İstanbul’un iki yakasına iki et borsası geliyor

ETBİR Başkanı Mustafa Bılıkçı, Avrupa ve Asya yakasında et depoları ve Et Borsası kuracaklarını, yer aradıklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YILDIZ TAŞDELEN ERLİ

İSTANBUL - Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (ETBİR), İstanbul’daki tüm et üreticilerini aynı çatı altında toplamak, kaçağın önlenmesi ve ürünlerin daha hijyen olması için Avrupa ve Asya yakasında et depoları ve et borsası kuracak. 

ETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bılıkçı, Ramazan öncesinde et fiyatlarının arttığını, şu anda fiyatların oturduğunu, son 15-20 gündür yükselmenin durduğunu, hatta geriye doğru bir gidiş olduğunu ifade etti. Et fiyatlarının arz ve talebe göre değiştiğini dile getiren Bılıkçı,”Şu anda hayvan bulmada sıkıntı çekmiyoruz” dedi. 

Gündemimizde ithalat yok 
Gündemlerinde ithal et konusunun bulunmadığını vurgulayan Bılıkçı, ithalat değil, ihracat yapmak istediklerini ifade etti. Bılıkçı, “Özellikle Orta Asya ülkelerinden, yani Türki Cumhuriyetler’den yoğun talep var, Dubai’den Suudi Arabistan’a, Libya’dan Mısır’a kadar...” dedi. 

Geçen yıl sektörün 50 milyon lira paketlenmiş et ihracatı yaptıklarını, bu yıl 100 milyon liralık ihracat yapmayı hedefl ediklerini kaydeden Bılıkçı, Ortadoğu dışında başka ülkelere ihracat yapmadıklarını, ancak girişimleri olduğunu anlattı. 

Et konusunda Türkiye’nin şu anda kendine yetebilir durumda olmadığına işaret eden Bılıkçı, amaçlarının Türkiye’nin et konusunda kendine yetebilir duruma gelip ithalat değil, ihracat yapmasını sağlamak olduğunu söyledi. Et ithal edildiğinde sektörün yanı sıra hayvancılıkla ilgili diğer bütün sektörlerin de zor durumda kaldığını savunan Bılıkçı, şunları kaydetti:”Kesilmiş ete karşıyız, yani besilik dana gelebilir, burada beslendiği takdirde besiliğe karşı değiliz. Et ithalatını istemiyoruz, sektöre zarar vereceğini düşünüyoruz. Ayrıca, ithalat olunca kırmızı et ile beraber diğer yan sektörler de bundan ciddi zarar görüyor. Dışarıdan daha ucuza geldiği zaman Türkiye’de kimse üretim yapmak istemiyor, istikrar bozuluyor. Et fiyatları şu anda biraz yüksek olabilir ancak, teşvikler sayesinde üretim arttıkça fiyatların da düşeceğine inanıyoruz.” Avrupa’da kişi başına 30 kilo olan kırmızı et tüketiminin Türkiye’de 13 kilo civarında bulunduğunu bildiren Bılıkçı, bu yılın ilk çeyreğinde tüketimde yüzde 18 düşüş olduğunu, ikinci çeyrekte tüketimin ilk çeyreğe göre daha yüksek çıkacağını düşündüklerini kaydetti. 

Uygun yer bakıyoruz 
İstanbul’daki tüm et üreticilerini aynı çatı altında toplamak, kaçağın önlenmesi ve ürünlerin daha hijyen olması için Avrupa ve Asya yakasında et depoları ve Et Borsası kurmak istediklerini ifade eden Bılıkçı, bu konuda İstanbul Ticaret Borsası bünyesinde bir çalışma yaptıklarını, yer arayışlarının devam ettiğini, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İSO ile görüştüklerini bildirdi. Türkiye’deki kırmızı et tüketiminin 3’te birini gerçekleştiren İstanbul’a günlük 1.000-1.200 ton et girişi olduğunu hatırlatan Bılıkçı, bu çalışmayla İstanbul’dan et dağıtımının Anadolu’dan ve Avrupa’dan olmak üzere 2 ana merkezden yapılmasını sağlamak istediklerini kaydetti.

Kırmızı et üretimi 5 yılda yüzde 50 artar 
Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bılıkçı, Güneydoğu’ya hayvancılıkla ilgili önemli teşvikler verildiğini anımsatırken, “Teşviklerin ve çözüm sürecinin bölgede üretimi artıracağına inanıyoruz. Türkiye genelinde kırmızı et üretiminde 5 yıl içinde yüzde 50 artış olacağını öngörüyoruz. 2013 sonu itibariyle yaklaşık 1 milyon ton olan et üretiminin, 5 yılda 1.5 milyon tona çıkmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir