'İsrail ile normalleşme durumu mümkün değildir'

İsrail'in soykırım yaptığını söyleyen Erdoğan, "İsrail ile ilişkileri neredeyse sıfırlamış durumdayız. Bundan sonra normalleşme durumu mümkün değildir." dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSRAİL - İsrail'in Gazze'ye yönelik kara harekatına ilişkin açıklamalarda bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "İslam Dünyası tavrını ortaya net koymadığı sürece, bu hadise son bulmaz. İsrail ile ilişkileri neredeyse sıfırlamış durumdayız. Daha önce ortaya konan normalleşmeye yönelik 3 maddeninde gerçekleşmemesi nedeniyle, bundan sonra normalleşme durumu mümkün değildir" dedi.

'Bunun şahidi Başkan Obama'dır'

İsrail'i dünyada barışı tehdit eden bir ülke olarak nitelendiren Erdoğan, "Bir devlet terörü estiren İsrail’e karşı bizim olumlu bakmamız mümkün değil. Uluslararası kara sularında terör estirmişti. Bundan sonra bizim üç şartımız vardı. Özür, tazminat ve filistin ambargosu. Bunun şahidi de Amerika’nın başkanı Obama’dır. Daha sonra tazminatta olumlu noktaya gelindi. Fakat ambargonun kaldırılması noktasında bize imzalanacak dendi. Burada bir gerçeği ortaya koymamız lazım. Daha önce ortaya konan normalleşmeye yönelik 3 maddeninde gerçekleşmemesi nedeniyle, bundan sonra normalleşme durumu mümkün değildir" dedi.

'Davos'ta da söylemiştim'

"Ben güçlere şirin görünmenin gayretinde olmadım, olmam" diyen Erdoğan, "Çocukları en iyi öldürmesini bilen devlettir. Bunu ben daha önce Davos’ta söylemiştim. O zaman hatırlarsanız yine plajda çocukları vurmuşlardı, şimdi yine öldürdüler. Şu anda insanlığın vicdanı sızlamıyor ve maalesef aynı zulmüne orantısız güç kullanımıyla saldırmaya devam ediyor" sözlerini sarfetti.

'Çağrım İslam dünyasınadır'

Dün söylediğim gibi çağrım İslam dünyasınadır. İsrail’e karşı tavrını ortaya net koymadığı sürece bu sıkıntılar daha çok sürecektir. Bizim tavrımız nettir. Biz israille olan ilişkiler noktasındaki şeyimizi adeta sıfırlamış noktasındaydık. İsrail şu anda soykırım yapıyor. 

Erdoğan açıklamalarına şu sözlerle devam etti:

'BM’nin dünya barışına karşı tavır alamadığını görüyoruz'

Er geç İsrail bu zulmüyle devam edemez. Şu anda galip gibi görünebilir ama sonunda mağlup olacak olan İsrail’dir. Bu dünyada yaşayan Yahudi’leri Musevi’leri rahatsız edecektir. İsrail devleti çok yanlış oynamaktadır. Başta ABD olmak üzere Rusya endişe belirtmekle bir yere varmak istiyorlar. Endişe belirtmekle bir yere varılmaz. Şu anda BM’nin dünya barışına karşı tavır alamadığını görüyoruz. Onlarda endişelerden bahsediyorlar.

Önümüzde biliyorsunuz Eylül’de BM Genel Kurulu filan olacak orada da bunları Türkiye çok farklı şekilde getirecektir.

'Sisi kendisi zalimdir çünkü darbecidir'

İster Sisi’den gelsin ister İsrail’den gelsin, Sisi taraf mıdır. Sisi kendisi zalimdir çünkü darbecidir. Diğerlerinden farkı yok. Hamas’ın gıda yardım yollarını kapatan odur. Sen Mısır olarak taraf değilsin ki. Olacaksan arabulucu ol. 

Taraf Filistin’dir, Gazze’dir. Mısır’a meşruiyet kazandırmaya çalışıyorlar. Darbeci hükümet kendisi çaldı kendisi oynadı kendisini seçtirdi. Demokrasi bu mudur? Soruyorum size. Güdümlü demokrasi ile barışı yakalayamazsınız. 

Bu konularda ilginizi çekebilir