IŞİD'le mücadelede yeni yetki istiyor

ABD Başkanı Obama, "IŞİD'e karşı askeri güç kullanımı için (hükümete) yeni yetki verilmesi konusunda Kongre ile görüşmelere başlayacağım" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Başkanı Barack Obama, IŞİD'e karşı askeri güç kullanımına dair hükümete yeni yetki verilmesi için Kongre ile görüşmelere başlayacağını açıkladı.

Obama, ara seçimlerde Kongre'de çoğunluğun Cumhuriyetçi Parti'ye geçmesinin ardından Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, IŞİD ile mücadele ve İran konularına da değindi. 

Başkan Obama, "IŞİD'e karşı askeri güç kullanımına yönelik yeni bir yetki için Kongre ile temaslara başlayacağım. Dünya bizim bu çabanın arkasında birleşmiş vaziyette olduğumuzu ve ordu mensuplarımızın açık ve tam desteğimizi hak ettiğini bilmeli" diye konuştu.

Kongre'nin sağlayacağı yetkinin geçmişteki savaşlara değil şimdikine uygun hale getirilmesi gerektiğini ifade eden Obama, "Şimdi farklı bir düşmana sahibiz. Strateji farklı. Irak, diğer Körfez ülkeleri ve uluslararası koalisyonla nasıl ortaklık kurduğumuz, farklı biçimde yapılanmalı. Dolayısıyla Kongre'den alınacak yetki, sadece önümüzdeki 2 ya da 3 aydaki değil, ilerleyen süreçteki stratejimizi yansıtmalı" dedi.

Beyaz Saray'da bu cuma günü bir araya geleceği Kongre liderleriyle konuyu ele alacağını, IŞİD'e karşı operasyonların gidişatı hakkında bilgi vermesi için CENTCOM Komutanı Lloyd Allen'ı da davet ettiğini aktaran Obama, Kongre üyelerini dinleyeceklerini, hangi yetki dizilerine sahip olmaları gerektiği konusunda düşüncelerini paylaşacaklarını söyledi. Obama, "Bu konuyu halledebileceğimize inancım tam" ifadesini kullandı. 

"IŞİD'e karşı savaşı kazanıyoruz demek için daha çok erken"

Bir soru üzerine, "IŞİD'e karşı savaşı kazanıyoruz" demek için zamanın çok erken olduğunu kaydeden Obama, bunun uzun vadeli bir plan olduğunu yineledi. 

Suriye konusunda da durumun karmaşık olduğunu ve kısa zaman içinde çözülmeyeceğini anlatan Obama, "Suriye'deki odak noktamız, tüm Suriye meselesini çözmek değil, IŞİD'in faaliyet gösterebildiği alanları izole etmek" ifadesini kullandı. Obama, ABD ordusunun operasyonları sayesinde IŞİD'in şu anda daha kırılgan bir pozisyonda olduğunu ve daha zor hareket ettiğini bildirdi.

Obama, Suriye'de kendileriyle sahada ortak olarak görev yapabilecek ılımlı bir muhalefeti bulmanın "işin en zor tarafı"nı oluşturduğunu kaydederek, Suriye'de birbirinden farklı özelliklere sahip çok sayıda muhalefet grubunun varlığına dikkati çekti.

Bu grupların hem birbirleriyle hem de rejimle savaştığına işaret eden Obama, "Bizim yapmaya çalıştığımız şu; birlikte çalışabileceğimiz, güvendiğimiz, üzerinde araştırma yaptığımız, IŞİD'in elinden bölgelerin yeniden ele geçirilmesine yardımcı olabilecek ve nihayetinde siyasi müzakerelerde masaya oturma sorumluluğuna sahip taraf işlevi görebilecek çekirdek bir grup bulmak" diye konuştu.

"İlk odak noktamız, IŞİD'ın Irak'ın dışına atılması"

Obama, sürekli tartışılan konulardan birinin, "Obama yönetimi muhalefete daha fazla destek sağlamalı mı? Bu yapılsaydı, Suriye'de yaşanan problemlerin bir kısmı önlenebilir miydi?" gibi sorular üzerinde olduğunu ifade ederek, Suriye'de daha istikrarlı, etkili, birbirine bağlı ve ılımlı bir muhalefetin olmasına çalıştıklarını söyledi.

"Ancak kazandığımız ya da kazanmadığımızın tek ölçütü bu değil" diyen Obama, şöyle devam etti:

"İlk odak noktamız, IŞİD'ın Irak'ın dışına atılması. Suriye'de yaptığımız öncelikle, IŞİD'in yeniden ikmal, militan gönderme ve Suriye sınırı üzerinden geri dönme kapasitesinin azaltılması, Irak ve Suriye arasındaki sınırı yeniden oluşturup Irak'ın güvenlik ve topraklarının kontrolünü yavaş yavaş yeniden kazanmasına yardımcı olmak."

Obama, şunları kaydetti:

"Suriye'de olanlara dair, IŞİD'in operasyonlarının boyutunu azaltmak için uğraşmak zorunda olduğumuz başka hususlar da var. Örneğin, IŞİD'e karşı durmayı başarabildikleri ve bizim de IŞİD mevzilerini sürekli ve etkili biçimde vurabildiğimiz Kobani'deki Kürtlere desteğimiz. Bunu sadece Suriye meselesini çözmeye çalıştığımız için yapmıyoruz. Bunun bir nedeni de IŞİD'i daha fazla zayıflatmak ve dolayısıyla Irak'ı içeren bir numaralı misyonumuzu yerine getirebilmemiz için bize fırsat veriyor olması."

"İran ile anlaşma olup olmayacağını üç-dört hafta içinde göreceğiz"

İran konusunda da Obama, ABD’nin güçlü yaptırımları sayesinde İran’ın ilk kez ciddi biçimde müzakerelere katıldığını dile getirerek, uluslararası toplumun da bu konuda uyumlu ve bütünlük içinde hareket ettiğini söyledi.

Obama, bazı konularda farklılıklarının olduğu Rusya gibi ülkelerin bile bu hususta kendilerine katıldığını ve kendileriyle çalıştığını dile getirerek, “Gerçekten bir anlaşmaya varıp varamayacağımızı, gelecek üç-dört hafta içinde göreceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

İran’ın nükleer silah geliştirmediği noktasında dünyaya güvence sağlayabilmesi halinde süreç içinde adım adım yaptırımlardan çıkabileceklerini ifade eden Obama, İran’ın tekrar uluslararası toplumun üyesi haline gelebileceğini kaydetti.

Obama, eğer gerçekten İran’ın nükleer silah elde etmekte olmadığından emin olacakları anlaşmaya varılırsa, o zaman bu konuda Kongre ile temasa geçeceklerini ve Kongre’ye, bunun İran’ı nükleer silahtan uzak tutmanın en iyi yolu ve askeri eylem gibi diğer alternatiflerden daha etkili olduğu yönünde güçlü argüman sunabileceklerini bildirdi.

Kötü bir anlaşmadansa hiç anlaşma yapılmamasını da tercih ettiklerini tekrarlayan Obama, "Çünkü, İran’a yönelik yaptırımları kaldırıp ve ona meşruluk verip, sonra da kuralları ihlal edip etmediklerini doğrulayacak mekanizmanın bulunmamasını ve onların nükleer silah elde etmesini istemiyoruz” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir