İsrail saldırısına 87 üniversiteden ortak tepki

Türkiye'de 87 üniversitenin rektörü, ortak bir deklarasyon yayımlayarak, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını kınad

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Gazze'de büyük bir insanlık dramının yaşandığı belirtilen deklarasyonda, bu katliama karşı bütün dünyanın, kör ve sağır gibi davrandığı vurgulandı. 

İsrail yönetiminin, muhakeme yeteneğini kaybettiğine, namlunun hedefine çocukları koyarak zalimce saldırdığına işaret edilen deklarasyonda, "İslam dünyasının mübarek ramazan ayında, Gazze'de, iftarlar bomba seslerinin eşliğinde keder, acı ve gözyaşları ile açılıyor. Maalesef zalime ve zulme göz yuman herkes bu vahşetin paydaşı oluyor" ifadesi kullanıldı.

Bütün dünyanın, özellikle de İslam dünyasının, Müslümanları ve İslami değerleri hedef alan İsrail yönetimine karşı birlik, beraberlik ve dayanışma ruhu içerisinde, ortak bir tavır ve duruş sergilemek zorunda olduğuna dikkat çekilen deklarasyonda, İsrail yönetiminin, bu hain saldırılarla hiçbir sonuca ulaşamayacağı ancak insanlık bu zulme sessiz kaldıkça ve göz yumdukça, hayatını kaybeden çocukların hikayelerinin daha çok dinleneceği belirtildi.

Deklarasyonda şu ifadelere yer verildi:

"İşgalci İsrail yönetiminin, 8 Temmuz'da Gazze Şeridi'ne yönelik başlatmış olduğu hava ve devamında kara saldırılarını şiddetle kınıyoruz. Aralarında masum çocuk ve kadınların da bulunduğu 350'den fazla sivil Filistinlinin hayatını kaybettiği ve binlercesinin yaralandığı, uluslararası hukuka ve temel insan haklarına aykırı saldırıları nefretle telin ediyoruz. 

İşgalci İsrail yönetiminin bu saldırısı ilk değildir ve uluslararası hukukun açıkça bir kez daha ihlalidir. Başta Birleşmiş Milletler olmak üzere ABD, AB ve Arap yönetimlerinin önemli bir kısmının bu süreçteki açık destekleri, İsrail'in daha da saldırganlaşmasının temel nedenidir. Uluslararası toplum, İsrail’in insanlık ve savaş suçu olan bu politikalarına göz yummaktadır. Oysa bölgesel ve uluslararası aktörlerin; işgalci İsrail yönetimine karşı açık tavır alarak, sonuç odaklı baskı politikaları uygulamaları beklenmektedir. Ayrıca uluslararası nizamı koruma misyonu olan, ancak bu konuda başarısızlığı birçok kez teyit edilen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin, bu saldırılardan dolayı İsrail'i kınayan ve yaptırımlar öngören bir kararı en kısa zamanda kabul etmesi ve uygulamaya koyması uluslararası kamuoyunca beklenmektedir. Birleşmiş Milletlerin; İsrail yönetimi aleyhine onlarca kararı olmasına rağmen BM kararlarını uygulamayan İsrail yönetimine hiçbir yaptırım uygulamaması ise son derece düşündürücüdür."

"Destek ve yardım kampanyaları başlatacağız"

Gazze'deki zulme karşı ulusal ve uluslararası platformda kamuoyu oluşturma konusunda her türlü sorumluluğun alınacağı ifade edilen deklarasyonda, Gazze için tüm üniversitelerde destek ve yardım kampanyaları başlatacağı bildirildi.

Gazze’de hayatını kaybeden ve yaralanan mağdurlar için İsrail yönetiminin tazminat ödemesi için tüm hukuki yolların kullanacağı belirtilen deklarasyonda, katliam emrini veren ve uygulayanların, uluslararası hukuk nezdinde hesap vermelerinin ve cezalandırılmalarının takipçisi olunacağı aktarıldı.

"Katliamı kınamayan İsrail'deki üniversitelerle akademik ilişkiler sonlandırılacak"

Gazze’ye yönelik hukuksuz abluka ve işgalin kaldırılması için uluslararası kamuoyunun harekete geçirileceği vurgulanan deklarasyonda, başkenti Kudüs olan Bağımsız Filistin Devleti kurulması talebinin desteklendiği ifade edildi. Deklarasyonda, şunlar kaydedildi:

"Türkiye üniversiteleri rektörleri olarak, Gazze’deki kardeşlerimize uygulanan bu insanlık dışı katliam bitinceye ve Gazze ablukası kalkıncaya kadar, İsrail yönetiminin katliamını kınamayan İsrail'deki üniversitelerle her türlü akademik, kültürel ve sosyal ilişkilerin sonlandıracağımızı,

İsrail yönetiminin katliamına karşı tepki koyan, sesini yükselten, protesto edenİsrail Üniversiteleri ve Musevi Bilim insanlarıyla ise her türlü akademik, kültürel ve sosyal ilişkilerimizin devam ettirilmesi, katliamı sonlandırma ve barış için yapılacak her türlü girişimi destekleyeceğimizi,

Kendileri; ülkelerinin dışında barış ve huzur içinde yaşarken, kendi vatanlarında acı çeken ve hayatını kaybeden Filistinli mazlumlar için, İsrail yönetimine tepki koyan Musevi cemaatlerine ve vatandaşlarına her türlü desteği vereceğimizi kamuoyuna deklare ederiz."

Deklarasyonda, saldırılarda hayatını kaybedenlere rahmet, yaralananlara acil şifalar dilendi.