Türkiye-Malezya ticareti artışa geçti

85'inci İzmir Enternasyonal Fuarı'na partner ülke Malezya'dan 30 şirket katıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KEZBAN KARABOĞA

İZMİR - Bu yıl 85'inci İzmir Enternasyonal Fuarı'nın (İEF) partner ülkesi olan Malezya ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi 2014 yılında imzalanan serbest ticaret anlaşmasıyla (STA) artışa geçti.

30 şirket ile katıldıkları İEF'nin iki ülke arasındaki ticarete doping olacağını kaydeden Malezya Dış Ticaret Geliştirme Kurumu Başkanı Dato Dzulkifli, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2015 yılında yaklaşık 1.7 milyar dolar seviyesine geldiğini belirtti. Dzulkifli, "Türkiye ve Malezya arasında imzalanan serbest ticaret anlaşmasının (STA) ardından ikili ticari ilişkileri büyük artış gösterdi. Bunun iki nedeni var. Birincisi Türkiye ekonomisi çok iyi gidiyor. Son yıllarda iyi bir büyüme oranı yakaladınız. Malezya'nın büyüme oranı da son yıllarda yüzde 4.5 ile 5 seviyelerinde. İkincisi, Nisan 2014'te Malezya ve Türkiye arasında STA imzalandı. Neredeyse 30 ay geçmiş, bu süre boyunca Türk malları Malezya'ya ya ‘sıfır' vergiyle ya da oldukça düşük vergi oranları ile girdi. Karşılıklı ticaret hacmimiz, 2015 yılında yaklaşık 1.7 milyar dolar seviyesine ulaştı" dedi.

 Yatırımlar, ticaret rakamlarını geçti

Karşılıklı yatırımlara büyük önem verdiklerini vurgulayan Dzulkifli, "Malezya'nın Türkiye'de oldukça önemli yatırımları var ve yatırım rakamlarımız, ticaret rakamlarını da geçmiş durumda. Acıbadem Sağlık Grubu'nda Malezyalı yatırımcıların hissesi var. Gama Enerji'de yüzde 30 ortaklığımız bulunuyor. Sabiha Gökçen Havalimanı'nın projelendirilmesinde, yapımında ve işletmesinde yer alıyoruz. Bütün bunlar hem stratejik yatırımlar, hem de Türk insanına istihdam yaratan projeler. Bütün bu gelişmeler, Türk Hava Yolları'nın Kuala Lumpur'a günde iki kez uçması sonucunu doğurdu. Bu uçuşlar tam kapasite gerçekleşiyor. İşte bu nedenle Türk Hava Yolları, İstanbul ile Kuala Lumpur arasındaki seferlerini günde üçe çıkarıyor" ifadesini kullandı.

Türkiye ile Malezya'nın ikili siyasi ve ekonomik ilişkilerin çok iyi durumda olduğunu belirten Dzulkifli, Türk yatırımcıları Malezya'da yatırım yapmaya ve Malezyalı firmalarla ortak ticarete davet etti. Dzulkifli, "100 yılı aşkın bir geçmişe dayanan dostluğumuz var. Bugün azımsanmayacak sayıda Malezyalının Türkiye kökenli olduğunu biliyoruz. Aramızda aile bağları var. Uzun zamandır karşılıklı ticaret yapıyoruz. Diplomatik ilişkimiz 52 yıldır devam ediyor" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir