalışma, üretme, istihdam sağlama zamanı diyoruz.

Geçmişte olduğu gibi, bugün de, yarın da TOBB ve 365 Oda-Borsa olarak demokrasiden, milletimizden, devletimizden yana olmaya devam edeceğiz.

Ülkemizin birliğine, kardeşliğimize ve demokrasimize karşı olanların da karşısına dikileceğiz.

Özel sektör olarak, ülkemiz ve milletimiz için daha büyük bir azimle çalışacak ve Türkiye’yi büyük hedeflerine taşıyacağız.

Mustafa Kemal Atatürk’ün “Hâkimiyet Kayıtsız Şartsız Milletindir” sözünü hep aklımızda tutarak; ülkemiz için durmadan çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz. 

Yeter ki birlik ve beraberliğimizin kıymetini aklımızdan çıkarmayarak omuz omuza verelim. Yeter ki birbirimizi sevelim, birbirimize inanıp, güvenelim.

Bu vesileyle halkın iradesi dışında hiçbir iradeyi tanımayacağımızı, demokrasiden vazgeçmeyeceğimizi ve darbe girişimlerini kabul etmeyeceğimizi bir defa daha vurguluyoruz.

Devletimiz ve ülkemiz var oldukça biz de varız. Demokrasi varsa hepimiz varız.

Allah, ülkemize ve milletimize bir daha böyle acılar yaşatmazsın.

Kamuoyuna saygıyla duyururuz.