Sınırda insanlık dramı

IŞİD saldırılarından kaçarak Türkiye'ye sığınan 4 binin üzerinde Suriyeli'den kayıt işlemleri tamamlananlar Suruç'taki yakınlarının yanına yerleşiyor. Sayının 5-6 bin olması bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ŞANLIURFA - PYD ile IŞİD arasındaki çatışmalardan kaçan Suriyeliler, Türkiye sınırına akın etti. IŞİD'den kaçanların geçişine izin verildi. Şu ana kadar 4 bin kişi sınırdan Türk topraklarını geçiş yaptı. AFAD Başkanı, bu sayının 5-6 bin olmasını beklediklerini açıkladı.

Suriyelilere yardım etmenin tarihi ve insani bir görev olduğunu belirten Başbakan Ahmet Davutoğlu, “İnsanlık tarihimize altın bir sayfa olarak yazılacak” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da Suriye'den veya herhangi bir ülkeden ölüm karşısında sığınacak bir yer olarak Anadolu'yu gören kardeşlerimiz sınırımıza geldiğinde, etnik ve mezhebi ayrım göztemden hepsini aldık, alıyoruz ve alacağız. Şu anda da bu girişler başladı. Tabii ani bir gelişme olduğu için süratle arkadaşlarımız organize olmaya çalışıyorlar. Bu kardeşlerimiz, en kısa sürede yerleştirilecekler ve ihtiyaçları karşılanacak" dedi.

22-008.jpg

Yakınlarının yanına yerleştiriliyorlar

Terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) saldırılarından kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerden kayıt işlemleri tamamlananlar Suruç ilçesindeki yakınlarının yanına yerleşiyor.

Sınırdan minibüslerle Suruç Yatılı İlköğretim Bölge Okulu bahçesine getirilen sığınmacıların kayıt işlemleri burada gerçekleştiriliyor. İşlemleri tamamlanan Suriyelilerden Türkiye'de akrabası olanlara izin veriliyor.

Suriyeli Muhammed Emin, gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkesindeki şartların giderek zorlaştığını belirterek, yardımlarından dolayı Türk hükümetine teşekkür etti.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Emin Özçınar da saldırılardan kaçan misafirlere gıda yardımında bulunacaklarını söyledi.

4-241.jpg


AFAD: Nüfus hareketine karşı gerekli tedbirler alındı

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD),  yapılan yazılı açıklamada, Suriye’de uzun zamandır devam eden karışıklıkların son günlerde sınıra yakın bölgelerde yoğunlaştığına işaret edilerek, Türkiye'ye yönelik bir nüfus hareketi oluşabileceği öngörülerek senaryolar hazırlandığı ve bu doğrultuda gerekli tedbirlerin alındığı kaydedildi.

AFAD'ın, 4 yıldır Suriyeli misafirlere ilişkin çalışmalarını aralıksız yürüttüğü belirtilen açıklamada, "Türkiye’nin afet ve acil durumlarda tek yetkili ve koordinatör kurumu olan AFAD, son gelişmeler ışığında, hükümetimizin talimatları doğrultusunda misafirlerin ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla ilgili tüm kurum ve kuruluşları yönlendirmiştir. Yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için olay yerinde gerekli koordinasyon sağlanmaktadır. Gelişmeler yakından takip edilmektedir" ifadelerine yer verildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir