İş Leasing OSB toplantıları...

Rüştü BOZKURT
Rüştü BOZKURT BUZDAĞININ DİBİ rustu.bozkurt@dunya.com

İş Leasing ,Organize Sanayi Bölgeleri interaktif toplantılarını sürdürüyor.Toplatılarda, İş Lesasing yetkilileri, yeni yasal çerçevesi ile leasing sisteminin işleyişini, yarattığı fırsatları, sağlayabileceği avantajları, sisteme erişebilirliği artırmak için karşılıklı sorumlulukları anlatıyor.Bugüne kadar katıldığım toplantılarda, leasing sistemiyle ilgili mekanizmalardan çok arka planda yer alan "değerler sistemini" açıklamaya çalışıyorum. Bursa Demirtaş OSB toplantısında anlattıklarımın özetini sizlerle paylaşacağım:

1. Ülkemiz işyerleri olağanüstü kritik bir aşamadan geçiyor

Ülkemiz ucuz-emek odaklı rekabetten, yüksek katma değerli ürünlere dayalı rekabete geçmek zorunda. Bunun için atılması gereken ilk adım, "analitik 1.0 aşamasıdır." Bu aşamanın temel bileşenleri, iş yerimizle ilgili doğru verileri toplamak, uygun metotlarla onları malumat ve bilgiye dönüştürmek, bilgilerimize "anlama derinliği" kazandırmak, "alışkanlıkla yönetim anlayışı bırakarak, analizle yönetim aşamasına" hızlı bir geçiş yapmak. Eğer, analitik 1.0 aşamasına geçmemişsek, işyerlerimiz bırakınız uzun dönemi, üç ile beş yıl kabul edebileceğimiz orta dönemde ciddi sorunlarla yüzleşecektir. Bu yüzleşme çok ciddi bir "algı değişikliği" gerektiriyor. Algı değişikliğini,özellikle yaygın ve yerel medyanın bu iklimi oluşturmada hayati önemi var.
 

2. Kayıtlarımızı resmi kurumlar için değil kendi durumumuzu anlamak için tutmalıyız

İş algısında değişikliği önce kayıt sistemlerinde başlatmalıyız. İşyerleri, sadece resmi kurumlara göstermek için değil, işyerlerinde gidişatın ne olduğunu analiz etmek için kayıt tutma aşamasına hızla geçmelidir. Maliyet hesaplarını iş sürecinin kritik aşamalarında yapabilen düzenlemeleri sürekli yapanlar avantaj yakalıyor. Daha yüksek katma değerli ürünlere geçiş, iş süreçleri ve işgücü profillerinde değişiklikle mümkündür. Teknoloji ,iş süreçlerin hız, esneklik ve etkinliklerini artırmanın araçlarından biridir. İleri teknoloji daha karmaşık işlem gerektirdiğinden, daha uzmanlaşmış işgücü ihtiyacını artırır. İş süreçleri ve işgücü profilleri ile rekabet gücü yaratma arasındaki ilişkileri analiz etmeyen işyerlerimizin de çok kısa zamanda sorunlarla karşılaşacaklarının söylemek bir kehanet değil, çok açık bir gelişmeyi gözlemektir.

3. Piyasalar arasında hiper bağımlılıklar yeni bir maliyet hesaplama yöntemi gerektiriyor

Kayıt sistemi,özellikle maliyet hesaplamaya dönük muhasebe işlemlerini yeniden yapılandırmak gerekiyor. Öncelikle iş süreçlerinde kullanılan teknolojilerin değişmesi nedeniyle, dönüşüm ve işlem maliyetlerinin farklılaşması,ağırlıklarının farklılaşması, maliyet verilerine ulaşmayı kolaylaştıracak ve verilerin etkin değerlendirmesini sağlayacak bir yapı ihtiyacı yaratıyor. Bir başka neden, piyasaların hiper bağımlılık aşamasına geçmiş olması nedeniyle, maliyet hesaplarını sadece kendi ülkemizin yasal yapısını dikkate alarak yaparsak eksikli olur. Uluslararası hukuk sistemini de dikkate almamız gerekiyor.

4. Rekabet edebilir ölçek, rekabet edebilir teknoloji ve rekabet edebilir yönetim anlayışı gerekiyor

Ülkemizin "borçkolik" olmaktan kurtulması, cari açığını makul düzeylerde tutarak ekonomiyi büyümesi, sıcak para ihtiyacının baskısında kurtulması ve kırılganlıklarını azaltması da gerekiyor. İvedilikle üretim iç örgütlenmesini rekabet edebilir ölçeklere dayandırması, iş süreçlerinin rekabet edebilir teknolojilerle hızlandırılması, hepsinden önemlisi rakamlara abanan açıklamalar yerine yürekleri kazanacak değerlerle dayalı açıklamalara ağırlık verilmesi gerekiyor. Bütün bu değişim ve dönüşümleri yapabilmemiz için ciddi bir yatırım ihtiyacı ortaya çıkıyor; "yatırım yönetimi" önem kazanıyor; yatırım yönetimde 'kaynak bağlama ustalığı" gerekiyor. Yatırımlara kaynak bağlarken finansal araçlardan birini sağlayan "leasing sistemini" bilmeden etkin bir yatırım yönetiminden söz edemeyiz.

5. Rekabet koşullarına "uyumu" sağlamak için yeni araçlar ihmal edilemez; leasing sistemi onlardan sadece biridir

Ülkemizde finansal sistemin gerektiği kadar derinliği olmadığını işin uzmanları söylüyor. Orta düzeyde gelişmiş Batı ülkelerinde kullanılan finansal araçların yarısına bile sahip değiliz. Algı ve kültürel birikimlerimizin kısıtları olduğu gibi, finansal sistemimizin yönetiminde gelenekselliğinin yarattığı sorunlar da var. Sistemin standart ve kurallarının yerli yerine oturduğu, klasik güvenceler dışına çıkılarak proje-odaklı güvencelere dayalı fonlamanın yapılabildiğini söyleyebilir miyiz? Madem ki yasal düzenleme ile leasing sistemi yeni olanaklar yaratıyor; hem sistemi yönetenlerin hem de iş insanlarının bir araya gelerek bilgilerini artırmalı. Lesaing aracı etkin kullanılmalı.,. İçinden geçtiğimiz krtik süreci en az kayıpla, en yüksek kazançla aşmak istiyorsak leasing sistemini hep birlikte tartışalım, fırsatlarını yakalayalım, eksiklerini tamamlayalım ve işyerlerimizin büyütülmesine katkısını artıralım...

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar