İSO ilk ve ikinci 500'deki plastik sektöründen görünümler...

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

İstanbul Sanayi Odası’nın “Türkiye’nin En Büyük Sanayi Kuruluşları”nın yer aldığı iki listede yer alan plastik-kauçuk ürün ve hammadde imalatçıları firmalarına yönelik sektör temsilcilerinden değerlendirme yapmalarını rica ettim...

Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Başkanı Selçuk Aksoy’un listeye giren plastik ve kauçuk firma sayısının bir önceki yıla göre iki adet azalarak 21 firmaya düştüğünü, buna karşılık, firmaların kârlılığının az da olsa arttığını vurgulayan sözleriyle başladığı çarpıcı  değerlendirmesi özetle şöyle:

 “İmalat sanayisinde yaşanan sıkıntıların İSO 500 listesinde dahi net görünür hale geldiğini plastik ve kauçuk ürün sanayisinin de bundan bağımsız düşünülemeyeceğini anımsatmak isterim.

Plastik sektörü sadece son tüketiciye değil, hemen hemen tüm sanayi kollarına ürün veren bir sektör. Sektörünün kârlılık sıkıntısı varsa, imalat sanayisinin de kârlılık sıkıntısı var denebilir ve bu da gözleniyor. Plastik sektörü, imalat sanayinin bir parçasıdır ve bu alandaki sorunların-iyi gelişmelerin hepsi doğrudan yansır.

İSO 500 listesine baktığımızda, özellikle mali göstergeler, kârlılık ve üretimden satışlar bakımından imalat sanayimizin sorunlar yaşadığını görüyoruz. Listeye giren en son sanayi şirketinin üretimden satışları, ortalama bir toplu konut projesinin büyüklüğü kadar.

Sanayicilik meşakkatli bir iş. Buna karşılık kârlar sürekli düşüyor ve iş ortamını bozucu etkiler görülüyor. Bir an önce başta plastik ve kauçuk sektörü olmak üzere, imalat sanayisine odaklanarak, kârlılığı ve yatırımları artırmak gerektiğine dikkati çekmek isterim. Geç kaldığımızda, çözmemiz gereken sorunların boyutu büyüyecek ve çözüm de zorlaşacak.

Bunun için atılması gereken adımları her platformda belirtiyoruz.

Ülke ekonomisinin kaynak tahsisinde imalat sanayisine dönülerek ihracatın daha fazla desteklenmesi ve haksız rekabeti önlemek için yerli üreticinin daha fazla korunması gerektiğini  bir kez daha dile getirmek isterim.”

İkinci 500'de yer alan kuruluşlara gelirsek...

Burada ise; Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı  Yavuz Eroğlu’nun yaptığı değerlendirmeye özellikle dikkatinizi çekmek istiyorum:

“İSO İkinci 500 sıralamasına giren firma sayısı geçtiğimiz yıla göre yüzde 20 oranında arttı. 2013 listesine17 firma girerken; 2014 yılı listesinde 20 plastik firması yer buldu. Bunların 2014 yılındaki üretimden satışları 2 milyar 600 milyon TL; net satışları ise 3 milyar 100 milyon TL’ye ulaştı.

Ekonomiye 206 milyon TL katma değer sağlayan firmaların öz kaynakları 703 milyon TL, aktifleri ise 1 milyar 400 milyon TL olarak gerçekleşti. Listede yer alan 20 plastik firması yaklaşık 4 bin kişiye istihdam olanağı sağlarken; 350 milyon dolarlık ihracata da imza attı.

Plastik sektörünün, verimlilik hesaplarında çok önemli veri olan personel başına üretilen üretimden satış cirosu hacminde ise tüm sektörlere öncülük ettiği görülüyor. 2013 yılında personel başına yıllık üretimden satış cirosu 334 bin TL iken 2014 yılında bu rakam 716 bin TL’ye yükseldi. Böylece personel başına satış cirosu yüzde 114 arttı.

Bu başarı sektörün verimliliğe yaptığı yatırım ve sektör çalışanlarının performansını göstermesi yönünden çok önemli bir parametre olarak göze çarpıyor. Türk plastik sektörü 2014 yılında miktar bazında 8,5 milyon ton, değer bazında 36,35 milyar dolarlık plastik mamul üretimi ve miktar bazında 2,25 milyon ton, değer bazında 6,1 milyar dolarlık plastik mamul ve hammadde ihracatına ulaşmıştı. 20 firmanın sektör içindeki üretim payı yüzde 4, ihracat payı ise yüzde 6 olarak gerçekleşti. 

Firma sayımızdaki artış sektörümüz adına sevindirici bir gelişmedir. 

Geçen senenin ikinci yarısında petrol fiyatlarındaki düşüş sektörümüze olumlu yansırken; kurlardaki artıştan olumsuz etkilendik. Petrol fiyatlarındaki düşüş oranı, petrokimyasal hammaddelere çok daha küçük düşüşler olarak yansıdı ve sektörün marjları açısından istenilen iyileşmeyi yaratmadı. Böylece özellikle bu dönemde firma kârlılıklarında düşüşler meydana geldi. Buna rağmen firmalarımız başarılı bir yükseliş gösterdi.

Bunun temel sebebi ise sektörün otomasyona yaptığı yatırım ve sektör emekçilerimizin performansıdır. Sektör çalışanlarımız 2014’te 2013 yılına göre iki kattan fazla performans gösterdi.Hepsini kutluyor ve onlarla gurur duyuyoruz.Plastik sektörü olarak, çalışanlarıyla dünya çapında verimli ve rekabetçi bir endüstri olma yolunda hızla ilerliyoruz...”

Yavuz Bey'in ezberbozan değerlendirmesi de özetle bunlar...
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar