İşçinin yanlış maddeden iş sözleşmesinin feshedilmesi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ahmet Metin AYSOY

İşverenin güvenini kötüye kullanan işçi, kıdem ve ihbar tazminatı ödenmeden işten çıkarılmıştır. İşçinin iş sözleşmesinin feshine ilişkin bildirimde İş Kanununun yanlış bir maddesi gerekçe gösterilmiştir. İşçi kıdem ve ihbar tazminatının ödenmesi için dava açmıştır. 

İşçinin iş sözleşmesinin feshine ilişkin bildirimde İş Kanununun yanlış bir maddesi gerekçe gösterilmesi dava neticesine tesir eder mi?

Bu sorunun cevabını, Yargıtay’ın 9’ uncu Hukuk  Dairesinin 28.06.2010  tarih ve E.2008/33637 ve K.2010/20775 sayılı Kararında görmek mümkündür.

"İşyerinde kredi kartı yolsuzluğu yaparak işverenin güvenini kötüye kullandığı için işten çıkarılan işçinin iş akdinin feshine ilişkin bildirimde İş Kanununun yanlış bir maddesinin gerekçe gösterilmesi, işverenin fesih iradesinin işçinin anılan yolsuz eylemine dayalı olduğu gerçeğini değiştirmez. Fesih süresinin de geçmemiş olduğu dikkate alındığında, davacı işçinin kıdem ve ihbar tazminatı talebi reddedilmelidir."

Sonuç: İşverence yapılan hukuki nitelendirme, işçinin iş sözleşmesinin feshedilmesine neden olan somut eylemini değiştirmez. 

 

Yazarın Diğer Yazıları

Emekli ortaktan destek primi kesilir mi?

İdari para cezalarında zamanaşımı nasıl uygulanıyor?

Boşanıp evlenen kıdem tazminatı alabilir mi?

İşte Ar-Ge teşvikinin güncel uygulaması

Eser sahibi hangi sigorta kapsamında?

12 soruda işçi-işveren hakkı