İstanbul Finans Merkezi için geri sayım başlıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı heyeti, Başbakan Yardımcısı Babacan ile İstanbul Uluslararası Finans Merkezi'nde yer alacak bankaların projeleri üzerine toplantı yapacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Çevre ve Şehircilik Bakanlığından alınan bilgiye göre, 4,5 milyar liralık yatırımla tamamlanması ve dünyanın en önemli finans merkezlerinden birisi olması planlanan İstanbul Finans Merkezi'nin inşaatı için geri sayım başladı.

Bakanlık heyeti, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile 19 Eylül Perşembe günü finans merkezinde yer alacak bankaların projeleri üzerine toplantı yapacak.

Toplantıda, Merkez Bankası, Halk, Vakıflar  ve Ziraat bankaları, Sermaye Piyasası Kurulu gibi kurumların genel merkezlerinin yanı sıra Ağaoğlu ve İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ gibi özel sektör yatırımlarını da bünyesinde barındıracak merkez için perşembe günü yapılacak toplantıda projeler incelenerek onaylanacak.

Onay aşamasının ardından bu yıl sonuna kadar finans merkezinin yapımına başlanacak.

50 bin kişiye istihdam sağlayacak

Selçuklu ve Osmanlı mimarisinden esinlenerek tasarlanan İstanbul Uluslararası Finans Merkezi, Tarihi Yarımada, Topkapı Sarayı ve Kapalıçarşı'nın etkilerini bugüne taşımayı amaçlıyor. Ataşehir'de E5 ile TEM otoyollarının kesiştiği alanda yer alacak merkez, konumu ve mimarisiyle "Anadolu Yakası'nın simgesi" olarak tasarlandı.

İstanbul Uluslararası Finans Merkezi, 3 bin kişilik kongre ve kültür sarayı, kütüphane, oteller, okul, kreş, cami, sağlık merkezi, itfaiye, karakol gibi destek ve hizmet birimlerinden oluşacak. Eğitim, ticaret ve kültürel faaliyetlerin bölgelere göre ayrıldığı merkezin 50 bin kişiye istihdam sağlaması öngörülüyor.

25 bin kişilik ziyaretçi kapasitesi ve 11 bin kişilik yaşayan nüfusuyla 7 gün 24 saat yaşamın olacağı bir alan olarak tasarlanan merkezin deprem analizleri Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Deprem Araştırma Enstitüsünce yapıldı.

Elektrik enerjisini kendi üreten, çevreye duyarlı, düşük karbon emisyonlu akıllı binalardan oluşacak merkezde, birbirini yedekleyen kablolu ve kablosuz internet, iletişim iç ağı, mobil telefon, yol bulma, otopark yönetimi ve elektronik güvenlik sistemleri de yer alacak.

Metro ve çevre yollarıyla rahat ulaşımın planlandığı merkezin, spor, alışveriş, eğlence konseptiyle de vatandaşlar için cazibe merkezi olması hedefleniyor.