İstihdam artıyor, işsizlik oranı düşmüyor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

İstihdamdaki gelişmeyi işsizlik oranından ve de işsiz sayısından izliyoruz.

Buna karşılık çalışan sayısındaki artışa pek dikkat etmiyoruz.

Evet son 10 yılda  işsizlik oranı yüzde 8.5 ile yüzde 10 arasında gitti geldi. Bir türlü yüzde 8’in altına inemedi...Evet son 10 yılda işsiz sayısı 2 milyodan 3 milyona çıktı ama öte yandan 10 yılda

15 yaş üzeri nufus 9 milyona yakın, işgücü denilen çalışmaya hazır nufus 7 nilyon arttı.
Bu arada 6 milyon insana yeni iş imkanı yaratıldı.

Geçen 10 yıllık dönemde 2009 yılındaki ciddi krizde çalışan sayısı azaldı, işsizlik yüzde 12’lere yükseldi ama diğer yıllarda devamlı olarak çalışan sayısı artış gösterdi.

Başka anlatım ile her yıl çalışan sayısını artıracak ölçüde iş imkanı yaratıldı.

Ne var ki 10 yıllık dönemde iş arayanların sayısı 7 milyon artarken, 6 milyonuna iş imkanı yaratılınca işsiz sayısı 1 milyona yakın artış gösterdi.

Herşeye rağmen, Türk ekonomisi iş imkanı yaratıyor. On yılda 6 milyon iş azımsanamayacak bir iş demektir. 

Ağustos ayı itibariyle Türkiye’de çalışan sayısı 26 milyon 313 bin.

Avrupa Birliği’nin en güçlü ekonomilerinden Almanya’da çalışan sayısı 39.3, İngitere'de 29.1, Fransa’da 25.3, İtalya’da 21.7, İspanya’da 16.8 milyon.

Biz yılda 800 milyar dolar büyüklüğünde milli gelir ortaya koyabilen bir ekonomi ile Avrupa’nın sanayileşmiş ülkelerindeki istihdam rakamını yakalayabiliyoruz.

Burada önemli bir gerçek ortaya çıkıyor. İstihdam’da sanayileşmiş Avrupa ülkelerini yakalıyoruz ama üretimde onların gerisindeyiz. Çünkü bizde verim düşük. Onlarda daha az çalışanın yarattığı katma değeri bizde daha çok çalışan yaratabiliyor.

Bizde işsizlik oranının gerilememesinin, işsziz sayısının artmasının arkasında  hızlı nüfus artışı var. Son on yılda 15 yaş üstü nufus 9 milyona yakın arttı.

Nüfus artınca çalışmak isteyen sayısı artıyor. Çalışmak isteyenin tamamına iş bulunamayınca da işsiz sayısı ve işsizlik oranı  artıyor.

Üretimin ileri teknolojiye dayalı olmaması, verimliliğin düşük olması, daha çok insana iş bulmaya destek oluyor. Ne var ki büyümenin, kalkınmanın, gelişmenin olmazsae olmazı teknoloji ve verimlilik.

Önümüzdeki günlerde üretimi artırmaya dönük olarak teknoloji ve verimlilk konularında olumlu gelişmeler,  istihdam imkanlarındaki artışı frenleyecektir.

Ülke daha az çalışanla daha çok üretmeye başlayınca, artan nüfus nedeniyle işsizlik oranlarını geriye çekmek daha da zorlaşacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018