Konya Şeker'den sıradışı bir girişim...

Yıldız DOĞRUER YEMİŞ
Yıldız DOĞRUER YEMİŞ KONYA'dan yildiz.dogruer@dunya.com

 

Sivas Kangal Termik Santrali'nin özelleştirilme ihalesinin 81 tur süren açık arttırmasında Konya Şeker- Siyah Kalem Ortak Girişim Grubu 985 milyon dolarlık teklifi ile en yüksek teklifi veren ortaklık oldu. Ana faaliyet alanı şeker sektörü olan ve sermayedarları çiftçiler olan, adı tarım sektörüyle özdeşleşen Konya Şeker bu ihale ile sıradışı bir girişime imza atmış oldu. Konya Şeker'in Konya dışına yaptığı ilk yatırım olma özelliğini taşıyan bu girişim aynı zamanda  tek kalemde yaptığı en büyük bütçeli yatırım olma özelliğini de taşıyor.

Konya Şeker'in ana faaliyet konusu şeker. Termik santral ile ilgisi ne? Enerji sektörüne böylesine büyük yatırım yapan Konya Şeker termik santral işletmesi konusunda yeterli tecrübeye sahip mi? Kafamızdaki bu sorulara yanıt veren Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, Türkiye'de termik santral işletmeciliği konusunda,  daha doğrusu elektrik üretimi konusunda kurumsal tecrübeye sahip iki kurumdan birisinin şeker fabrikaları olduğunu  belirterek, "Dolayısıyla Konya Şeker elektrik enerjisi üretiminde  59 yıllık bir tecrübeye sahip. Yani şeker sektöründeki kadar uzmanlık ve tecrübeye termik santral işletmeciliğinde de sahibiz" açıklamasını yaptı. Üretici bir kuruluş olarak ilk kez tarım dışı bir sektörde oluşan katma değerden pay almak için adım attıklarını dile getiren Recep Konuk, başka bir sektörde kazanacaklarının tarım sektöründe, tarımsal sanayide kaldıraç olarak kullanılmasına aracılık edeceklerini söyledi. Konya Şeker'in toplam elektrik üretiminin bu santral ile birlikte yaklaşık 100 megawat'a ulaşacağını dile getiren Konuk , Kangal termik Santrali ile zaten var olan üretim ve sektör paylarının yaklaşık 5 kat artacağına dikkat çekerek, "Kangal Termik Santrali'nin devriyle birlikte süratle rehabilitasyon çalışmaları gerçekleştirilecek ve verimlilikte yüzde 25'lik bir artış oluşturulacak" dedi.

Konya Şeker, kentteki yatırımlar için oluşturduğu kaynak olan  tarım sektörüne yönelik finans havuzunun tek damlasının dışarıya çıkarmadan bu yatırımın finanse ediyor .
Dünyanın geleceğinde gıda ve enerji sektörlerinin  stratejik önemi artacak. Konya Şeker bu iki sektörde de Türkiye'nin en iddialı kurumlarından biri olmak için çalışacak. Yatırım sürprizlerinin devam edeceğini bildiğimiz Konya Şeker'in Tarım Üniversitesi kurma çalışmaları konusunda gelinen son noktayı da önümüzdeki günlerde ele almayı düşünüyoruz.  Gerçekleştirilen bu yatırımlar Türkiye'nin ekonomik anlamda güvenli limanlardan biri olduğunu bir kez daha kanıtlıyor. Kuruluşundan bu yana sıra dışı işler yapan Konya Şeker de sıradışı işlere devam edecek gibi görünüyor.

 

 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar