Isparta'da feci kaza: 17 ölü, 28 yaralı

Isparta'nın Yalvaç ilçesinde elma toplamaya giden işçileri taşıyan minibüs freninin boşalması sonucu yol kenarında istinat duvarına çarparak yan yattı. Kazada 17 kişi öldü, 29 kişi de yaralandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ISPARTA - Isparta'nın Yalvaç ilçesi yakınlarında mevsimlik işçileri taşıyan midibüs istinat duvarına çarparak yan yattı. Kazada ilk belirlemelere göre 17 kişi öldü, 28 kişi yaralandı.

99-007.jpgGelendost ilçesine elma toplamaya giden işçilerin bulunduğu minibüs, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu şarampole yuvarlandı. 

Olay yerine ambulans ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaralılar çevredeki hastanelere kaldırıldı. 

Yalvaç Kaymakamı Ahmet Altıntaş, yaptığı açıklamada, ilçenin Balkonak mevkisinde Akşehir'den Gelendost'a elma toplamaya giden işçileri taşıyan midibüsün ilk belirlemelere göre freninin boşalması sonucu yol kenarında istinat duvarına çarpıp yan yattığını belirtti. 

Altıntaş, kazada ilk belirlemelere göre 17 kişinin öldüğünü, 29 kişinin de yaralandığını kaydetti. 

Altıntaş, kazanın 07.00 sıralarında meydana geldiğini, ihbar alınır alınmaz sağlık ekiplerinin ve güvenlik güçlerinin olay yerine intikal ettiğini söyledi.

Olay yerinde ilk aşamada 14 kişinin öldüğünü, 31 kişinin ise yaralandığını ifade eden Altıntaş, iki kişinin daha tedavi gördüğü hastaneden yaşamını yitirmesi ile ölü sayısının 17'ye yükseldiğini, yaralı sayısının ise 29 olduğunu kaydetti.

Cumhuriyet Başsavcılığı'nın incelemeleri devam ediyor

Altıntaş, kazadan üzüntü duyduklarını dile getirerek, "Cumhuriyet Başsavcılığımızın incelemeleri devam ediyor. Ölenlerin yakınlarına başsağlığı diliyorum" dedi.

Kaza sonrası, olay yerine gelen ve sinir krizi geçiren işçi yakınlarına, güvenlik güçleri ve sağlık ekipleri müdahale etti.

Akşehir-Yalvaç yolu kaza sonrası yaklaşık 2 saat ulaşıma kapatıldı. Ulaşım, kaza yapan aracın yoldan kaldırılmasının ardından normale döndü.

Kazada hayatını kaybedenlerin cenazeleri, Yalvaç Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. 

Vali Erol'dan kaza açıklaması:

Yolcuları tek bir midibüse toplayarak yollarına devam etmişler

Konya Valisi Muammer Erol, Isparta'nın Yalvaç ilçesinde elma toplamaya giden işçileri taşıyan midibüsün devrilmesiyle ilgili, "Özellikle bu araç, önden bir araç göndererek, jandarmanın denetimini geçtikten sonra, yolda diğer midibüsteki yolcuları da tek bir midibüse toplayarak yoluna devam etmiş ve maalesef kaza olmuştur" dedi.

Konya'nın Akşehir ilçesinden elma toplamak üzere Isparta'nın Gelendost ilçesine işçi götüren, Metin Aslanalp'in (47) kullandığı 42 D 0881 plakalı midibüsün, Isparta'nın Yalvaç ilçesine bağlı Bağkonak köyü yakınlarında, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu şarampole devrilmesi sonucu meydana gelen kazada ölenlerin sayısı 17'ye yükseldi.

"Fren arızası nedeniyle devrildi"

Konya Valisi Muammer Erol, kazayla ilgili bilgi almak üzere Akşehir'e geldi. Kaymakam Yalçın Sezgin, Belediye Başkanı Salih Akkaya ve Akşehir Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Bülent Erdem ile görüşen Erol, gazetecilere yaptığı açıklamada, midibüste kapasitesinin üzerinde yolcu bulunduğunu söyledi.

Aracın fren arızası nedeniyle devrildiğini belirten Erol, şöyle konuştu:

"Kazada araçta bulunan 46 kişiden, olay yerinde 15, hastaneye intikal eden 2 olmak üzere, toplam 17 vatandaşımız hayatını kaybetti. Şu anda Akşehir'den Konya'ya nakledilen 7 yaralımız var. Ayrıca Isparta'da 14, Akşehir'de de 7 yaralımız var. Taburcu edilen yaralılarımız da var. Milletimizin başı sağ olsun, Allah beterinden saklasın."

"Jandarmanın denetiminden kaçmış"

Bir gazetecinin, aracın denetimlerden nasıl kaçtığını sorması üzerine Vali Muammer Erol, şunları söyledi:

"Özellikle bu araç, önden bir araç göndererek jandarmanın denetimini geçtikten sonra, yolda diğer midibüsteki yolcuları da tek bir midibüse toplayarak yoluna devam etmiş ve maalesef kaza olmuştur. İşin can sıkan, üzen, 'Düşüncesizliğin bu kadarı da olmaz' dedirten kısmı bu maalesef. Ne kadar jandarmayla polisle de trafik kontrolü yapsanız insanımız böyle jandarma kontrol noktasını geçtikten sonra istiap haddi üzerinde yolcuyu birleştirerek, bu şekilde yanlışlık yaparak felakete yol açmıştır."

Vali Muammer Erol ile AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Baloğlu ve Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem de Akşehir'e geldi.

"22 kişilik otobüse, 45 kişiyi sığdırmışlar"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya da Yalvaç Devlet Hastanesi'ne gelerek, yaralıların durumu hakkında bilgi aldı.

Kazada hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dileyen Akkaya, gazetecilere yaptığı açıklamada, 22 kişilik otobüse, 45 kişi bindirildiğini söyledi.

Türkiye'de yeterli denetim yapılmadığını öne süren Akkaya, "Denetim yok, insan değeri yok. 22 kişilik otobüse, 45 kişiyi sığdırmışlar, balık istifi gibi yapmışlar. 1999 model bakımsız bir midibüs ile insanları elma toplamaya götürmüşler. Ölenlerin 14'ü kadın emekçi, ikisi de erkek. Türkiye bu dramı ne kadar kaldıracak, denetim yok, bir şey yok" demişti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir