İş ve işçi arayanı birleştiren yeni yöntemler

Çalışanlar, sosyal medyayı iş bulmak için nasıl kullanacaklarını bilmiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İnsan kaynaklarıyla özellikle de işe alım ve istihdamla uğraşan kurumlar kar amaçlarının ötesinde belli ideallere hizmet ederler. Sağladıkları hizmet iş arayan ve iş veren arasında bir çeşit aracılıktır: bu aracılığın sonucunda, işsiz bir insan işe yarayan, üreten bir bireye dönüşür ve tabii yaptığı iş karşılığında maaş alır. İş veren ise, ihtiyaç duyduğu iş gücüne, yeteneğe, bilgi ve deneyim birikimine kavuşmuş olur. İşsizliğin azalmasına katkıda bulunmak, yoksulluğun yaygınlaşmasını engellemek, uygun elemanları ihtiyaç duyulan yerlerde konumlandırmak, iş verenin üretimine yeni elemanın donanımıyla hız vermek. Tüm bunlar, bir işe alım firmasının faaliyetlerinin dolaylı ve dolaysız etkileridir. Bu etkilere baktığımızda, işe alım kurumlarının karlılık sağlamayı aşan belli hedeflere hizmet ettiğini görürüz.

Bu hedeflerle yola çıkan kar amacı gütmeyen bir kurum Amerika'da faaliyet gösteren işe alım kurumu; Hiring for Hope. İnsan kaynakları alanındaki faaliyetleri diğer işe alım firmalarıyla benzer: iş arayanlarla iş verenleri birleştirmek. Web sayfalarında kendilerini 'Yaşam Yönetim Topluluğu' olarak tanımlıyorlar. Hem ailevi problemleri hem de kariyer alanındaki sıkıntıları gidermek için üyelerine destek veriyorlar. 4 ana alanda hizmetleri mevcut:

1. Kariyer + Aile Planlama;

2. Finansal destek;

3. Sosyal Medyada Bağlantı Kurmak;

4. İşgücü Çözümleri.

Üyeleri içinde yardım arayanlar gibi, yardım etmek isteyen profesyoneller, işsizlikle mücadeleyi hedefleyen işverenler de var. Birçok İK profesyoneli fark yaratabilmek ve yardıma ihtiyacı olanlara ulaşabilmek için gönüllü olarak 'Hiring for Hope' için çalışıyor.

Sistem nasıl işliyor?

İş arayanlar Hiring for Hope'u kariyer süreçlerinde yardıma ihtiyaç duydukları için ararlar. Daha iyi bir iş arayışında olanlar da, işsizlikten kurtulmak isteyenler de Hiring for Hope'a başvurur. İş verenler işgücü problemlerine çözüm bulmak, kalifiye elemanları daha uygun ücretlere çalıştırabilmek için Hiring for Hope'a ulaşır. Kişisel sorunlar yaşayan çiftler psikolojik destek almak için kuruma başvururlar. Bireylerin sorunları farklılıklar gösterir, bazıları finansal sorunlarla nasıl başa çıkacakları konusunda destek alırken, diğerleri de sevdiklerini kaybetmenin acısıyla mücadelenin yollarını ararlar. Çevresinde bu tür problemler yaşayan arkadaşları olanlar da, Hiring for Hope'dan nasıl davranmaları gerektiği konusunda yardım alırlar.

Kurum, oldukça geniş veri bankasını ve sosyal bağlantılarını kullanarak iş verenlerin ihtiyaçlarına uyan iş arayanları bulmaya çalışır. İşe alım firmalarında olduğu gibi, pozisyon doldurulduğunda işverenden bir ücret alır. İşverenlerden alınan ücretler üyelere ücretsiz verilen birçok hizmeti karşılamak için kullanılır.

Diğer işe alım firmalarından farklı olarak, üyeler birbirlerini işlere önererek iş bulma olasılıklarını yükseltirler. Ayrıca, kuruma iş veren ve iş arayan yönlendiren kişiler ufak meblağlarla ödüllendirilirler.

Hiring for Hope IK profesyonellerine veya bu alanda başkalarına yardım etmek isteyen gönüllülere her zaman ihtiyaç duyar. İş ortaklarından gelen finansal destek, eğitim ve diğer kaynaklar alanında destek kurumun faaliyetlerini idame edebilmesi için çok önemlidir.

Hiring for Hope işe alıma odaklanan bir yardım kurumudur.

Kurum, yardım odaklı yaklaşımlarını 4 maddede özetlemekte:

1. Kariyer yönetimi ve yaşam koçluğu programları ücretsiz temin edilir. Kişilerin istek ve ihtiyaçları doğrultusunda programlara karar verilir, programlara erişmek kolay ve güvenlidir.

2. İnsanların ve kurumların düşünüş, ifade, davranış ve çevreleriyle etkileşim şekillerini aile ve kariyer konularında yeniden tanımlamak gereklidir.

3. Toplumu eğitmek ve insanları kendi kendilerine yardım edebilecek hale getirmek öncelikli görevleridir. İnsanların bu konuda proaktif hareket etmesini sağlamak için ilham vermek ve onları bu aktivitelerinden dolayı ödüllendirmek lazımdır.

4. Hiring for Hope'un faaliyetleri geleneksel ve modern stratejileri ve araçları kombine ederken, gönüllü kalifiye profesyonellerden destek alınarak hayata geçirilir.

Kariyer Yönetiminde 'Job Angels' – İş Melekleri

Hiring for Hope'un kariyer yönetimi alanında uygulanan en etkili programlardan biri; Job Angels. Hem Amerika genelinde hem de uluslararası düzeyde iş arayanların yeni işlerini bulmalarına yardım ediyor. Twitter, Linkedin ve Facebook gibi popüler sosyal medya sayfalarından yaptıkları duyurularla kariyer etkinlikleri, farklı sektör ve coğrafyalardaki iş imkanlarının grupla paylaşılması ve CV değerlendirmeleri gibi konularda 40.000'in üzerinde kişiye destek veriyor. Özellikle yeni iş bulmak için sosyal medyanın ne kadar etkili olduğunu anlatan makale, webinar ve eğitimlerle uzmanlar kendi başarı sırlarını grupla paylaşıyorlar.

Sosyal Ağlar Neden Kariyerde Başarı için Anahtar?

Sosyal medyanın olmadığı dönemde bir işe girmek için şirket içinde doğru insanları tanımanın öneminden bahsederdik. Rekabetin artmasıyla kocaman bir başvuru havuzunda kişinin kendini farklılaştırması oldukça zor bir hal aldı. Havuzda sadece bir adet CV olmaktan çıkıp, bilgi birikimi, deneyimleri ve karakteriyle bir birey olarak değerlendirilebilmek için kişinin şirketten bağlantıları olması gerekli. Böylece, şirket içinde değerlendirme yapan kişiler adaydan haberdar olacak ve adayın kendini kanıtlamasıyla bu adayın işe en uygun kişi olduğuna ikna olacaklar. Peki ama nasıl?

Sosyal medya öncesi zamanlarda kişinin şirkette tanıdık bulması, bu tanıdık vasıtasıyla şirketten başka insanlarla tanışması gerekirdi. Bugün ise, sosyal medya sayesinde, şirkettekilere kendinizi tanıtmanız, yaptığınız işten örnekler göstermeniz, resmi olmayan ortamlarda biraraya gelip kişileri ve yaptıkları işleri daha yakından tanımanız mümkün.

İşte bu yaklaşımdan yola çıkarak, 'Kariyer Başarısı için Sosyal Ağlar' adındaki kitabın yazarı Miriam Salpeter, Jobs Angels üyelerine sosyal ağlarla fark yaratmaya odaklanan bir kariyer koçluğu yapıyor. Salpeter'e göre, bugün milyonlarca insan Linkedin, Twitter ve Facebook gibi sosyal medya sitelerini aktif bir şekilde kullanıyor, yüzbinlerce kişinin kendi blogu var ancak çoğu sosyal medyayı yeni bir iş bulmak veya kariyerlerinde ilerlemek için nasıl kullanacaklarını bilmiyorlar.

Kariyerinizde Başarı Getirecek Sosyal Medya Tüyoları

Salpeter profesyonel anlamda bir adım daha ilerlemek için sosyal medyayla ilgili çeşitli tüyolar veriyor:

- Sosyal medyanın sihirli bir gücü olduğuna inanmayın. Herşey de olduğu gibi belli bir süre kişinin kendini yetiştirmesi gerekir. Önce sosyal medyayı etkin olarak kullananları dinlemeli, konuyla ilgili çeşitli blogları ve dergileri takip etmeli ve nasıl sosyal medyada katılım ve etkileşim sağlayacaklarını öğrenmeliler. Yolda yürürken hiç tanımadığınız bir insana 'bana göre bir iş var mı?' demek ne kadar garipse, sosyal medyada yeni tanıştığınız bir insandan da hemen iş istemek uygunsuz karşılanacaktır.

- Sosyal medya sitelerinde geçmiş deneyim ve bilgi birikiminizi özetleyen profesyonel bir profil oluşturun. Çalışmak istediğiniz işle ilgili anahtar kelimeleri profilinize dahil edin. Böylece, iş veren veya İK danışmanlık firmaları tarafından bir arama yapıldığında sizi potansiyel adaylar arasında görebilirler. Örneğin, Salpeter kendi profiline 'iş arama, sosyal medya koçu, CV yazar' ünvanlarını dahil etmiş.

Bu anahtar kelimeleri seçerken, şirketlerin verdiği iş ilanlarından, sektörel web sayfalarından, bloglardan ve profesyonel konferans kaynaklarından yararlanabilirsiniz.

- Çalışma alanınızdaki ileri gelen blogcuları bulmak için Alltop.com web sitesine girin. Düzenli olarak çalışmalarınızla örtüşen blogları takip edin, bu bloglara yorumlar bırakın. Enteresan bulduğunuz blogları Twitter, Facebook ve Linkedin'den bağlantılarınızla paylaşın.

- Wefollow.com ve listorious.com gibi sayfalardan Twitter'da kendi sektörünüzde profesyonel paylaşım yapanları bulabilirsiniz. Bu kişilerin Twitter'da yazdıkları sorulara cevap verebilir, bloglarından paylaştıkları yazıları arkadaşlarınız ve meslektaşlarınızla paylaşabilirsiniz. Bazen bir iki yazışmanın dahi uzun soluklu online dostluklara dönüştüğünü göreceksiniz.

- Web bazlı platformları yararlı profesyonel destek ve bilgi alışverişi için etkin bir şekilde kullanın.

 

www.datassist.com.tr

 

Bu konularda ilginizi çekebilir