'İslam Devleti, ABD için tehdit'

ABD'nin askeri liderleri İslam Devleti tehdidinin bugüne kadar gördüklerinin çok ötesinde bir tehdit olduğunu söylediler

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD'nin askeri liderleri, İslam Devleti militanlarının sahip olduğu ustalık, servet ve askeri gücün, ABD için bir zamanlar El Kaide örgütünün yarattığından daha büyük bir tehdit oluşturduğu görüşünde. Savunma Bakanı Chuck Hagel dün gazetecilere yaptığı açıklamada, "(İslam Devleti) ister Irak'ta ister başka yerde olsun, ABD'nin her türlü çıkarına karşı bir tehdittir" dedi.

Hagel, aşırı İslamcı Sünni örgütün ABD'ye yapılan 11 Eylül 2001 saldırılarıyla kıyaslanacak bir tehdit olup olmadığı sorusuna, "Ustalık ve mali güç açısından bugüne kadar gördüğümüz örgütlerin hiçbirinden aşağı değiller. Bunlar sadece bir terör örgütü olmanın ötesinde. İdeolojiyle askeri beceriyi bir araya getirebiliyorlar. Son derece büyük finansmana sahipler. Bu durum, bugüne kadar gördüğümüz her şeyi aşıyor" yanıtını verdi.

Amerikan güçleri son iki haftadır Irak'ta İD militanlarına saldırılarını sürdürüyor. Bu sürede insansız hava araçları ve savaş uçakları Kuzey Irak'taki militan hedeflerine 89 hava saldırısı gerçekleştirdi.

ABD Bakanı Barack Obama, Irak'taki Amerikan askerlerinin tümünü çektikten sonra bu ülkedeki askeri etkinliğini doğrudan tehdit altında kalan Amerikan diplomatları ve sivil personelinin korunmasıyla sınırlamıştı. Ancak Amerikalı yetkililer, hava saldırılarının başlamasından bu yana ABD'ye karşı açık tehditleri artırmış olan İslam Devleti militanlarına karşı daha yoğun müdahale olasılığını gözardı etmiyorlar.

Obama'nın yakın danışmanlarından Ben Rhodes, "Şu anda yeni önlemler konusunda karar almadık ama gelecekte IŞİD'e karşı yeni önlemleri ihtimal dışı tutmuyoruz" dedi. Rhodes, İD için, örgütün bir süre önce değiştirdiği "Irak Şam İslam Devleti" ismini kullandı.

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey de, Irak'ta veya Suriye'de katıldıkları çatışmalarda deneyim edinen Avrupalı ya da Amerikalı militanların ülkelerine dönmelerinden kaygı duyulduğunu söyledi. Dempsey, İD için "Bu, stratejik vizyon olarak kıyamet ve dünyanın sonu fikrine dayanan bir örgüt. Eninde sonunda yok edilmesi gerek" dedi.

Dempsey, İD örgütünün Suriye'de elinde tuttuğu bölgelerde güvenli sığınak bulduğu sürece bir tehdit olmaya devam edeceğini söyledi. Demspey, İD ile mücadelenin, (Suriye ile Irak arasında) "şu anda büyük ölçüde var olmayan sınırın" her iki tarafında da sürdürülmesi gerektiğini kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir