İstanbul’da bos arsa kalmayacak

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

İstanbul’un çevresinde dünya kadar boş arazi var. Buna rağmen İstanbul’un içindeki her boş araziye bina dikilmesine izin veriliyor.

İstanbul’da boş arazi kalmadı. Ataköy sahil şeridinde eskiden plaj vardı. Şimdi gökdelenler yükseliyor. Kazlıçeşmedeki deri tesisleri kaldırıldı. Yemyeşil bir sahil şeridi çıktı. Emlak Konut GYO 111 dönümlük sahili 4.2 milyar dolara, giyim sanayicilerinin oluşturduğu bir sermaye grubuna sattı. Üzerinde rezidanslar AVM’ler inşa edilecek.

TEM yolunun sağında, solunda bulunan askere ait arsalarda her gün bir bina yükseliyor. Üçbin konutluk Batı Şehir tamamlanmak üzere. Aslantepe’nin bitişiğine 50 katlı Nurol Kule inşa ediliyor.
Özelleştirme İdaresi İstinye’de kamuya ait 158 dönüm araziyi bir ay önce 1.4 milyar dolardan satışa çıkarmıştı. Birinci ihalede satılamadı. Şimdi ikinci ihale yapılıyor. Emsal değeri şimdilik 1 ama satın alacaklar emin ki, daha sonra emsal değeri 3’e kadar yükseltilir. Arsalara kuleler dikilir.

Yakınlarda Maslak üzerinde bulunan Askeri Akademi arsasının bir bölümünün de rezidans yapılmak üzere ihaleye çıkarılacağı söyleniyor.

Bir yanda her boş arsaya kule dikiliyor. Öte yandan, “Kentsel Dönüşüm” adı altında İstanbul’un özelliği olan mahalleleri, binaları yıkılarak, yerleri birbirinin benzeri beton yapılar dolduruluyor.

Sonuçta İstanbul yok oluyor.

Şehir içindeki kamuya ait boş alanların satışına neden izin veriliyor? Arsa satışları ile kamu kasasına giren paranın miktarı nedir? Bu para ile ne yapılıyor?

Burada kamu yararından çok arsalara bina dikenlerin rantı büyük. Üzerine beton kule dikilen arsaların bir daha geri gelmesi, benzerinin bulunması imkansız.

İyi niyet ile  “yeni havaalanı yapıldığında Atatürk Havaalanının yıkılarak park yapılacağından söz ediliyor.” Bırakınız hava limanını yıkarak park yapma hayalini. Hava alanlarında uçak pistlerinin dibine kadar binaların dikilmesini önleyiniz. Atatürk Hava Alanı’nın giriş kapısının önünde koskoca Devlet Fidanlığı vardı. Fidanlar söküldü. Sökülen fidanların yerine binalar dikildi.

Bu şehirde yaşayanların tamamının şehirlerine sahip çıkması, rant için İstanbul’un haraç mezat satışına izin vermemesi beklenir.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018