İstanbul’daki ofis büyüklüğü 6 milyon metrekareye çıkıyor

Şirketlerin kurumsal imajlarına verdikleri önem ve çalışanlarına daha konforlu ofis sunma ihtiyacı Türkiye’de A sınıf ofis üretimini artırdı. 2017 yılında sadece İstanbul’daki ofis arzının 6 milyon metrekarenin üzerine çıkması bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEYLA İLHAN

İSTANBUL - Son yıllarda kurumsal imajlarına önem veren ve çalışma alanlarındaki konfor standardını artırmak isteyen firmalar, A sınıfı ofislere yönelirken, bu alanda üretilen ofis sayısı da artmaya devam ediyor. 2014’ün birinci yarısında İstanbul’daki mevcut A sınıfı ofis stoku önceki yıla oranla 220 bin metrekarelik artış göstererek 3.6 milyon metrekareye ulaşırken, daha önce 44 bin metrekare olan kiralama hacmi 2014’ün birinci çeyreğinde 85 bin metrekareye yükseldi. İstanbul bu rakamlarla, Türkiye’nin en gelişmiş ve aktif ofis pazarı olmaya devam ederken, İstanbul’da 2017 yılı sonuna kadar tamamlanacak olan yaklaşık 2,7 milyon metrekarelik ofis arzının pazara girmesi bekleniyor. Böylece İstanbul’daki toplam ofis stoğunun 6 milyon metrekarenin üzerine çıkması bekleniyor. 

JLL Türkiye Ülke Başkanı Avi Alkaş, piyasaya giren ofis stokuna rağmen ofis pazarında kısa ve orta ss-003.jpgvadede doygunluğun mümkün olmadığını söyledi. Arzı tetikleyen talebin her geçen yıl güçlenerek arttığını kaydeden Alkaş, “Sağlıklı ekonomik konjonktür olduğu sürece ofis pazarındaki talep dengede ilerleyecektir. Nitelikli ofise her zaman ihtiyaç duyan sürekli istihdam artışı sağlayan lokal ve uluslararası şirketler, pazardaki büyümeyi sürükleyecektir. Türkiye, başta İstanbul olmak üzere bulunduğumuz coğrafyada en yüksek talep gören bölgelerden biri olacak. 
Enternasyonel ofis kiracılarından ve yatırımcılarından aldığımız talep bunun en önemli göstergesi oluyor” dedi.

1 milyon metrekare gibi bir ofis arzının pazara dahil olmasının beklendiği 2014 yılı içinde açılan önemli ofis projeleri arasında Odeabank’ın yeni Genel Müdürlüğü olan Levent 199, Birleşmiş Milletlerin yeni ofisi KEY Plaza, Ataşehir Rönesans Tower ve Küçükyalı projeleri, Orjin Maslak, Denizbank’ın yeni Genel Müdürlüğü, Kristalkule ve Vadistanbul Ofis yer alıyor. 

Ofis pazarında en yüksek kiralama rakamlarına Levent ile Maslak arasındaki merkezi iş alanlarında görülüyor. Bu hatta kira fiyatları metrekare başına 35 ile 48 dolar arasında değişirken, Kağıthane, Ümraniye, Ataşehir, Kozyatağı, Maltepe, Kartal gibi ikincil bölgelerdeki A sınıfı binaları ise, 20 ile 30 dolar arasındaki fiyatlarla kiralanabiliyor.  

Açık ofisi tercih edenlerin sayısı artıyor

A Plus ofislerin sayısı artarken, şirketlerin son yıllarda yatay ve geniş kat planları olan açık ofis sistemine uygun alanları tercih ettiği dikkat çekiyor. Avi Alkaş, son yıllarda ofis çalışanlarının günlük konforuna pozitif etki edecek her türlü işlevin binalarda yer almasına özen gösterildiğini belirterek, “Ofis binalarında yer almaya başlayan sosyal alanlar önem taşımaya başlıyor. Ortalama olarak 1300 ile 2500 metrekarelik açık ofisleri tercih eden şirketlerin sayısı giderek artıyor” diye konuştu.  

Karma projeler içinde ofisler revaçta

Ofis yatırımları son yıllarda yükselen değer olmayı sürdürüyor ve neredeyse tüm gayrimenkul yatırımcılarının ilgisini çekiyor. Son dönemde özellikle karma projeler içinde yer alan ofi s projelerinin oldukça revaçta olduğunu söyleyen Eroğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Eroğlu, “Bunun nedeni, karma projelerde her türlü ihtiyacın aynı çatı altında temin edilebilmesidir. Merkezi lokasyonda, toplu taşımaya yakın, sosyal yaşamdan uzak olmayışı da önemli” değerlendirmesini yaptı.  

Bu konularda ilginizi çekebilir